«Κοκορομαχίες» Σπιρτζή-Μωϋσιάδη 2ος γύρος: κατηγορούν ο ένας τον άλλο ως «ψεύτη» !!!

«Κοκορομαχίες» Σπιρτζή-Μωϋσιάδη 2ος γύρος: κατηγορούν ο ένας τον άλλο ως «ψεύτη» !!!

Σε δεύτερο γύρο περάσαμε στις αλληλοκατηγορίες μεταξύ του π.Αναπληρωτή Υπουργού και υπ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπιρτζή και του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη. Να θυμίσουμε ότι ο υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Σέρρες εξαπέλυσε κατηγορίες για το τέλμα στο οποίο έχουν περιπέσει τα έργα υποδομής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εναντίον του νυν αντιεριφερειάρχη και των διοικήσεων τα τελευταία χρόνια στη τέως Νομαρχία Σερρών. Το θέμα αφορούσε τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα, και τη διαχείριση της λίμνης Κερκίνης, καθώς και το κεντρικό οδικό δίκτυο των Σερρών. Αυτό προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Τώρα ο κ. Σπιρτζής κρατά το θέμα ανοιχτό με την νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου παραθέτει στοιχεία και ημερομηνίες όπου, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι οαντιπεριφερειάρχης ψεύδεται!!!.

 Αυτό προκάλεσε νέα αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών που με νέα ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, πλέον και αυτός κατηγορεί ως «ψεύτη» τον κ.Σπιρτζή και θεωρεί ότι κάνει προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος.

Αναλυτικά η απάντηση του κ.Σπιρτζη και η νέα ανταπάντηση του Γιάννης Μωϋσιάδη:

Απάντηση του π. Αναπλ. Υπουργού και υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη στις προκλητικές δηλώσεις και τα ψέματα του Αντιπεριφερειάρχη Κεν. Μακεδονίας.

Αναφορικά με τις απαράδεκτου περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Μωυσιάδης παραπλανώντας τους πολίτες του νομού Σερρών, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της διοίκησής του και των πολιτικών του φίλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομίας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει τα εξής:

Το ποιος δικαιούται να ομιλεί για τα θέματα ιδίως των έργων στο Νομό Σερρών δεν θα το προσδιορίσει ο Αντιπεριφερειάρχης που παραπλανά τους κατοίκους των Σερρών για ένα έργο που βρίσκεται υπό την αρμοδιότητά του και υπό διαρκή καθυστέρηση.

Επίσης δεν μπορεί ο εν λόγω κύριος να κατηγορεί τον μοναδικό υπουργό Υποδομών που επισκέφτηκε τον νομό και την λίμνη Κερκίνη δύο φορές σε 4 μήνες, προκειμένου να ενημερωθεί αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του θέματος.

Πάντως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κύριο Μωυσιάδη γιατί δίνει την ευκαιρία στο λαό των Σερρών να ενημερωθεί για την ασύλληπτη ιστορία που αυτός και οι «δικοί του» άνθρωποί στην κεντρική διοίκηση έφτιαξαν, για ένα έργο που δήθεν κατασκευάζουν, κοροϊδεύοντας διαρκώς τους Σερραίους.

Το εν λόγω έργο βρίσκεται σε διαρκή βάσανο από τους έχοντες την αρμοδιότητα έγκρισης των πιστώσεων Υπουργούς της Συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που «έλυναν» προβλήματα κατά τα λεγόμενά τους, δημιουργώντας γόρδιους δεσμούς στην πραγματικότητα.

Τα στοιχεία από το ιστορικό του έργου έχουν ως εξής:

Η Δ/νση Εγγειοβελτιωτικών έργων (Δ7) του Υπουργείου Υποδομών μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και λόγω του επείγοντος ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Έργου Συντήρησης «Στεγάνωση σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος Κερκίνης».

Με την αρ. Δ7α/1444/30-7-2012 Απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού, εγκρίθηκε πίστωση 3.700.000,00€ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, για τη δημοπράτηση του έργου «Στεγάνωση σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος Κερκίνης» σε βάρος των πιστώσεων του ενάριθμου έργου 1995ΣΕ07210008 με τίτλο: «Ενίσχυση ανατολικού αναχώματος λίμνης Κερκίνης για προστασία κατοικημένων περιοχών (π.κ. 9572120)»  της ΣΑΕ 072/1.

Έκτοτε η ιστορία των εγκρίσεων σταματάει, αφού ποτέ δεν εγκρίθηκε πίστωση στο ΠΔΕ του Υπουργείου. Ακολουθεί ο Υπουργός Χατζηδάκης, όπου τον 4ο του 2014 δημιούργησε έναν νέο ενάριθμο για το έργο με πίστωση 10.000€ για το 2014. Στη συνέχεια, το έργο μηδενίστηκε το Φθινόπωρο 2014 με απόφαση μετέπειτα του Υπουργού Δένδια και στο ΠΔΕ 2014 όπως οριστικοποιήθηκε στις 18/12/2014 από τον Υπουργό Σκρέκα, όπου το έργο με ενάριθμο 2014ΣΕ0720006 είναι μηδενισμένο στον συνολικό προϋπολογισμό και εμφανίζεται το παλιό έργο 2000ΣΕ0700007 με μηδενική πίστωση για το 2014. Στη συνέχεια το ίδιο έργο υπ’ αριθ. 2000ΣΕ07200007 έχει πίστωση από 50.000€ το 2016 και το 2017 στο ΠΔΕ του 2015 (Αύγουστος 2015), αφού καμία όχληση δεν ενεργήθηκε από την Περιφέρεια προς το Υπουργείο Υποδομών, για πιστώσεις καθώς επίσης δεν έγινε κανένα αντίστοιχο αίτημα για πιστώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για το έργο από το 2013 δεν έχει πιστωθεί κανένα ποσό καθώς επίσης ότι καμία ενέργεια από την Περιφέρεια, δεν έγινε.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με τα περίπου 2.000.000 € που έχουν εκταμιευθεί κατά το παρελθόν και πού είναι τα έργα που έταζαν στους κατοίκους των Σερρών μέσω ανακοινώσεων και τυμπανοκρουσιών, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να απαιτηθούν, και ποιοι είναι αρμόδιοι για να τις κάνουν;

Ή μήπως, όσο κυβερνούσαν οι κομματικοί φίλοι του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη, δεν μπορούσε να φωνάξει για την απόρριψη των αιτημάτων για χρηματοδότηση;

Ας αφήσει τους αφορισμούς λοιπόν ο Αντιπεριφερειάρχης κι ας αναλάβει και δράση αλλά και τις ευθύνες του.

Να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, λοιπόν, γιατί το ψέμα και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια :

  • Για το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων στην Λίμνη Κερκίνη, αρμόδια, βάσει του Ν.3852/2010, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο κι αν αυτός θέλει να το αποφύγει.
  • Άποψή μας είναι ότι λόγω της εγκατάλειψης πολλών ετών που παρουσιάζει η περιοχή της λίμνης και του ποταμού Στρυμόνα, ο μηδενικός καθαρισμός των φερτών υλικών που επί πολλές δεκαετίες κανείς δεν ασχολήθηκε, η μηδενική πρόβλεψη μελετημένων έργων με ολιστική αντιμετώπιση, η κατάσταση κρίνεται άκρως επικίνδυνη, και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα με έργα «μπαλώματα» των αναχωμάτων.
  • Χρειάζεται λοιπόν μια μελέτη με προγραμματισμό έργων που να αντιμετωπίζει το έργο ως ενιαίο, που θα διαπιστώσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν, και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει το έργο μια και καλή δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και στην αγροτική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Αυτά δεν γίνονται με έργα μπαλώματα, και από πολιτικούς «παλαιάς κοπής» που διαχειρίζονται τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών τα τελευταία χρόνια.

Γίνονται μόνο αν το έργο ανακοινωθεί ως «εθνικής προτεραιότητας», και κατ’ επέκταση εντασσόμενο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου μέσω του ΣΕΣ.

Καλούμε, τον κύριο Μωυσιάδη, αντί να μας λέει ότι δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε, να συνεργαστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, αφήνοντας τα ψέματα κατά μέρος και τις μισές αλήθειες, με σεβασμό στην βούληση του Ελληνικού λαού όπως θα εκφραστεί στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Αποτελεί βούληση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί επιτέλους μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση στα έργα της Κερκίνης και του Στρυμόνα, καλώντας όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν, για το καλό των κατοίκων του νομού Σερρών.

 

 

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών στις «βολές»

του τέως Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη

 «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης επιλέγει για ακόμη μία φορά να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εμού προσωπικά για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Το δελτίο τύπου με το οποίο απαντά στις πρόσφατες δηλώσεις μου, βρίθει ψευδών και ανακριβειών. Ο κ.Σπίρτζης επιχειρεί να μου αποδώσει αδράνεια και παραπλάνηση των κατοίκων του νομού για το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, μη γνωρίζοντας ή αποκρύπτοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει από μέρους μου.

             Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω πως όχι μόνο δεν αδρανήσαμε σ’ ότι αφορά στο μείζον αυτό ζήτημα αλλά αντιθέτως κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

  Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την στεγάνωση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης εγκρίθηκε εντός του Μαρτίου αλλά στα χέρια της Περιφέρειας έφτασε 1,5 μήνα αργότερα. Κατόπιν της έγκρισής της η δική μας ενεργοποίηση ήταν άμεση. Ήδη στις 13/5/2015 αποστείλαμε έγγραφο προς την αρμόδια υπηρεσία με το οποίο ενημερώναμε ότι έχει εγκριθεί η μελέτη και μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, κάτι βεβαίως που απαιτεί πρόβλεψη της σχετικής χρηματοδότησης. Επειδή στο έγγραφό μας δεν λάβαμε καμία απάντηση επανήλθαμε με e-mail, στις 18/05/2015 τονίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο και αυτή η προσπάθειά μας έπεσε στο κενό, καθώς από την πλευρά της υπηρεσίας υπήρξε σιγή ασυρμάτου.. Έτσι, στις 18/8/2015 στείλαμε για τρίτη φορά έγγραφο επισημαίνοντας πως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας.

            Είναι σαφές λοιπόν πως ο κ. Σπίρτζης ή δεν είναι καλά πληροφορημένος ή ήρθε απλώς ναλασπολογήσει. Μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε μάλιστα «κατόπιν εορτής», αφού επέλεξε να έρθει στο νομό μας όχι ως Υπουργός, προκειμένου τότε να διαπιστώσει τι κατάσταση επικρατεί, αλλά ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Εξάλλου η διάθεσή του απέναντι μας ήταν εξαρχής αρνητική,  κάτι που φάνηκε από τον τρόπο που μας αντιμετώπισε όταν αμέσως μετά τις πλημμύρες στο νομό τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του μαζί με τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού. Ο τέως υπουργός σχεδόν μας … μάλωσε που εμφανιστήκαμε ενώπιόν του προκειμένου να διεκδικήσουμε για τον νομό μας και προσπαθούσε να κλείσει τη συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες, ισχυριζόμενος αρχικά πως δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα και στη συνέχεια πως δεν υπάρχουν χρήματα.

 Οι αναφορές λοιπόν για «ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλάνηση των κατοίκων του νομού» από μέρους μας ανήκουν μόνο στη φαντασία κάποιων, που δυστυχώς επιχειρούν να εμπλέξουν και την αυτοδιοίκηση σε ένα προεκλογικό σόου.

  Σ ‘αυτόν τον δρόμο δεν θα τους ακολουθήσουμε».

 

                                                                                                   Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών

                                                                                                        Γιάννης Μωυσιάδης

Advertisements