«Κοκορομαχίες» Σπιρτζή-Μωϋσιάδη για τα μη-έργα υποδομών στις Σέρρες

Τα μη-έργα υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη  και του Αντιπεριφέρειάρχη Π.Ε. Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη για το ποιος φταίει. Κατα τ’ άλλα οι πολίτες θα βλέπουν κάθε χρόνο το Στρυμόνα να πλημμυρίζει, τη στάθμη της Λίμνης Κερκίνης να χτυπά «κόκκινο», και η επικοινωνία να διεξάγεται εν μέσω έργων που δεν ολοκληρώνονται ποτέ .

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε την περασμένη Κυριακή (13/9) στις Σέρρες στα πλαίσια των προεκλογικών περιοδειών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των κυβερνήσεων της Ν.Δ., της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Σερρών, σχετικά με την έλλειψη υποδομών στην Π.Ε. Σερρών, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για τη διακοπή των εργασιών σε έργα οδοποιίας, καθώς και την αδυναμία διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης.

Επισήμανε ότι ο τελευταίος καθαρισμός της κοίτης  του ποταμού Στρυμόνα χρονολογείται πριν από … 65 χρόνια! τονίζοντας ότι υπόλογοι γι’ αυτό είναι οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και η Αντιπεριφέρεια Σερρών.
Εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ενώ έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή των αναχωμάτων της λίμνης Κερκίνης, δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί διαγωνισμός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη.

«Φαντάζομαι ότι ο Αντιπεριφερειάρχης μόλις αναλάβουμε θα έρθει να μας ζητήσει πάλι 20 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει διάφορα έργα αναχωμάτων. Δεν είναι όμως δεν μόνο αυτός ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας» υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός. «Δεν θα πρέπει να παίζει η Περιφέρεια τον ρόλο του «ταχυδρόμου» μεταξύ των χρημάτων που παίρνει από το κράτος και τον εργολάβο. Θα πρέπει να προγραμματίζει, να έχει σχέδιο, να προλαμβάνει, να «ωριμάζει» έργα. Μάλλον, όμως, αυτό είναι κάτι «ξένο»…» κατέληξε επικριτικά.

Γέφυρα Στρυμονικού

Αναφερόμενος στη διακοπή των εργασιών κατασκευής της γέφυρας του Στρυμονικού, δήλωσε ότι το αργότερο εντός δεκαημέρου (σ.σ. έπρεπε να γίνουν εκλογές για να γίνει αυτό;;;) θα καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό των 27.000 ευρώ στον ανάδοχο της εργολαβίας, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες,

Γιάννης Μωϋσιάδης: «Δεν δικαιούται να ομιλεί ο κ. Σπιρτζής…»

Φανερά ενοχλημένος, άμεση  ήταν η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη.

«Δεν μπορεί να έρχεται ως άλλος εισαγγελέας και να δηλώνει ανυπόστατα πράγματα» δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΑ Σερρών ο κ.Μωυσιάδης, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και έλλειψη πληροφόρησης.
Σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης στεγανοποίησης του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών υποστήριξε πως δικαιολογημένα είναι σε εκκρεμότητα το έργο, καθώς η χρηματοδότησή του γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η έγκριση του οποίου δεν έχει γίνει για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες, τονίζοντας πως είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υδάτων (υπηρεσία του Υπουργείου ευθύνης του κ.Σπίρτζη), που επειδή αδυνατεί να την αναλάβει, την επωμίζεται η Αντιπεριφέρεια, τόσο ως προς την ύδρευση, όσο και ως προς τη διατήρηση της στάθμης της λίμνης στα επιτρεπτά όρια.
Επιπλέον, ο κ.Μωυσιάδης κατήγγειλε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ότι ενώ είχε δεσμευτεί για την πίστωση 360.000 ευρώ προς την Π.Ε. Σερρών, μέχρις στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. «Επομένως ο μόνος που δεν δικαιούται να ομιλεί είναι ο κ.Σπίρτζης, εκτός και αν υπούργευε χωρίς να είναι Υπουργός» κατέληξε ο κ.Μωυσιάδης.