Κονδυλώματα – συμπτώματα και θεραπείες εξάλειψής τους

Κονδυλώματα – συμπτώματα και θεραπείες εξάλειψής τους

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα. Συνήθως η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη και το χρώμα τους στις αποχρώσεις του δέρματος. Ο ασθενής συνήθως τα αντιλαμβάνεται και με την αφή.

Που εμφανίζονται στην γυναίκα;

Συνήθως εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, στην πρωκτική περιοχή ή στο περίνεο.

Συμπτώματα:

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμπτωματολογία, αφού δεν εμφανίζεται πόνος και δεν δημιουργούν φαγούρα. Μόνο σε προχωρημένο στάδιο, τα ογκίδια αυτά θα προκαλέσουν πόνο. Τις περισσότερες φορές όμως η ασθενής τα αντιλαμβάνεται και κλείνει ραντεβού με τον γιατρό της.  Συνήθως τα πρωκτογεννητικά κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

Ως θεραπείες εξάλειψής τους μπορούμε να εκλάβουμε τις πιο ήπιες μορφές αγωγής, με λοσιόν ή κρέμες αλλά και τις θεραπείες οι οποίες πραγματοποιούνται από τον γυναικολόγο στο ιατρείο.

Αυτές είναι:

  1. Διαθερμοπηξία και κρυοθεραπεία

Καταστρέφει τις βλάβες μέσω ψύξης ή καυτηρίασης. Αν οι βλάβες είναι εσωτερικές είναι απαραίτητη η κολποσκόπηση για να διεξαχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Χειρουργική θεραπεία

Συνίσταται μόνο σε μεγάλες αλλοιώσεις της δερματικής περιοχής και στοχεύει ιδιαίτερα στην πρωκτική περιοχή.

  1. Αντιμετώπιση με laser

To laser αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, αφού προσφέρει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς πόνο και χωρίς να παρατηρούνται βλάβες ή επιπλοκές. Η απαραίτητη τεχνογνωσία από τον γυναικολόγο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι μιλώντας για θεραπεία των κονδυλωμάτων  εννοούμε στην ουσία την εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται στην νόσο αυτή. Ο ιός παραμένει εφ’ όρου ζωής στον οργανισμό και δεν είναι σπάνια η πιθανότητα υποτροπής. Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να τον μεταδώσει, χωρίς να έχει καταλάβει ότι τον έχει.

Με δεδομένο ότι το 80% του πληθυσμού κάθε χρόνο διαγιγνώσκεται από τα κονδυλώματα, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ενέργειες για την απαραίτητη πρόληψη.