ΚΩΡΗΣ Κωνσταντίνος: Δίκαιος ο ορισμός της έδρας του Αστυνομικού Τμήματος στο Χρυσό.

ΚΩΡΗΣ Κωνσταντίνος: Δίκαιος ο ορισμός της έδρας του Αστυνομικού Τμήματος στο Χρυσό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κώρης Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρυσού, με επιστολή του στην ιστοσελίδας μας επιχειρηματολογεί για το ορθόν της απόφασης να οριστεί ως έδρα του Αστυνομικού τμήματος στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά το Χρυσό.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Εμμανουήλ Παπάς ήταν ο μοναδικός δήμος της Π.Ε. Σερρών χωρίς αστυνομικό τμήμα.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Κώρης αναφέρει:

Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και αρκετό καιρό (από το Φθινόπωρο του 2015) έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα ο ορισμός της έδρας του  Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά. Εμείς ως τοπικό συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος Χρυσού θέλουμε με αυτή την επιστολή να τοποθετηθούμε επ’αυτού και να επισημάνουμε από τη μεριά μας τα σημεία εκείνα που κατά τη γνώμη μας συντέλεσαν στον δίκαιο ορισμό της έδρας του Α.Τ. στο Χρυσό.

 

Ξεκινώντας θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε και επίσημα ότι εδώ και περίπου 15 ημέρες λάβαμε την προφορική ενημέρωση από Αστυνομικούς της Δ.Α.Σερρών και του Α.Τ.Περιφέρειας Σερρών ότι πάρθηκε πλέον η απόφαση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ  και ότι η έδρα του Α.Τ. Εμ. Παπά είναι το Χρυσό. Σε επίσκεψή τους μάλιστα την ίδια ημέρα στο χωριό μας και στο κτίριο όπου θα στεγαστεί το Α.Τ. έγινε και μια πρώτη αυτοψία σχετικά με κάποιες διαρρυθμίσεις στο χώρο.

Πάμε λοιπόν στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

           Πρώτον και σημαντικότερο :

το Χρυσό αποτελεί την έδρα του Δήμου Εμ. Παπά και σε απόσταση εκατό μέτρων από το κτίριο που θα στεγαστεί το Α.Τ., βρίσκεται το Δημαρχείο. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης που θα χρειαστεί ένα επίσημο έγγραφο από την Αστυνομία ή το Δημαρχείο θα εξυπηρετείται άμεσα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ. γινόταν στο Ν. Σκοπό , δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δημόσια συγκοινωνία ανάμεσα στα δύο χωριά τότε θα έπρεπε ο πολίτης να πάει στο Ν. Σκοπό μέσω της πόλης των Σερρών και μετά να επιστρέψει ξανά στο Δημαρχείο (το οποίο ασφαλώς βρίσκεται στο Χρυσό). Κάτι τέτοιο δε συνάδει με το πνεύμα της εξυπηρέτησης του πολίτη (ειδικά για άτομα μεγάλης ηλικίας) καθώς αντί να λύνουμε κάποια καθημερινά προβλήματα δημιουργούμε καινούργια.

          Δεύτερον:

το Χρυσό αποτελεί και το φυσικό κέντρο του Δήμου Εμ. Παπά (κάτι το οποίο προκύπτει εύκολα από μια απλή ματιά στο γεωγραφικό χάρτη της περιοχής) και  σε ίση απόσταση από όλα τα χωριά του Δήμου. Αυτό καθιστά την επιχειρησιακή δράση του Α.Τ. πιο αποτελεσματική , άμεση και λιγότερο δαπανηρή(λιγότερα καύσιμα για τα περιπολικά-εξοικονόμηση κρατικών δαπανών).

Επιπρόσθετα το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κομμάτι του Δήμου είναι από την μεριά του Χρυσού και βόρεια , καθώς ο παλιός Δήμος Εμ. Παπά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον παλιό Δήμο Στρυμόνα.

Συγκεκριμένα: σε απόσταση 7 χλμ. από το Χρυσό διαμένει το 72% των κατοίκων ενώ στην ίδια απόσταση από το Ν.Σκοπό διαμένει μόλις το 48% των κατοίκων της περιοχής δράσης του Α.Τ.. Ακόμη σε απόσταση 12 χλμ. από το Χρυσό διαμένει το 93% των κατοίκων ενώ στην ίδια απόσταση από το Ν.Σκοπό διαμένει μόλις το 57% των κατοίκων της περιοχής δράσης του Α.Τ. . Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η επιλογή  του Χρυσού ως έδρα του Δήμου Εμ. Παπά  κατά την δημιουργία των Καλλικρατικών Δήμων. (ΚΑΙ ΑΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟΤΕ).

Ας συνεχίσουμε όμως.

          Τρίτον και εξίσου σημαντικό:

το Χρυσό βρίσκεται επάνω στην κεντρική οδική αρτηρία – Εθνική οδό για Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, κόμβο των Κερδυλλίων και κατ’επέκταση σε όλη την παραλιακή ζώνη Τούζλα, Ασπροβάλτα, Σταυρός. Αυτό επιχειρησιακά σημαίνει πολλά για την αστυνόμευση του Νομού Σερρών καθώς και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς καθιστά άμεση την επέμβαση της Αστυνομίας επί της Εθνικής οδού και την γρήγορη μετακίνηση των αστυνομικών  δυνάμεων σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

          Τέταρτο:

στο κτίριο του Χρυσού υπάρχει φυσική κάλυψη σε αντίθεση με το κτίριο του Ν. Σκοπού το οποίο είναι πλήρως εκτεθειμένο από όλες τις πλευρές (με μεγάλο αριθμό αφύλαχτων παραθύρων) κάτι το οποίο το καθιστά ευάλωτο.

Το κτίριο στο Χρυσό ήταν το Δημαρχείο του Δήμου Εμ. Παπά μέχρι πριν από τρία χρόνια συνεπώς μιλάμε για ένα κτίριο πλήρως εξοπλισμένο, ιδανικό για τη στέγαση Α.Τ. χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα , δεν είναι εγκαταλειμμένο, έχει πλήρως ανακαινιστεί πριν από μόλις δύο χρόνια και διαθέτει καινούργια κουφώματα, πατώματα, σοβάδες, βάψιμο ακόμη και κάγκελα στα παράθυρα.

Επίσης είναι πολύ πιο λειτουργικό και με πολύ καλούς χώρους κάτι το οποίο σημαίνει λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Τέλος είναι 246τ.μ.  κάτι που το καθιστά ιδανικό για την κάλυψη των αναγκών του Αστυνομικού προσωπικού.

Όλα τα παραπάνω διαπίστωσε η τεχνική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ που επισκόπησε τόσο το κτίριο στο Χρυσό αλλά και το κτίριο στο Ν. Σκοπό και αποφάνθηκε ότι το κτίριο στο Χρυσό. „ πληρεί όλες τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές“ για να στεγάσει το ΑΤ.

Τέλος

Ο Αξιότιμος Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Αναγνωστάκης με τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αξιότιμο Αντιστράτηγο κ. Μιχάλη Καραμανλάκη επισπεύτηκαν τα κτίρια στο Χρυσό και στο Ν. Σκοπό και διαπίστωσαν οι ίδιοι την ορθότητα των παραπάνω επιχειρημάτων.  Γεγονός που αποκλείει όλα τα σενάρια παρεμβάσεων αφού οι καθόλα αρμόδιοι σχημάτισαν την άποψη τους επισκεπτόμενοι τα δύο κτίρια. Γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα για τον λόγο αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω δημόσια.

          Κλείνοντας

θα ήταν επιεικώς άτοπο να αποτελέσουμε τον πρώτο Δήμο στο Νομό Σερρών και ίσως σε όλη την επικράτεια όπου το Α.Τ. θα ήταν σε άλλο μέρος-χωριό από την έδρα του Δήμου. Φανταστείτε να μεταφερόταν το Α.Τ.Σερρών από τις Σέρρες στο Μητρούσι, το Α.Τ.Νιγρίτας από τη Νιγρίτα στην Τερπνή ή το Α.Τ.Ηράκλειας από την Ηράκλεια στο Δασοχώρι ! Άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το σχετικό ΦΕΚ(14/Α/9-2-2017)- Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ  κάνει λόγο για τη δημιουργία Α.Τ. στις έδρες των δήμων και όχι σε όμορα χωριά.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία (τα οποία είναι επίσημα στοιχεία του κράτους και του Δήμου Εμ. Παπά) αποτελούν την μοναδική και πραγματική αιτία – πέρα από κάθε ανώνυμο και παραπολιτικό άρθρο και από κάθε κουβέντα καφενείου – για την οριστική και δίκαιη  απόφαση που πάρθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για την δημιουργία του Α.Τ. στο Χρυσό, την έδρα του ιστορικού Δήμου μας, του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.

Ολοκληρώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον Υπουργό κ Τόσκα Νικόλαο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο καθώς επίσης και τον Προϊστάμενο  Επιτελείου του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο κ. Καραμαλάκη Μιχαήλ για την σωστή και δίκαιη απόφασή τους.

Η ίδια η ζωή θα δικαιώσει την ορθότητα αυτής τις απόφασης γιατί θα αποβεί προς όφελος όλων των δημοτών του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Με εκτίμηση

ΚΩΡΗΣ Κωνσταντίνος

 Πρόεδρος Τ. Κ. Χρυσού