Κοσμοσυρροή στην αναβίωση των μαχών στα Οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ

Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση στο διήμερο των εκδηλώσεων

Κοσμοσυρροή στην αναβίωση των μαχών στα Οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ

Περισσότεροι από 6.500 κόσμος καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έδωσαν το παρόν και παρακολούθησαν την αναβίωση της μάχης των Οχυρών σε Ιστίμπεη και Ρούπελ που διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής με την αποφασιστική συμμετοχή εθελοντών και μελών του Συνδέσμου Φίλων Οχυρών Ιστίμπεη, για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια.

Eκεί που ο Ελληνικός Στρατός έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στην Ιστορία του στις 6 Απριλίου του 1941  αντιστεκόμενος στις Γερμανικές ορδές αναδεικνύοντας νέους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για να διατηρηθεί η πατρίδα μας ελεύθερη.

Τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Οχυρού Ιστίμπεη, καθώς και την αναβίωση της μάχης (όπου ήταν το κύριο γεγονός), που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14/5, τίμησε με την παρουσία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσα, στο όρος Μπέλλες του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Οι καλές καιρικές συνθήκες, όπως και η οργάνωση βοήθησαν ώστε να είναι αθρόα η προσέλευση του κόσμου που προσήλθε στο οχυρό το οποίο απέχει 16 χιλιόμετρα από το χωριό Νέο Πετρίτσι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπο την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από τις ιστορικές μάχες. Ανέφερε ότι  σήμερα ξεκινά μία προσπάθεια οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης να γίνουν θεσμός κάτι που θα βοηθήσει την περιοχή  να αναπτυχθεί και τουριστικά.

Η αναπαράσταση της μάχης  πραγματοποιήθηκε από την ελληνική Ομαδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 (τον περασμένο μήνα συμμετείχε στην αναπαράσταση στο Ιστίμπεη  και μια Πολωνική  ομάδα αναβίωσης η GRH Edelweiss, η οποία είχε τον ρόλο των Γερμανών(οι φωτογραφίες του δεύτερου άλμπουμ είναι από αυτή την αναπαράσταση)) .

Ο κόσμος παρακολουθούσε σιωπηλά ενώ η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη τη στιγμή της παράδοσης του Οχυρού στον κατακτητή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας σε δηλώσεις του τόνισε πως το παράδειγμα των ηρώων του 1940 πρέπει να μας ακολουθεί και υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει το αίτημα των τοπικών αρχών ώστε να γίνουν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θεσμός. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε επίσης η βουλευτής του Ν.Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, καθώς και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Η παρουσία της εκδήλωσης έγινε από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη μέλος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρών

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την επόμενη μέρα την Κυριακή (15/5) το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Οχυρό Ρουπελ όπου την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά,  πραγματοποιήθηκε ανάλογη αναπαράσταση, παρουσία χιλιάδων θεατών (όπως βλέπεται και από τις φωτογραφίες στο πρώτο άλμπουμ)

Η Υφυπουργός εξήρε το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, που περιλάμβανε αναπαράσταση της Μάχης των Οχυρών, φωτογραφικές εκθέσεις, μοντελισμό, προβολές, φόρουμ συζητήσεων, ξεναγήσεις στις υπόγειες στοές κ.ά. και τόνισε την αξία τους για την προώθηση του ιστορικού τουρισμού στη Μακεδονία.

Ο χαιρετισμός της Υφυπουργού, κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ανέφερε:

Σας δίνω τα συγχαρητήριά μου για τον ενθουσιασμό με τον οποίο χρωματίσατε τις φετινές εκδηλώσεις. Το εύρος της διοργάνωσης, η πολύ καλή παρουσία στο Ίντερνετ και οι πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, είναι φανερό ότι οργανώθηκαν με πραγματικό μεράκι, με αγάπη και ιδιαίτερη επιμέλεια, επιχειρώντας μια ιδιαίτερη προσέγγιση για να μας φέρουν, και πιο πολύ τους νέους μας, κοντά στη μεγάλη Ιστορία μας. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα που στις φετινές εκδηλώσεις για το Ρούπελ έγινε τόσο ενθουσιώδης προσπάθεια για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η φετινή διοργάνωση  καταφέρνει έτσι να κερδίσει τον θαυμασμό μας. Εύχομαι από βάθος καρδιάς να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, με την πρωτοβουλία του, ο Δήμος Σιντικής προσφέρει στην προώθηση του ιστορικού τουρισμού στο νομό Σερρών, έναν νομό της Ελλάδας που κάθε περιοχή του έχει πολλές και σημαντικές ιστορίες να μας διηγηθεί, από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι και σήμερα. Εύχομαι οι εκδηλώσεις αυτές να επαναλαμβάνονται κάθε έτος, και να γίνουν γρήγορα θεσμός, για να προσθέσουν στην πανεθνική προσπάθεια για την ανάδειξη της χώρας μας, ως μια χώρα όχι μόνο μεγάλης ομορφιάς, αλλά και τεράστιου ενδιαφέροντος, σε όλα τα επίπεδα του Πολιτισμού.

Κυρίες και κύριοι, το Ρούπελ, μαζί με τα υπόλοιπα 20 οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, αποτελεί το σύμβολο της Ελληνικής Ψυχής, που όχι μόνο δεν δειλιάζει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις, αλλά αποδεικνύει τότε το μεγαλείο της. Τα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί όπου λιγοστοί Έλληνες αντιστάθηκαν με απίστευτη γενναιότητα στις σιδερόφραχτες ναζιστικές ορδές, αξίζουν να αναδειχτούν παγκοσμίως, και να αποτελέσουν παράδειγμα Ελευθερίας και Ηρωισμού για όλους μας. Οι Έλληνες πολεμιστές, απέδειξαν ότι ένας λαός που πιστεύει στον εαυτό του, μπορεί να πετύχει τα πάντα. Και εσείς, αποδεικνύετε σήμερα ότι αυτή η αλήθεια είναι διαχρονική.

Ως Υφυπουργός, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, αλλά και ως Πολίτης των Σερρών και της Μακεδονίας, τιμώ τους ήρωες που τον Απρίλη του ’41 μας θύμισαν ποιοι είμαστε και πώς πρέπει να πορευόμαστε. Και σήμερα ευχαριστώ όλους εσάς, που μεταλαμπαδεύετε το παράδειγμά τους, για να διατηρηθεί ισχυρό μέσα στις καρδιές μας.

Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Αθάνατοι.

Συνολικά 30 αναβιωτές φορώντας αυθεντικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσίασαν δραματοποιημένη την εικόνα των τελευταίων ωρών της Μάχης των Οχυρών και της συγκινητικής παράδοσής τους από τους Έλληνες στους Γερμανούς κατακτητές μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα και τη συνθηκολόγηση που είχε επιτευχθεί.

Στην αναπαράσταση συνέδραμε και η Αερολέσχη Σερρών τα αεροσκάφη της οποίας συμμετείχαν στην αναπαράσταση των μαχών.

(φωτογραφίες απο τον ιστοτόπο του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη)

 

4 Responses to "Κοσμοσυρροή στην αναβίωση των μαχών στα Οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ"

 1. Κώστας Βασιλείου   17 Μαΐου 2016 at 10:58

  Μα τι Πολωνική ομάδα που είχε τον ρόλο των Γερμανών;;!!!!
  Ελληνική ομάδα είχε τον ρόλο των Γερμανών.
  Διορθώστε το, τα έχετε μπερδέψει στο άρθρο.

 2. Σκανιακός Γεώργιος   16 Μαΐου 2016 at 18:10

  Την ιδια επισημανση ηθελα να κανω κι εγω…
  Το τελευταιο σετ φωτογραφιων,ειναι απο διαφορετικη εκδηλωση στο Ιστιμπεη (πριν ενα μηνα),με συμμετοχη αλλων αναβιωτων.

 3. Καντζάβελος Κωνσταντίνος   16 Μαΐου 2016 at 17:15

  Στην είδηση έχουν μπλεχτεί φωτογραφίες και γεγονότα.

  Οι ομάδες αναβίωσης καθώς και οι φωτογραφίες στο δεύτερο group είναι λανθασμένες.

  • ανεξάρτητος   16 Μαΐου 2016 at 17:31

   Οι φωτογραφίες στο δεύτερο γκρουπ είναι απο την αναβίωση που έγινε στο Ιστίμπεη τον περασμένο μήνα (φαίνεται και από το λογοτυπο, του συνδέσμου φίλων του Οχυρού Ιστίμπεη όπως και την αναφορά στο τέλος του κειμένου) για το λόγο αυτό (ωστε να μην υπάρχει παρανόηση) μπήκαν και σε ξεχωριστό γκρουπ (πιστεύουμε ότι δίνουν πιο παραστατικά την αναβίωση)