Κωστας Καραμανλής: «Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται! Πώς να το κάνουμε;»

«Ν.Δ. ούτε θα διασώσει πολιτικά, αλλά ούτε και θα σωθεί η ίδια, από κάποιους χθεσινούς υβριστές της»

Κωστας Καραμανλής: «Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται! Πώς να το κάνουμε;»

Σε ορισμένα μεγάλα θέματα ο τόπος έχει ανάγκη τη συναίνεση, επισημαίνει ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στη Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα RealNews.

«Όμως, η συναίνεση θέλει δύο τονίζει, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Φαίνονται ερωτευμένοι με τις καρέκλες τους και δεν δείχνουν διάθεση να τις αφήσουν εύκολα», υποστηρίζει. Ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι εκτιμούν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι και καραμανλικοί.

«Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται! Πώς να το κάνουμε;», λέει για τον Πάνο Καμμένο. Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, διαμηνύει ότι η «Ν.Δ. ούτε θα διασώσει πολιτικά, αλλά ούτε και θα σωθεί η ίδια, από κάποιους χθεσινούς υβριστές της». Δεν μηδενίζει την επίσκεψη Ομπάμα. «Παραμένει σημαντικό το ότι έρχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Αθήνα», τονίζει.

– Πώς μπορεί να επηρεάσει η εκλογή Τραμπ την Ελλάδα; Επίσης, αποδυναμώνει πολιτικά την επίσκεψη Ομπάμα;

Στις δυτικές δημοκρατίες έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό ρήγμα, που επικαλύπτει την παραδοσιακή διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς. Πολλοί ψηφοφόροι αντιδρούν στην παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τις ελίτ και το «σύστημα».

Η δική μας δουλειά είναι να εξηγήσουμε ότι ο αγώνας κατά του λαϊκισμού δεν είναι ελιτίστικος, αλλά υπέρ του λαού και των συμφερόντων του. Ο αγώνας δεν γίνεται για την παλινόρθωση ενός «παλαιού συστήματος», αλλά για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας. Πιστεύω ότι ο Τραμπ θα στραφεί σε πιο ρεαλιστικές θέσεις ως Πρόεδρος, σε σχέση με αυτά που είπε ως υποψήφιος.

Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, πάντως, έχουν γερά θεμέλια. Όσο για την επίσκεψη Ομπάμα, προφανώς δεν γίνεται στην καλύτερη δυνατή συγκυρία. Δεν μηδενίζω όμως, παραμένει σημαντικό το ότι έρχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Αθήνα.

– Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για στρατηγική που οδηγεί στο τέταρτο μνημόνιο. Ένα σχόλιο σας. 

Το βέβαιο είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο. Έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και τελικά έσκισαν μόνο το οπισθόφυλλο, το τέλος τους, για να έρθουν να κολλήσουν το δικό τους μνημόνιο.

Αντιθέτως, η στρατηγική της Ν.Δ., η Συμφωνία Αλήθειας, όπως την έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση. Με προσέλκυση επενδύσεων, μείωση φόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Θεωρείτε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, καραμανλικό;

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός χαίρει εκτίμησης και πέραν της Ν.Δ.. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, και ότι όλοι όσοι τον εκτιμούν είναι καραμανλικοί… Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα, δεν γίνεται! Πώς να το κάνουμε; Όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να σας απαντήσω και κάτι γενικότερο. Τι σημαίνει στις μέρες μας «καραμανλικός»;

Ως ταμπέλα εσωκομματικής ή άλλης ομάδας, το βρίσκω ξεπερασμένο. Πάνε αυτά, πέθαναν. Ο όρος, όμως, έχει μεγάλη σημασία στο επίπεδο των αξιών.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, της μετριοπάθειας και της εθνικής ευθύνης. Κοντά στις αξίες του δεν είσαι επειδή απλώς το λες, αλλά επειδή στην πράξη σέβεσαι την κληρονομιά του, συνεχίζεις το έργο του και εφαρμόζεις τις αρχές του.

– Η κυβέρνηση Τσίπρα πήγε να τα βάλει με τη διαπλοκή, όπως ξεκίνησε να κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή με τον βασικό μέτοχο και δεν τα κατάφερε;

Η κυβέρνηση Καραμανλή συγκρούστηκε ευθέως με τη διαπλοκή και αυτό είναι κάτι που, πλέον, της πιστώνουν σχεδόν οι πάντες. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της διαπλοκή και αυτό είναι κάτι που επίσης, πλέον, συνειδητοποιούν σχεδόν οι πάντες.

– Ήταν λάθος της ΝΔ που δεν έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο τόσα χρόνια;

Ασφαλώς και έπρεπε να μπει τάξη. Όποιες προσπάθειες έγιναν τόσα χρόνια, όμως, έγιναν από τη Ν.Δ.. Εσείς, κυρία Κοραή, είπατε για τον «βασικό μέτοχο», ενώ σας θυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών, που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει.

Αλήθεια, όμως, αν η σημερινή κυβέρνηση ήθελε πραγματικά  να βάλει τάξη, τότε γιατί πήγε να το κάνει με τρόπο πρόδηλα αντισυνταγματικό; Όλοι τούς λέγαμε ότι θα πέσει ο νόμος, γιατί δεν συμμορφώθηκαν εγκαίρως;

– Υπάρχουν σήμερα πεδία εθνικής συνεννόησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Η Ν.Δ. είναι συνεπής με τις αρχές του ιδρυτή της. Και μακάρι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να μπορούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τις ακολουθήσουν. Προσωπικά έχω ξαναπεί ότι ιδίως σε ορισμένα μεγάλα θέματα ο τόπος έχει σήμερα ανάγκη από συναίνεση. Όμως, η συναίνεση θέλει δύο.

Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διάθεση πραγματικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, για κανένα θέμα. Αντιθέτως, επιζητεί τη σύγκρουση.

Είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που βλέπουμε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που έχει ως ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή της τον κοινωνικό διχασμό και την εξόντωση ιδίως της μεσαίας τάξης.

-Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Γιατί να βιαστεί;

Πράγματι, στο πολίτευμά μας την πρωτοβουλία για το πότε θα γίνουν εκλογές την έχουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Είναι γεγονός, επίσης, ότι φαίνονται ερωτευμένοι με τις καρέκλες τους και δεν δείχνουν διάθεση να τις αφήσουν εύκολα.

Όμως, μπορεί να μην βιάζεται ο κ. Τσίπρας, αλλά μέρα με τη μέρα βιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες. Κι αυτό του δημιουργεί μια διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική πίεση, την οποία δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορεί να διαχειριστεί.

-Διεύρυνση προς το Κέντρο ή προς τα Δεξιά; Επίσης οι όποιες μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων πριν ή μετά τις εκλογές;

Διεύρυνση προς την κατεύθυνση του ορθού λόγου και της εθνικής υπευθυνότητας, όχι του λαϊκισμού. Με λόγο που ενώνει και δεν διχάζει. Διεύρυνση, όμως, σημαίνει να προσελκύεις όλο και περισσότερους πολίτες, όχι απλώς κάποιους πολιτικούς. Κι ευτυχώς αυτό ακριβώς κάνει η Ν.Δ. σήμερα.

Το αν θα έρθουν και στελέχη από άλλα κόμματα, δεν το θεωρώ το πιο σημαντικό.

Πιο σημαντικό είναι να έρθουν στελέχη από την κοινωνία και την αγορά. Φυσικά, υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα και σε άλλους πολιτικούς χώρους, που θα χαρούμε να έρθουν κοντά μας.

Ξεκαθαρίζουμε, βέβαια, ότι η Ν.Δ. ούτε θα διασώσει πολιτικά, αλλά ούτε και θα σωθεί η ίδια από κάποιους χτεσινούς υβριστές της.