Κρούσμα λύσσας στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά

λυσασμένος σκύλοςΗλικιωμένος κάτοικος του δήμου Εμμανουήλ Παππά στο νομό Σερρών εκτέθηκε στον ιό της λύσσας έπειτα από δάγκωμα σκύλου.
Όπως διευκρίνισαν επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ασθένεια δεν διαγνώστηκε στον ίδιο τον ηλικιωμένο -ο ιός της λύσσας συνήθως ανιχνεύεται με εξέταση του εγκεφάλου μόνο μετά θάνατον.
Ο ιός ανιχνεύθηκε ωστόσο στον ίδιο τον σκύλο, ο οποίος βρέθηκε και θανατώθηκε. 
Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου του χορηγείται η κατάλληλη αγωγή. 
Η εμφάνιση λύσσας μπορεί να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου.
Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνση Σερρών, Λεωνίδας Βαρούδης, δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ανησυχίας».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου, ενώ ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται, κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου, ή άλλου σαρκοφάγου. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, από τον Οκτώβριο του 2012 έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 24 κρούσματα λύσσας σε ζώα, κυρίως κόκκινες αλεπούδες, σκύλους και γάτες, στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα νοσοκομεία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στην Ελλάδα
Οι κάτοικοι καλούνται να εμβολιάσουν τα οικόσιτα ζώα και να βρίσκονται σε επαγρύπνιση για άγρια ζώα που δείχνουν ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά.
Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο. 
Η ασθένεια σκοτώνει περίπου 55.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

 Σύσκεψη στο Διοικητήριο για τον ιό της λύσσας      

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στις 9 π.μ. σύσκεψη,  στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, με θέμα «Ενημέρωση-αντιμετώπιση του ιού της λύσσας».

Στη σύσκεψη, η οποία θα γίνει παρουσία του Διευθυντή και υπηρεσιακών παραγόντων του τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των  Δήμων της Π. Ε. Σερρών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, των Δασαρχείων Σερρών, Σιδηροκάστρου και Νιγρίτας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σερρών.