«Κυριάκος Σαμαράς» Erga omnes

«Κυριάκος Σαμαράς» Erga omnes

Η επικαιρότητα επιβάλει να ασχοληθούμε ολίγον με αυτή και τη συμφωνία για το Σκοπιανό που αν μη τι άλλο απάλαξε τη χώρα από μια κακοφορμισμένη εθνική πληγή. Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει είναι το ζητούμενο για τους πολίτες, που επι ένα σχεδόν αιώνα, ζούσαν σε μια ιδιότυπη ομερτά.

Άρθρο του
Στέλιου Ρακιτζή

Αντιθέτως οι Σκοπιανοί, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, το ίδιο χρονικό διάστημα έστηναν μια, ψευδεπίγραφη, για μας, εθνική συνείδηση ιδιαίτερα από την ανακήρυξη της Γιουγκοσλαβίας ως Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία, με ένα συστατικό «πυρσό» όπως καταγράφονταν στο εθνόσημο, το σκέλος που χαρακτηρίζονταν CP Makedonija.

Άρα με ψυχραιμία μπορεί να εξηγηθεί η άρνηση του Σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ , να υπογράψει την Συμφωνία, και οι λόγοι που επικαλείται, δείχνουν την πραγματική σημασία της συμφωνίας. Φυσικά και είναι συμβιβασμός, αλλά τα κέρδη για την Ελλάδα είναι πολλά , γιατί έσπασαν οι κόκκινες γραμμές των Σκοπιανών , οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν  το όνομα του κράτους και το σύνταγμα τους.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω»

ανέφερε ο Ιβάνοφ μετά την …δίλεπτη συνάντηση του με τον Ζάεφ.

«Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο… Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας»,

είπε ο Ιβάνοφ.

Αλήθεια σε τι διαφέρουν επι της ουσίας τα λόγια του εθνικιστή κομιτατζή Ιβάνοφ, από τα λόγια του δικού μας εθνικιστή «μακεδονομάχου» Σαμαρά?

Καμιά. Αμφότεροι έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στο Μακεδονικό με θέσεις μίσους και αντιπαλότητας.

Εξ άλλου το «Μακεδονικό» πάντα ήταν το όχημα επίτευξης ιδιοτελών στοχεύσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, όσα θα ζήσουμε τα επόμενα 24ωρα δείχνουν  ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αντώνη Σαμαρά και τα αλλά εθνικόφρονα παιδιά το θέμα δεν είναι το εθνικό πρόβλημα αλλά η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Δεν νομιμοποιήστε να υπογράψετε» , «δεν νομιμοποιήστε να διαπραγματεύεστε», «πρέπει να φύγετε από την κυβέρνηση», «ξεπουλάτε τη χώρα», «είστε συμμορίτες» και άλλα ευγενικά, είναι τα πολιτικά …επιχειρήματα της ΝΔ, του Κυριάκου Σαμαρά της του ακροδεξιού εσμού που μετέφεραν στους κόλπους ενός ιστορικού κόμματος της λαϊκής δεξιάς.

Η πρόταση μομφής αποσκοπεί στην σταθερότητα της χώρας, αποσκοπεί και στο να ακυρώσει τον ρόλο και τις κινήσεις των άλλων κομμάτων, συμπαρασύροντας και το ΚΙΝΑΛ αναγκαστικά στην δική της γραμμή.

Η κυβέρνηση  πάντως έχει τρόπο να απαντήσει, και πολιτικά και ουσιαστικά και νομικά.  Από σήμερα κι όλας έχουμε να δούμε το σκληρότερο κοινοβουλευτικό ματς των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν είναι όμως απλά στόχος η πτώση της Κυβέρνησης. Είναι η επιβολή της ιδιοκτησιακής αντίληψης, που έχει ο Σαμαράς και οι όμοιοί του, για το Κράτος.

Γι αυτό η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέρα από τον πρωτοφανή και θεσμικά αήθη χαρακτήρα της, επιβεβαιώνει τις παρασκηνιακή μεθοδεύσεις, με πρωταγωνιστές τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και τον Σημίτη, για προώθηση, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, του Τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, σε αντικατάσταση, φυσικά, του Προκόπη Παυλόπουλου.

Μια «αποκρυπτογράφηση» των πάνελ στο γνωστό κανάλι της «αντικειμενικότητας» του «πλουραλισμού» και του «περιβάλλοντος» φαίνονται οι πρόθυμοι και η μεθόδευση των ιδιοκτητών, όπως το αντιλαμβάνονται, του Κράτους.

Ίσως ούτε κι εμείς δεν περιμέναμε μια τόσο γρήγορη και πανηγυρική επιβεβαίωση. Φαίνεται δε πως απαντήθηκε και το ερώτημα, αν στο «κόλπο» βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ. Η μεθόδευση και ο καταμερισμός ρόλων, με τη συμμετοχή προθύμων, μέσα από τηλεοπτικά πάνελ, δείχνουν και την έκταση της μεθόδευσης.

Πληρωμένη όμως και με το βαμβάκι έσφαζε η έμμεση με διαρροές απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο παραλήρημα Σαμαρά

«Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε “κόκκινες γραμμές” στα εθνικά θέματα» επισημαίνουν κύκλοι της Προεδρίας αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για «ανιστόρητη σύμπλευση του ΠτΔ με τον κ. Τσίπρα».

Πέρα απ’ όλα αυτά η στάση του κ Σαμαρά, στην διπλωματική σκακιέρα, μόνο οίκτο μπορεί να προκαλέσει για την επική του ανεπάρκεια.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, συνυπέγραψε την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αναγνώρισε για πρώτη φορά επισήμως την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και όμως έκανε καριέρα σαν «μακεδονομάχος». Τώρα κουνά το δάκτυλο, ως θεματοφύλακας ενός αρρωστημένου εθνικισμού, σε όσους πέτυχαν να καθαρίσουν τον τόπο από τον κόπρο του Αυγεία ή άλλως από τον κόπρο της πατριδοκαπηλίας, πάνω στην οποία στήθηκαν πολιτικές, εκκλησιαστικές και δημοσιογραφικές καριέρες.

Γι’ αυτό δικαίως θέλουν η FYROM να ονομασθεί «Κυριάκος Σαμαράς» erga omnes!