Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σερρών: Γιατί καταψηφίσαμε την ίδρυση λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων

λαϊκή αγορά-5 ευρώΜε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική παράταξη στο Δήμο Σερρών “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής την Φιλιώ Σαραντίδου, εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν να καταψηφίσει την πρόταση για ίδρυση λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων. Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Επειδή πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων ενημερώνουμε τους Σερραίους για τη στάση μας αυτή.

  • 1)      Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου για τη ποιότητα των προϊόντων τους και τη διαφορά τους από τα συμβατικά.
  • 2)      Δεν τους ξεχωρίζουμε από την ιδιότητά τους, του παραγωγού, και σαν τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε με την πρότασή μας. Όπως όλους τους άλλους.

Δηλαδή: Η πρότασή μας είναι να είναι στην ίδια λαϊκή αγορά όπως όλοι οι παραγωγοί αλλά σε διαφορετικό δικό τους χώρου για να φαίνεται και η διαφορετικότητά τους. Στην ποιότητα των προϊόντων και στην τιμή.

Όσοι επιμένουν να στηρίζουν απόψεις για δεύτερη λαϊκή αγορά βιολογικών μόνο προϊόντων ας μας απαντήσουν γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε πχ διαφορετική αγορά ψαράδων μιας και αυτοί πουλάνε βιολογικά, έτσι κι αλλιώς προϊόντα, από αυτούς που πουλάνε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας; Μήπως αργότερα θα χρειαστεί και τρίτη λαϊκή αγορά για ψαράδες;

Όσοι ψήφισαν υπέρ της ξεχωριστής λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων αναλαμβάνουν και την ευθύνη της επιβίωσής της με την απομόνωση και στην ουσία με τον αποκλεισμό της από τον πολύ κόσμο της κύριας λαϊκής αγοράς που της εξασφάλισαν; Τη βοήθησαν με την απόφασή τους ή την καταδίκασαν;

Η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο δεν είναι κατά της βιολογικής καλλιέργειας και των βιοκαλλιεργητών αντίθετα υποστηρίζει οτι για όλο το λαό αξίζει και πρέπει να υπάρχουν βιολογικά και υγιεινά προϊόντα σε τιμές προσιτές και όχι να είναι προϊόντα που απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν την ποιότητα ή όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο οικολόγους από τους άλλους..

Αγωνίζεται ώστε αυτή την ποιότητα να την έχει όλος ο λαός με μια πολιτική που θα στηρίζει αυτή την παραγωγή και όχι ότι συμφέρει στα μονοπώλια που σήμερα ελέγχουν την αγροτική παραγωγή. Τότε πραγματικά δε θα μπαίνει ζήτημα ξεχωριστής αγοράς. Για μας η οικολογική αντίληψη δεν είναι μια ελιτίστικη οπτική κάποιων εκλεκτών του καπιταλιστικού συστήματος. Για μας οικολογική αντίληψη είναι η σύγκρουση με αυτό το σύστημα και τα συμφέροντά του, και το στήσιμο μιας κοινωνίας που σαν γνώμονα θα έχει το λαϊκό συμφέρον, την υγεία, την ποιότητα στη διατροφή και στο περιβάλλον, σε μια αντίληψη οτι η οικολογία είναι για όλους και θα επιβάλλεται από τον ίδιο το λαό που θα έχει την εξουσία. Μέχρι τότε θα ασχολούμαστε αναγκαστικά και με τα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα το ίδιο το σύστημα και οι λύσεις του δε θα είναι οι ιδανικότερες. Θα είναι πάντα προσωρινές και μεταβατικές. Ως τότε λέμε μία λαϊκή αγορά με ξεχωριστούς χώρους για τους καλλιεργητές διαφορετικών μεθόδων καλλιέργειας.