«Λαϊκή Συσπείρωση»: Οι αλήθειες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Οι αλήθειες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

TAR-ΤΑΡ-αγωγός αερίουΗ τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην συνεδρίαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, στις 17.7.2014, σχετικά με την «περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Διαδρατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) & συνοδευτικές εγκαταστάσεις” που διέρχεται από τις Π.Ε. Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας της Π.Κ.Μ.»

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και δια μέσου της Αδριατικής θάλασσας θα καταλήγει στη νότια Ιταλία και έπειτα στη δυτική Ευρώπη.

            Για μια ακόμα φορά το μαύρο γίνεται άσπρο, αφού είναι μέγιστο ψέμα ότι ο αγωγός θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Προπαγανδίζουν ότι θα δημιουργηθούν, 2.000 άμεσα και 10.000 έμμεσα, θέσεις εργασίας. Την προπαγάνδα αυτή την καταρρίπτει έκθεση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα είναι από 100 έως 200 ! (σελ. 19).
            Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με 5μηνες και 9μηνες συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικές εταιρίες, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας της χώρας (σελ. 19).
            Να σημειώσουμε πως, η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα στη συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία του ΤΑΡ (σελ. 2 της εισήγησης):
Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του TAP έπαιξε το γεγονός ότι οι αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν από τις υψηλότερες τιμές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη:
– Ελλάδα: 33,3 ανά MWh
– Γερμανία: 24,5 ανά MWh
– Μ. Βρετανία: 22,9 ανά MWh
            Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουν άλλωστε με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του φυσικού αερίου, όπου ένας στους δύο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Στην Πτολεμαΐδα που είναι η καρδιά της ενέργειας, 350 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.
            Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου.
Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού TAPαποτελούν συνειδητή επιλογή που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την προτεραιότητα υλοποίησης του «νότιου ενεργειακού διαδρόμου».
            Με τη πολυδιαφημιζόμενη γεωστρατηγική «αναβάθμιση» και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, (για τα οποία επαίρεται η συγκυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, η διοίκηση Τζιτζικώστα στην Π.Κ.Μ.), ουσιαστικά αναβαθμίζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια, που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους.
                        Πολιτικά και ιστορικά ο δρόμος της ενέργειας, σε συνθήκες μονοπωλιακού ανταγωνισμού είναι βαμμένος με αίμα. Όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν οι κυβερνώντες για να πείσουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ για τον έλεγχο του «νότιου ενεργειακού διαδρόμου» της Ευρώπης, μέρος του οποίου διαπερνά και την Κεντρική Μακεδονία μέσω του αγωγού ΤΑΡ θα είναι στρωμένος… με ροδοπέταλα, είναι ψευδής και μάταιη. Τραγική απόδειξη τα πρόσφατα γεγονότα σε Ουκρανία, Ιράκ, αλλά και στην Λιβύη.
            Κόντρα επομένως στα «πανηγύρια», αφού στην Ελλάδα ο χειμώνας βρίσκει 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης. Η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.
            Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
            Σε αυτές τις συνθήκες η ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζόμενων και θα εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και μόρφωση για τη νέα γενιά.