Λάβατε το μήνυμα… της Κυριακής το μαντάτο, από την Παρασκευή ακούγεται!

Λάβατε το μήνυμα… της Κυριακής το μαντάτο, από την Παρασκευή ακούγεται!

Είναι γνωστό ότι η εγκατάσταση των νέων δημοτικών μας αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2023. (ΦΕΚ αρ. 133/Α 19-7-2018).  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατανομή των εδρών και  εκλογή των 41μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών,  οφείλουμε να σταθούμε προσεκτικά και να αναλύσουμε  τη καθοριστική σημασία που είχαν στην έκβαση του αποτελέσματος της Α’ Κυριακής του Δήμου Σερρών και οι εκλογές για το Συμβούλιο Κοινότητας Σερρών.

Το σημαντικότερο όλων ήταν το γεγονός ότι κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες Δημοτικούς Συνδυασμούς, μόνο 3 ψηφοδέλτια για το Τοπικό Συμβούλιο Σερρών, μιας και οι παρατάξεις, Δύναμη Σερραίων  (Α. Παπαφωτίου),  Διάβαση Πεζών (Αν. Γεωργούλας) και Λαϊκή Συσπείρωση (Π. Φαρμάκης), προφανώς δεν αδιαφόρησαν για το νέο θεσμό, αλλά λόγω ενδογενής τους αδυναμίας, να αναζητηθούν, να πειστούν και τελικώς να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια τους υποψήφιοι που ενστερνίζονται τις απόψεις τους.

Ακόμη και η Δημοτική Κίνηση,  Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, κατέθεσε μεν αλλά μη καλύπτοντας το ανώτατο όριο που ορίζει η νομοθεσία (15 έδρες σύμφωνα με το πληθυσμιακό κριτήριο της πόλης των Σερρών με δυνατότητα προσαύξησης τους κατά 50%).

Η ιδιαιτερότητα της κάλπης του τοπικού

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κάλπης ήταν, ότι οι πολίτες της πόλης των Σερρών κλήθηκαν να αποφασίσουν επί 3 ψηφοδελτίων, της Συμμαχίας Σερραίων, τα ΣΕΡΡ.Α.Σ, και της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, σε αντίθεση με τις Δημοτικές  Εκλογές θα επέλεγαν ανάμεσα σε 6 συνδυασμούς.

Η πολιτική σημασία αυτής της εκλογής, προκύπτει από το γεγονός ότι τελικά  3543 πολίτες των Σερρών (10,54%) , που δεν ψήφισαν  τους συνδυασμούς των κ. Χρυσάφη και Φωτιάδη,  θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των κύριων διεκδικητών του Δήμου.

Να αναφερθεί ότι στην πόλη των Σερρών οι συνδυασμοί  αυτοί έλαβαν (Α. Παπαφωτίου 5,96% 1.560 ψήφοι,  Α. Γεωργούλας  3,79%, 992 Ψήφοι, Π. Φαρμάκης 3,79% 991 ψήφοι ) ποσοστά που υπερβαίνουν σημαντικά την καταγεγραμμένη δύναμη τους στην Περιφέρεια).  Αποφάσισαν να ψηφίσουν ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο από την κύρια προτίμησή τους για τον υποψήφιο Δήμαρχο Σερρών.

Συγκρίνοντας τις δύο κάλπες (Δημοτικό-Κοινοτικό)

Αναλύοντας τα αποτελέσματα στη βάση των Δημοτικών Εκλογών της πόλης των Σερρών,  η Δημοτική Πρωτοβουλία  του κ. Θ. Αραμπατζή έλαβε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Σερρών, έλαβε 12,6% για την Τοπική Κοινότητα  ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο (Σέρρες) είχε 10,89%,  αυξημένα κατά 1, 71%.

Τα ΣΕΡΡ.Α.Σ. του κ. Σ. Φωτιάδη , επιλέχθηκε  για την Τοπική  Κοινότητα Σερρών από το 36,2%, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών  στην πόλη των Σερρών είχε 31,56% , αυξημένα κατά 4,64%.

Η Συμμαχία Σερραίων του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, στην πόλη των Σερρών για το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε 44,01%, ενώ για το Συμβούλιο Κοινότητας Σερρών έλαβε 51,2%, αύξηση που αγγίζει το 7,20%.

Συγκριτικά των δύο διεκδικητών  της ερχόμενης Κυριακής  ενώ η διαφορά τους για την πόλη Σερρών για το Δημοτικό Συμβούλιο είναι της τάξεως του  12,45% υπέρ του κ. Χρυσάφη, για την Τοπική Κοινότητα εκτοξεύεται στο 15% υπέρ της Συμμαχίας Σερραίων. 

Προφανώς έχει ξεχωριστή σημασία ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι υποψήφιοι Σύμβουλοι των Τοπικών Κοινοτήτων, όμως αυτή είναι η πρώτη τεκμηριωμένη έκφραση δια της ψήφου, πως κινήθηκε ένα εκλογικό σώμα, κεντροαριστερής πολιτικής προσέγγισης.

Δηλαδή από  τους ψηφοφόρους της Α. Παπαφωτίου, Α. Γεωργούλα, Π. Φαρμάκη, που συμμετείχαν στις εκλογές της Τοπικής Κοινότητας και δεν επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο,  από τους 3.543 ψηφοφόρους αυτών, πάνω από το 60% αυτών επέλεξαν  για τους δικούς τους λόγους να ψηφίσουν  τη Συμμαχία Σερραίων. 

Τα στοιχεία δείχνουν 60-40 υπέρ Χρυσάφη

Μελετώντας τα δεδομένα, και αναλύοντας τις παραμέτρους για την 2η Κυριακή των εκλογών, στην οποία θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τόσο την αύξηση της αποχής που αναμένεται να  ξεπεράσει το 4% σε σχέση  με την προηγούμενη Κυριακή, αλλά  και την εκλογική συμπεριφορά  όπως προκύπτει από δημοσκοπικά ευρήματα, των ψηφοφόρων της Δημοτικής Πρωτοβουλίας του κ. Θ. Αραμπατζή,  αναμένεται η Συμμαχία Σερραίων, να κινηθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως που θα ξεπερνά το 60%.

Οι στοιχηματζήδες … προεξοφλούν

Αν και εκ πεποιθήσεως και για λόγους αρχών, διαφωνώ κάθετα με την προσέγγιση εκλογικής διαδικασίας με  όρους στοιχηματικούς,  οι αποδόσεις των διαφόρων εταιριών κινούνται σε επίπεδο απόλυτου φαβορί δίνοντας απόδοση 1,15  τον κ. Α. Χρυσάφη ότι θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Σερρών, και για τον κ. Φωτιάδη, έχουν απόδοση της τάξεως του 5..

Η στρατηγική …δυο ταχυτήτων του Φωτιάδη

Η στρατηγική επιλογή του συνδυασμού της Συμμαχίας Σερραίων, να καταφέρει να πείσει να συμμετάσχουν και να ενεργοποιηθούν εξαίρετα, ενεργά,  μέλη της κοινωνίας των Σερρών, υπήρξε καταλυτική και επηρέασε σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής.

Σε αντίθεση με τον κ. Σ. Φωτιάδη, που ενώ επέλεξε στρατηγικά στο ψηφοδέλτιο κορμού να το προσεγγίσει αναζητώντας προβεβλημένους υποψήφιους, στο ψηφοδέλτιο της τοπικής κοινότητας η πλειοψηφία των υποψηφίων του, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα ήταν χαμηλής αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όπου του εκπαιδευτικού κ. Ανέστη Παπαδόπολου

15 υποψήφιοι του Χρυσάφη στο ΤΟΠ-20 της μάχης του «σταυρού»

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Τοπικής Κοινότητας Σερρών, οι υποψήφιοι της Συμμαχίας Σερρών καταλαμβάνουν, κατά την ταξινόμησή τους , σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα από το Δήμο Σερρών, και σε αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης από το Πρωτοδικείο Σερρών,  στους πρώτους 20 σε σταυρούς προτίμησης στον ενιαίο πίνακα,  οι 15 ανήκουν στον συνδυασμό του Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η  Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων κατέθεσε ψηφοδέλτιο με 15 υποψήφιους και όμως το ποσοστό της ήταν σε απόλυτη συνάρτηση με την ισχύ της στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενώ η Συμμαχία Σερραίων του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη και τα ΣΕΡΡ.Α.Σ. του κ. Στέφανου Φωτιάδη, κατέθεσαν πλήρη ψηφοδέλτιο, καλύπτοντας το ανώτατο από την νομοθεσία προβλεπόμενο όριο υποψηφιοτήτων. (15 έδρες + 50% , 23 υποψηφιότητες).

Οι 61 υποψήφιοι των 3  συνδυασμών

Επιβάλλεται να αναφερθούν οι 61 συνολικά υποψήφιοι των 3  συνδυασμών, που αποφάσισαν να συμμετάσχουν,  για να υπηρετήσουν τον θεσμό της  Αυτοδιοίκησης , την πόλη των Σερρών και τους συμπολίτες τους.

Κοινότητα Σερρών

Συμμαχία Σερραίων (Α. Χρυσάφης)

Υποψήφιοι Σύμβουλοι: Αναστασιάδης Άγγελος, Γανίτη Φωτεινή, Δημητριάδης Ευάγγελος, Δρόντζας Κωνσταντίνος, Ελισιάδης Χαράλαμπος, Ζαλιμίδου Ελισάβετ, Ζγούρας Ευάγγελος, Κουγιουμτζή Αικατερίνη,  Κούτρης Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Μακράκης Βαλεντίων, Μανδέλας Μιχαήλ, Μερεμετίδου Μαρία, Μίσσας Ιωάννης, Νιγδέλης Ιορδάνης, Ρίζος Γεώργιος, Σίμογλου Φωτεινή, Τσακίρογλου Φωτεινή,  η δικηγόρος Τσερκέζη Σοφία, Τσιάκας Αλέξανδρος, Τσιάπος Σταύρος, Φραγγίδου Ολυμπία, Χριστοφορίδου Ειρήνη

 

ΣΕΡΡ.Α.Σ. (Σ. Φωτιάδης)

Υποψήφιοι Σύμβουλοι: Αγγελάκη Αγγελική, Βασιλειάδης Γεώργιος, Βαφειάδης Απόστολος,  Δρόσος Σωτήριος,  Καζαντζή Ειρήνη, Καλαϊτζή Αναστασία, Καλαϊτσή Δέσποινα, Κουγιουμτζόγλου Ισάακ, Κωνσταντινίδης Βασίλειος, Λεονώφ Γεώργιος, Μαυροδάκη Χριστίνα, ο ιατρός Μουρατίδης Κωνσταντίνος, Μουρουζίδου Ελισσάβετ, Μπεντιούλης  Σταύρος,  Παπαδόπουλος Ανέστης, Πέτκος Νικόλαος, Σταυράκη Αγγελιακή, Στεφανίδου Μαρία, Στύλλας Γεώργιος, Τόλιος Δημήτριος, Τσίντζηρας Ιωάννης, Τσιφτσή Βασιλένα και Χαριζάνης  Χρυσοβαλάντης.

Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων (Θ. Αραμπατζής)

Υποψήφιοι Σύμβουλοι: Απτόσογλου Γεώργιος, Αραμπατζή Ελέανα, Ζήμπρας Ιερεμία, Καλημεράκη Γεωργία, Καραγκούνη Αναστασία, Καρακαϊση Πετρίνα, Κασμερίδη Ιωσήφ, Λάντζος Βασίλης, Μπαχαρίδη Ουρανία, Σαρόγλου Βηθλεέμ, Σαφούρη Πασχάλη, Στοίλα Στέφανο, Σφετκόπουλο Απόστολο, και τον κ. Τσακρακλίδη Μάρκο.

Οι αυξημένες αρμοδιότητες του τοπικού συμβουλίου

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση,  με μια σειρά σημαντικών αρμοδιοτήτων  καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό τόσο το ρόλο και τη  σημασία του Συμβουλίου Κοινότητας όσο και του Προέδρου της.  Έχει   σημασία  οι πολίτες να γνωρίζουν ότι όταν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν την κοινότητα συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου ο Πρόεδρος.

Εισηγείται, εκτελεί αποφάσεις, ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή κα, ενώ το συμβούλιο κοινότητας, ισχυρό ως όργανο,  όχι μόνο εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για την εκτέλεση νέων έργων εντός της κοινότητας αλλά αποφασίζει και ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του Δήμου, που της αναλογούν και μια σειρά άλλων εξίσου σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Ελπίζουμε το νέο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Σερρών, στο οποίο η Συμμαχία Σερραίων, καταλαμβάνει τις 8/15 έδρες έχοντας την πλειοψηφία στο νέο όργανο, (εκλέχθηκαν με σειρά κατάταξης τους  οι κ.κ. Ρίζος Γεώργιος, Κουγιουμτζή Αικατερίνη, Σίμογλου Φωτεινή, Αναστασιάδης Άγγελος, Δρόντζας Κωνσταντίνος, Ζγούρας Ευάγγελος και Τσακίρογλου Φωτεινή)  σε συνεργασία με τους 5/15 συμβούλους που προέρχονται από το συνδυασμό του κ. Σ. Φωτιάδη ( Παπαδόπουλος Ανέστης, Στύλλας Γεώργιος, Μουρουζίδου Ελισσάβετ, Μαυρουδάκη Χριστίνα και η κα Αγγελάκη Αγγελική)  και με τους 2/15 συμβούλους που προέρχονται από τη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων του κ. Θ. Αραμπατζή (Αραμπατζή Ελεάνα, Καλημεράκη Γεωργία) θα αποδειχθούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης μας, να συνεργαστούν. Έχουν όλα  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  που είναι απαραίτητα για να αφήσουν το  στίγμα της γενιάς τους, παρακαταθήκη σε όλους τους επόμενους.

Οι… «παλιοί» του τοπικού

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές το 2014 σε ότι αφορά με τον κ. Σ. Φωτιάδη συμμετείχαν οι κ. Παπαδόπουλος Ανέστης, Μουρουζίδου Ελισσάβετ, Πέτκος Νικόλαος, ενώ από υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2014, το 2019 συμμετείχε ως υποψ. Τοπικός Σύμβουλος ο κ. Βασιλειάδης Γεώργιος.

Ενώ για τον συνδυασμό του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, συμμετείχαν το 2014 αλλά με τον συνδυασμό του κ. Θ. Μηλίδη, η κα Σίμογλου Φωτεινή, Μακράκης Βαλεντίων και ο κ. Τσιάκας Αλέξανδρος , με την ιδιαιτερότητα ότι το 2014 ήταν υποψήφιος με τον κ. Σ. Φωτιάδη.