«Λίφτινγκ» στο 115 ετών διοικητήριο Σερρών με 200.000 ευρώ

«Λίφτινγκ» στο 115 ετών διοικητήριο Σερρών με 200.000 ευρώ

«Λίφτινγκ» θα γίνει στο κτίριο όπου στεγάζεται η Αντιπεριφέρεια Σερρών και φιλοξενεί και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

Στην υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του Διοικητηρίου της Π.Ε. Σερρών» προχώρησε το πρωί της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ έτους 2018, ενώ ανάδοχος υλοποίησης του έργου αναδείχθηκε από τον σχετικό διαγωνισμό η εταιρεία «Κουντουράς Μηχανικοί-Κ. Κουντουράς και ΣΙΑ Ε.Ε.».

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες και αφορά σε εργασίες στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, καθώς και στους εσωτερικούς χώρους του, όσον αφορά οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, οι οποίες θα γίνονται όπου κρίνεται απαραίτητο να γίνουν επεμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Κουντουράς διαβεβαίωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο κτίριο του Διοικητηρίου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Κτίριο 115 ετών

Το Διοικητήριο κτισμένο στα χρόνια 1898-1905, αποδίδεται στον γνωστό αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Οθωμανικού δημοσίου.

Ο εκλεκτικισμός του συμβάδιζε με τις επιλογές του φορέα κατασκευής του, το δε μέγεθος του συμβόλιζε την τότε κρατική εξουσία. Στον εσωτερικό προθάλαμο του υπάρχει μεταγενέστερη μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα εξής: ‘Ώκοδομήθη δι’ εισφορών Σερραίων εν έτει 1898-1905 επί σχεδίου γράμματος Ε συμβολίζοντας τα ιδεώδη Ελλάς – Ελευθερία”. 

πηγη: Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών