Λογοθεραπεία…μια εξαιρετικά πολύτιμη επιστήμη!

Λογοθεραπεία…μια εξαιρετικά πολύτιμη επιστήμη!

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μαθητές σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με την κατανόηση και την εκμάθηση των σχολικών μαθημάτων, όχι μόνο επειδή τα σχολικά εγχειρίδια είναι δυσανάγνωστα, αλλά είτε επειδή έχουν διάσπαση, είτε δυσλεξία. Το σχολικό σύστημα είναι γεγονός ότι ενισχύει την αποστήθιση, ως γνωστόν την «παπαγαλία» καθώς ο δάσκαλος δεν έχει ούτε την ώρα, αλλά ούτε και την διάθεση να εξηγήσει λεπτομερώς στα παιδιά το μάθημα. Μεγαλύτερα προβλήματα βέβαια φαίνεται να βιώνουν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπου για την προαγωγή τους πρέπει να υποβληθούν σε γραπτές εξετάσεις, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα δυσλεξίας.

Το θετικό είναι ότι τη σημερινή εποχή το να έχει κάποιος μαθητής δυσλεξία ή διάσπαση δεν είναι ταμπού και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υστερεί νοητικά από τους υπόλοιπους μαθητές. Αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι μαθητές έχουν ίδιες και πολλές φορές ακόμη και μεγαλύτερες δεξιότητες. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι γονείς να αντιληφθούν γρήγορα το πρόβλημα του παιδιού τους και να το βοηθήσουν, απευθυνόμενοι σε ένα κέντρο Λογοθεραπείας και σε ειδικούς Λογοθεραπευτές.

Οι Λογοθεραπευτές είναι σε θέση μέσα από συγκεκριμένες γλωσσικές ασκήσεις να αντιληφθούν ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε μαθητής,να εστιάσουν σε αυτό και με μεθόδους οι οποίες ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα του, να τον βοηθήσουν να βελτιώσει όποιες ελλείψεις έχει. Επαναλαμβάνεται ότι σε κάθε του προσπάθεια το παιδί πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας, ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί.

Επισημαίνεται βέβαια ότι θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή τόσο από τους γονείς, όσο και από τον ίδιο τον μαθητή για να παρουσιάσει βελτίωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα κέντρα Λογοθεραπείας υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για τα μαθήματα και όχι μόνο αυτό αλλά οι μαθητές έρχονται σε επαφή και με άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, παίρνοντας δύναμη ότι δεν είναι μόνοι τους στο πρόβλημά τους, ενώ ταυτόχρονα κοινωνικοποιούνται!

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Λογοθεραπείας «Προάγοντας»  που βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας.