«Λουκέτο» και στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στις Σέρρες – «καυστική» ανακοίνωση των γιατρών

«Λουκέτο» μπήκε και στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στις Σέρρες από το απόγευμα της Δευτέρας (17/2). Το μεσημέρι οι γιατροί παρέδωσαν τις σφραγίδες τους και τα συνταγολόγια ενώ το απόγευμα, παραδόθηκαν το κτήριο που λειτουργούσε ως παράρτημα (Πισω από την πλατεία του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους 17-19), τερματίζοντας και τυπικά τη λειτουργία του.

Με κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτα Καλώτα και του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Σερρών, Παγώνα Πασχαλίδου, αναφέρονται στο κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, (πρώην) ΙΚΑ, εκφράζοντας την «πικρία» τους για την αντιμετώπιση που είχαν από την Κυβέρνηση κι επισημαίνοντας την προχειρότητα των ενεργειών του Υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μια ιστορία αρκετών δεκαετιών φθάνει σε απρόβλεπτο και άδοξο τέλος και στον ορίζοντα, πέρα από αόριστες υποσχέσεις, δεν διαγράφεται καμία προοπτική για αντικατάσταση ή αναπλήρωση. Εξαναγκαζόμαστε σε αποχώρηση, ουσιαστικά μας πετούν έξω με μια κλωτσιά, μετά από είκοσι ή και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας χωρίς ούτε αποζημίωση, ούτε ένα «ευχαριστώ», αλλά αντίθετα, εκτοξεύοντας εναντίον μας (όπως άλλωστε συνηθίζουν σε κάθε παρόμοια περίπτωση) έναν οχετό συκοφαντιών, ύβρεων και λοιδοριών.

Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι όλη αυτή η καταστροφική διαδικασία δεν αποσκοπεί σε αλλαγή, αλλά απλώς στην παρουσίαση ενός αριθμού οκτώμισι χιλιάδων «διαθεσιμοτήτων», διότι τόσοι είναι συνολικά οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ. Οκτώμισι χιλιάδες λοιπόν άνθρωποι, νοιώθουμε ότι είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι που μας πετούν έξω, για να εισπράξουν τα χρήματα μιας ακόμη από τις ατελείωτες «επόμενες δόσεις». Νοιώθουμε ότι προσφερόμαστε από την κυβέρνηση, εξιλαστήρια θύματα ολοκαυτώματος στο βωμό του Μολώχ της τρόικας.

ΕΟΠΥΥ-Σέρρες-λουκετοΚάνοντας στο σημείο αυτό την αυτοκριτική μας θα αναγνωρίσουμε βεβαίως ότι υπήρξαν φορές που έγιναν λάθη, που σημειώθηκαν ανάρμοστες συμπεριφορές εκ μέρους μας, που οι υπηρεσίες που παρείχαμε δεν ήταν αυτές που θα θέλαμε. Πιστεύουμε όμως ότι οι ασθενείς μας, οι ασφαλισμένοι του Νομού, αναγνωρίζουν πως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, βρήκαν στα πολυϊατρεία σωστή επαγγελματική συμπεριφορά, άρτια και εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα, κατανόηση για τα προβλήματά τους, ακόμη και ανοχή για τυχόν ιδιοτροπίες και υπερβολικές απαιτήσεις. Έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι εκτελέσαμε το καθήκον μας σωστά, τηρήσαμε τον όρκο, τη νομοθεσία, τη δεοντολογία και τις παραδόσεις του Ιατρικού Λειτουργήματος. Μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της επιστήμης μας, βοηθήσαμε να σωθούν μερικοί, να θεραπευθούν αρκετοί, να συντηρηθούν πολλοί, να ανακουφισθούν, ή έστω και απλώς να παρηγορηθούν ακόμη περισσότεροι»

Πιθανώς δεν θα δημιουργηθεί τελικά κανένα κέντρο υγείας σε αντικατάσταση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας που κλείνει. Αντίθετα, θα κλείσουν και τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια (η τα περισσότερα από αυτά). Αν όμως τελικά παραμείνουν 2 – 3 συνολικά κέντρα υγείας, συνολικά στο νομό μας (όπως προβλέπεται από το προαναφερθέν πόρισμα), θα έχουν σημαντικά υποβαθμισμένες δυνατότητες από τη ΝΜΥ που κλείνει.

Θα αγωνιστούμε με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Αλλά δεν θα μιλήσουμε τώρα γι αυτό. Θα μιλήσουμε για το τι κάνουμε και τι θα κάνουμε για σας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου Ιατρικές υπηρεσίες, ασκώντας το λειτούργημά μας όσο καλύτερα μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας και μας επιβάλει η συνείδησή μας. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή του τίτλου τον οποίο φέρουμε. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε με ενδιαφέρον, συμπάθεια και κατανόηση τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των ασθενών μας και να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τις απαιτήσεις μας στις δυνατότητές τους. Θα συνεχίσουμε τέλος να παρέχουμε τη συνδρομή και τις υπηρεσίες μας σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ανακοινωση για το κλείσιμο  των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε και το Σωματείο Συνταξιούχων Σερρών του ΙΚΑ. Σε αυτή αναφέρουν:

Οι καιροί δεν περιμένουν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά πρόκειται για την ολοκληρωτική κατεδάφιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) που με την απόφαση της κυβέρνησης και με τις εντολές των εμπόρων υγείας μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας αντί να τις παρέχει ο ίδιος. Έτσι λοιπόν κλείνουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο νόμος αντί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) οδηγεί σε παραπέρα περιορισμό των ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ που μέχρι σήμερα έχουν γλιτώσει από την ισοπεδωτική πολιτική και το κόστος της υγείας μεταφέρεται στις άδειες τσέπες μας με ωφελημένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην υγεία,
(μείωση 32% στα νοσοκομεία,
30% στον ΕΟΠΥΥ,
15% στη φαρμακευτική δαπάνη)
και με αύξηση στη συμμετοχή μας στη δαπάνη για φάρμακα από 9% στο 27%,
οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ με νόμο θα υπολειτουργούν μέχρι να κλείσουν!!!

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Εμπρός να δυναμώσουμε τον αγώνα μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ – ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ  ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμιά μονάδα Υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας. ΟΧΙ στην κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα. Μαζικές προσλήψεις Υγειονομικού Προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματικότητα στην Υγεία.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Εμπρός να τους χαλάσουμε τα σχέδια που καταστρώνουν σε βάρος μας και θέλουν να μεταφέρουν το κόστος των Υπηρεσιών Υγείας στις «τρύπιες» τσέπες μας τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Όλοι οι συνταξιούχοι του σωματείου μας βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην Υγέια, τα εργατικά σωματεία, τα συνεργαζόμενα συνταξιουχικά σωματεία, και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας για κοινούς αγώνες αντιμετώπισης του προβλήματος στο χώρο της Υγείας. Όλοι να είμαστε έτοιμοι για τις μορφές του αγώνα που θα αποφασιστούν. Να με λείπει κανένας.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ