«Λουκέτο» στο ένα από τα δύο τμήματα της συνοριακής φύλαξης Σερρών

«Λουκέτο» στο ένα από τα δύο τμήματα της συνοριακής φύλαξης Σερρών

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνοριοφυλάκων για την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης (Τ.Σ.Φ.) στο Τυχερό Έβρου.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιτείνουν ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις αλλά για μεταφορά των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Τ.Σ.Φ. στο Τυχερό αριθμεί 120 άνδρες και έχει αποτελέσει επί σειρά ετών την προμετωπίδα στη μάχη κατά της διασυνοριακής εγκληματικότητας στον Έβρο.

Συνολικά θα καταργηθούν τρία Τ.Σ.Φ. «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα της χώρας στους νομούς ΙωαννίνωνΣερρών και Έβρου. Στο Κιλκίς θα καταργηθεί ένα ακόμα Τ.Σ.Φ., απόφαση, ωστόσο, που κρίνεται δικαιολογημένη, διότι σε κοντινή απόσταση από το καταργηθέν βρίσκεται άλλο Τμήμα.

Οι σφοδρές αντιδράσεις προκαλούνται για τις υπόλοιπες αλλαγές. Συγκεκριμένα στον Έβρο καταργείται ένα από τα πέντε Τ.Σ.Φ., στις Σέρρες ένα από τα δύο και στα Γιάννενα ένα από τα εφτά (στη Καστάνιανη).

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν σε ΆρταΠρέβεζαΤρίκαλαΚαρδίτσαΛάρισαΚοζάνηΓρεβενά και Χαλκιδική.

Οι υπηρεσίες αυτές (οι οποίες αναλάμβαναν συνήθως τους ελέγχους ατόμων και οχημάτων που μετέφεραν παράνομα ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα) καταργούνται ως αυτοτελείς και μεταφέρονται και αυτές σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός Αστυνομικών Τμημάτων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας λέει στον «ΕΤ» .

«Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να αναδομήσουμε τη Συνοριοφυλακή και να φτιάξουμε μία ισχυρή Εθνική Συνοριοφυλακή, όπως οι άλλες χώρες, εμείς καταργούμε και τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Ο φόβος μας είναι ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στα Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με το μεταναστευτικό και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα τάξης. Καταργούνται υπηρεσίες που έδιναν αγώνα στα σύνορα ενάντια στους δουλέμπορους, στους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, ενώ προσέφεραν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών.

Είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ. Ήδη είχαμε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς από 4.500 άτομα που ήμασταν κάποτε τώρα αριθμούμε μόλις 2.000-2.500 άτομα. Το Π.Δ. θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα»,

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντά ότι «δεν γίνεται κατάργηση υπηρεσιών αλλά αναδιοργάνωση. Σε περιοχές, όπως το Τυχερό, αντί για δύο δομές θα έχουμε μία. Το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο Α.Τ. θα συνεχίσει να απασχολείται αποκλειστικά με τις αρμοδιότητες που είχε και πριν. Έτσι, δεν θα αποδυναμωθεί η δράση του».