Ερωτήσεις Μ.Βλάχβεη για την συνταγογράφηση της οξυγονοθεραπείας και τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη

οξυγονοθεραπείαΣτη συνταγογράφηση της οξυγονοθεραπείας και των ταινιών σακχάρου από τους αγροτικούς ιατρούς, αναφέρεται ο βουλευτής Νομού Σερρών κ. Μενέλαος Βλάχβεης, σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέζο.
Όπως τονίζει ο κ. Βλάχβεης, η συγκεκριμένη αδυναμία συνταγογράφησης προκαλεί στους ασθενείς την ανάγκη μετακίνησης που συνεπάγεται οικονομικό κόστος, καθώς και κινδύνους επιδείνωσης της υγείας τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Σερραίου βουλευτή έχει ως εξής:
“Οι αγροτικοί ιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης οξυγονοθεραπείας ούτε ειδικών ταινιών σακχάρου. Παράλληλα, οι ιατροί των Κέντρων Υγείας μπορούν να συνταγογραφούν μόνο ταινίες σακχάρου, αλλά όχι οξυγονοθεραπεία. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων, ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας, να  αναγκάζονται να μετακινούνται, πολλές φορές υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες προς το πλησιέστερο νοσοκομείο, ξοδεύοντας χρόνο, χρήματα και πολλές φορές με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους. Κατά τούς χειμερινούς μάλιστα μήνες, η μετακίνησή τους καθίσταται συχνά απολύτως αδύνατη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να χορηγήσετε στους αγροτικούς ιατρούς το δικαίωμα να συνταγογραφούν οξυγονοθεραπεία και ταινίες σακχάρου, αλλά και σε αυτούς των Κέντρων Υγείας να συνταγογραφούν οξυγονοθεραπεία, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, κατοίκων ορεινών, δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών που τα έχουν άμεσα ανάγκη;”

Μη κάλυψη των πασχόντων από κοιλιοκάκη

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη από τη μη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των απαραίτητων για αυτούς σκευασμάτων άνευ γλουτένης, επισημαίνει ο βουλευτής Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Βλάχβεης.
Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο κ. Βλάχβεης επισημαίνει ότι το κόστος των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι μεγάλο.
Αναλυτικά, αναφέρει:
“Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αριθμός των πασχόντων από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη), παρουσιάζει συνεχείς αυξητικές τάσεις. Μέχρι πρόσφατα, η παροχή προς τους πάσχοντες των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από τα φαρμακεία, καλυπτόταν από τους ασφαλιστικούς φορείς των πασχόντων.
Με την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ που έγινε πριν από μερικούς μήνες (ν. 3054-18/11/2012), ενώ η κοιλιοκάκη περιλαμβάνεται στα νοσήματα που χρήζουν αποζημίωσης, στο έγγραφο με τις οδηγίες για απόδοση δαπάνης αγοράς σκευασμάτων ειδικής διατροφής (αρ. πρωτ. οικ. 47743-19/11/2012) που στάλθηκε στους αρμόδιους φορείς, δεν υπάρχουν τα σκευάσματα χωρίς γλουτένη για τα οποία οι αρμόδιες εταιρίες έχουν την έγκριση του Ε.Ο.Φ
Όπως είναι προφανές, αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην κοινότητα των πασχόντων, διότι το κόστος αγοράς τους είναι πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχουν ασθενείς που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος αγοράς των τροφίμων τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την αποζημίωση των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη προς τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη;