Μ’ ένα δάκρυ

Μ’ ένα δάκρυ
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ πόσο σπουδαία εμπειρία είναι το να παρακολουθήσει κανείς την παρουσίαση ενός καλού βιβλίου.

Πολύ δε περισσότερο να το παρουσιάσει ο ίδιος.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ένα τέτοιο γεγονός έχει εντελώς ξεχωριστή αξία.

Επιτρέψτε μου, σ’ αυτό το σημείωμα, να αναφερθώ, δι’ ολίγων, στην παρουσίαση ενός διαφορετικού, αυτή τη φορά, βιβλίου, που βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο να γράψει μια μάνα, που πριν από τρία χρόνια έχασε το σπλάχνο της.

Η Μαίρη Εμμανουηλίδου, φίλη και συνάδελφος εν δικηγορία. Το στερνοπαίδι της, ο Χάρης (Χάρης, Λευκωσία 15-3-2013 είναι ο τίτλος του βιβλίου), ήταν μόλις 19 χρονών.

Οι λέξεις όπως “αδόκητα”, “άδικα” κ.λπ. δεν μπορούν να αποδώσουν σχεδόν τίποτα από το μέγεθος μιας τέτοιας απώλειας, που, όπως πολύ εύστοχα έχει λεχθεί, διασαλεύει σύρριζα την τάξη του κόσμου. Κι όμως η μάνα αυτή πήρε χαρτί και μολύβι για να μοιραστεί με τον αναγνώστη, εκτός από τον άφατο πόνο της, σκέψεις και συναισθήματα που σημαδεύουν ανεξίτηλα την ανθρώπινη ψυχή.

Το εγχείρημά της δηλώνει δύναμη και αξιοπρέπεια.

Ως απλό μέλος του πολυπληθούς κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση, αισθάνομαι την υποχρέωση, αφενός μεν να σημειώσω την επιτυχή διοργάνωσή της και αφετέρου να εξάρω τον βαθιά ανθρώπινο λόγο των ομιλητών – παρουσιαστών: του Παναγιώτη Καρύπογλου, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, καθώς και του Διευθυντή του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Σερρών Δημήτρη Κεφαλά που προλογίζει το βιβλίο. Και βέβαια της ίδιας της μάνας και συγγραφέως.

Είναι αλήθεια ότι όλοι φύγαμε από την αίθουσα μ’ ένα δάκρυ. 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ