Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΣ και 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών στην ΙΑΠΩΝΙΑ με την UNESCO (ASPnet School)

Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΣ και 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών στην ΙΑΠΩΝΙΑ με την UNESCO (ASPnet School)

Ιαπωνία-ΜΓΣ_Πανσερραϊκός_UNESCO-IMG_176Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του AICHI στο οποίο παρουσιάσθηκε ο απολογισμός του Δεκαετές προγράμματος της Βιώσιμης Ανάπτυξης της εκπαίδευσης για UNESCO 2005-2015 και στην αναγγελλία του εκπαιδευτικού προγράμματος της επόμενης δεκαετίας AFTER 2015 η οποία πραγματοποιήθηκε 10-12 Νοεμβρίου 2014 στην πόλη Aichi-Nagoya της Ιαπωνίας διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις σχετικά με την Αειφόρο Ανάπτυξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς των Συνεργαζομένων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet) στην πόλη Okayama σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας και την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Ιαπωνίας στις 4-8 Νοεμβρίου 2014.
Η Ελλάδα με άλλες 32 χώρες, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις ανωτέρω εκδηλώσεις με αντιπροσωπεία ενός καθηγητή και τεσσάρων μαθητών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του οργανισμού, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν εμπλακεί ενεργά σε δραστηριότητες σχετικά με την Αειφόρο Ανάπτυξη και να είναι εξοικειωμένοι με τους στόχους και τους σκοπούς της καθώς και να έχουν επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας.
Το 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών ήταν μέσα στα 12 σχολεία της χώρας (από τα 135) που πληρούσε τα παραπάνω. Την Ελληνική αντιπροσωπεία μαθητών συμμετείχε από το 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών ο Δημήτριος Πανταζόπουλος μαθητής της Β΄ τάξης
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής για όλες τις χώρες ήταν η παρουσίαση μιας εργασίας στην οποία θα περιγράφονταν συνοψισμένες οι απόψεις και οι θέσεις των μαθητών πάνω σε προβλήματα που απασχολούν την χώρα τους και έχουν σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη (το κύριο θέμα του συνεδρίου). Τα προβλήματα αυτά μπορούσαν να αναφέρονται στην οικονομία, κοινωνία ή στο περιβάλλον. Τα συμμετέχοντα σχολεία είχαν προετοιμάσει μια πολύ ωραία και περιεκτική εργασία στην οποία περιέγραφαν κάποιες από τις ενέργειες που είχαν πραγματοποιήσει ο καθένας στο σχολείο του για την προστασία του περιβάλλοντος
Ιαπωνία-ΜΓΣ_Πανσερραϊκός_UNESCO-IMG_7822Το 1ο ΓΕ.Λ ΣΕΡΡΩΝ επιλέχθηκε για την 1η Πανελλήνια βραβευμένη εργασία για το νερό που είχαν δουλέψει σχολεία σ όλη την χώρα, στο πλαίσιο του Πανελληνίου διαγωνισμού που πραγματοποίησε ο Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ με θέμα Ενέργεια και νερό στο πλαίσιο του εορτασμού του για τα 50 Χρόνια Ιστορίας του.
Μαζί με αυτό θα έπρεπε να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες σε συζητήσεις που λάμβαναν χώρα και στις οποίες θίγονταν θέματα σχετικά με την αειφορία και την ανάπτυξη.
Στο Kyoto είχε κανονισθεί να βρίσκονται οι ομάδες των Νησιών Fiji, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης και της Ελλάδας. Τα συνέδρια στα οποία θα έπαιρναν μέρος 33 χώρες από όλο τον κόσμο θα λάμβαναν χώρα στην Osaka. Tις τρεις πρώτες ημέρες οι ομάδες έμεναν σε περιοχές γύρω από την Osaka.
Λίγες από τις πολλές δραστηριότητες που πραγματοποίησαν ήταν η επίσκεψη σε τοπικό Λύκειο του Kyoto όπου γνωριστήκαν με πολλούς Ιάπωνες συνομήλικους τους, με τους οποίους συζήτησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές των χωρών μας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν δύο ναούς, έναν Βουδιστικό και έναν ναό Σιντοϊσμού. Ήρθαν σε επαφή με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ιαπώνων και μπόρεσαν να κάνουν σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Ιαπωνία-ΜΓΣ_Πανσερραϊκός_UNESCO-IMGΜέσα από την συμμετοχή τους στο συνέδριο αυτό μάθανε για πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τις υπόλοιπες χώρες και γνώρισαν επίσης τις προσπάθειες που καταβάλουν οι έφηβοι ανά τον κόσμο. Συμπερασματικά, τα κύρια προβλήματα που τους απασχολούν είναι παρόμοια και η γενική κατάσταση απραξίας είναι ίδια στις περισσότερες έστω χώρες. Αυτό που σίγουρα θα μείνει εντυπωμένο στην μνήμη όλων όσων συμμετείχαν ήταν η αρτιότατη οργάνωση και ο τέλειος προγραμματισμός των διαδικασιών από τους διοργανωτές. “Όλη η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη…”, κατά την ομολογία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ιαπωνία.
Ο Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ είναι περήφανος για την αντιπροσώπευση της εκπαιδευτικής κοινότητας των Σερρών στην διοργάνωση του AICHΙ που θέτει το θεμέλιο της επόμενης δεκαετίας και πιστεύει ότι και σ επόμενη προκήρυξη θα βρίσκεται και πάλι σχολείο των Σερρών στην πρώτη θέση.