Μ.Μπόλαρης: «Ωρα μηδέν» για το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Μάρκος Μπόλαρης-2012-2Το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και η διαχείριση των κονδυλίων που έγιναν μέσα από αυτό, αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της αντιπολίτευσης και της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μείζονα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη κατηγορεί το ΔΣ για οικονομικές ατασθαλίες την περίοδο που Περιφερειάρχης ήταν ο Π.Ψωμιάδης, ενώ από την άλλη ο νυν περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας κρατάει αποστάσεις από το θέμα και με ανακοίνωσή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε, εισάγει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο, ενώ ανακοινώσε και τον οικονομικό έλεγχο του Κέντρου από Ορκωτούς λογιστές. Αναλυτικά με ανακοίνωσή του ο Μάρκος Μπόλαρης επισημαίνει:

Πρωτοφανείς διαδικασίες και τοποθετήσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας για το ρόλο και τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕΠΟΘΕ Α.Ε.).

Στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε στα μέλη του Δ.Σ. η Πρόεδρος κα Μαυρίδου Σοφία, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας χρήσης 2012. Συγκεκριμένα: α. του ισολογισμού  β. των αποτελεσμάτων χρήσης  γ. του προσαρτήματος  δ. του πίνακα διάθεσης κερδών», η ίδια η Πρόεδρος, όπως και άλλα μέλη του Δ.Σ. που ορίσθηκαν από την παράταξη που διοικεί την Π.Κ.Μ. ψήφισαν «παρών». Η εισήγηση που πραγματοποίησε η διοίκηση (!) του ΚΕΠΟΘΕ δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και το θέμα τελικά αναβλήθηκε για  επόμενη συνεδρίαση.

Είναι φανερό ότι η νέα Πρόεδρος, επιλογή του Περιφερειάρχη κου Απ,  Τζιτζικώστα, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη περίοδο, όμως τα γεγονότα διαμορφώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα:

  1. Η κα Σ. Μαυρίδου εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του  ΚΕΠΟΘΕ  Α.Ε. στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, δηλ. την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις αρχές του 2013, Η εκλογή της έγινε μετά από πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης που περιελάμβανε επίσης την Αντιπρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τρία άλλα μέλη του Δ.Σ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιπρόεδρος, ο Δ/νων Σύμβουλος, ο Καλλιτεχνικός δ/ντής και ο πρ. Αντιπρόεδρος μετέχουν και στην προηγούμενη και στην τρέχουσα σύνθεση του Δ.Σ. Με αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε με παραστατικό τρόπο η συνέχεια της διοίκησης, μετά την παραλαβή της σκυτάλης από τον κο Τζιτζικώστα λόγω της έκπτωσης του Π. Ψωμιάδη.
    Τα άλλα δύο μέλη του 9μελούς Δ.Σ. εκλέγονται μετά από προτάσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
  2. Η πρόεδρος υπέγραψε πρόσκληση για συνεδρίαση με το προαναφερόμενο θέμα, αλλά και με άλλα δύο σχετικά θέματα; «2. Έγκριση της Έκθεσης Διαχείρισης του Δ.Σ προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων – 3. Πρόσκληση ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης» -που τελικά αναβλήθηκαν- και το εισήγαγε για συζήτηση στη συνεδρίαση. Συνεπώς, είναι πρωτοφανές να δηλώνει «παρών», χωρίς μάλιστα καμιά αιτιολόγηση, σε εισήγηση που φέρει και τη δική της υπογραφή. Επίσης πρωτοφανής είναι η αναβολή (!) του θέματος για επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, κατά την οποία τρία  μόνο μέλη υπερψήφισαν την εισήγηση.

Χωρίς να στεκόμαστε στο τυπικό μέρος, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ψήφος «παρών» από τον εισηγητή Πρόεδρο σε ΔΣ Ανώνυμης Εταιρείας χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και επειδή θεωρούμε απίθανο η στάση αυτή να προέρχεται από ανικανότητα, έλλειψη ενημέρωσης για το θεσμό που υπηρετεί ή άγνοια των καθηκόντων της,  συμπεραίνουμε ότι η Πρόεδρος επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί η αμφισβήτηση της για τη νομιμότητα με την οποία πραγματοποιείται η διαχείριση του ΚΕΠΟΘΕ.

Σ΄ αυτήν, όμως, την περίπτωση η κα Αντιπεριφερειάρχης έχει υποχρέωση: α) να ενημερώσει αιτιολογημένα και με κατάθεση εγγράφων το Δ.Σ. του ΚΕΠΟΘΕ Α.Ε. για το οικονομικό μέρος, β) να ενημερώσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού αυτό έχει την τελική πολιτική και θεσμική ευθύνη, γ) να ζητήσει ΑΜΕΣΑ την παρέμβαση του εισαγγελέα, παραδίδοντας του όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

  1. Συνεχίζονται, και με τη νέα σύνθεση του Δ.Σ., να εισάγονται θέματα που υπερψηφίζονται από όλα τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, που δείχνουν ότι η αντίληψη της «νέας» διοίκησης του ΚΕΠΟΘΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ουδόλως διαφέρει από την «παλιά» και χρησιμοποιείται το Κέντρο ως όχημα για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε αναθέσεις για έργα σε Περιφερειακές Ενότητες μετά την έναρξη υλοποίησης τους για παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού, αδικαιολόγητες χορηγίες, παράτυπες και χωρίς νομική βάση προτάσεις σύναψης προγραμματικών συμβάσεων. 

Το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΟΘΕ που προτάθηκε από την Παράταξη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, κα Άννα Μίχου, έχει καταγγείλει, και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την αδιαφάνεια της λειτουργίας και την αναποτελεσματικότητα της δράσης του ΚΕΠΟΘΕ και παράλληλα, έχει διατυπώσει πολλές προτάσεις για την ορθολογική, διαφανή και ωφέλιμη για τους πολίτες της Περιφέρειας δραστηριοποίησή του. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, το θέμα δεν μπορεί να παραμένει στο εσωτερικό του Δ.Σ. του ΚΕΠΟΘΕ, ούτε επίσης να εξαντληθεί στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία έχει το ρόλο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Είναι απαραίτητο και ΕΠΕΙΓΟΝ να συζητηθεί η λειτουργία του Κέντρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να ενημερωθούν αναλυτικά όλες οι παρατάξεις και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και να δοθούν όλα τα στοιχεία της έως τώρα διαχείρισης του ΚΕΠΟΘΕ στη δημοσιότητα, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.

Η Παράταξη μας καταθέτει αίτημα για την άμεση συζήτηση του συνολικού προβλήματος ΚΕΠΟΘΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα

Ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν  δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφορούν στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα του τύπου για το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) ενημερώνουμε ότι ήδη, το προηγούμενο διάστημα:

Στις 20 Απριλίου 2013, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με δημόσια τοποθέτησή του, που δημοσιεύτηκε σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, προανήγγειλε την πρόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας να προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, για όλα τα προηγούμενα έτη.

Αμέσως μετά, στις 26 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και αποφάσισε ομόφωνα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από ορκωτούς λογιστές.

Τέλος, έχει ήδη προγραμματιστεί η εισαγωγή του συγκεκριμένου θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ληφθεί η τελική έγκριση και να ξεκινήσει ο έλεγχος.