Μ.Τζελέπης: «Διαλύσατε τον ΟΓΑ και δεν ξέρουν πια οι αγρότες τι γίνεται με τις συντάξεις»

Μ.Τζελέπης: «Διαλύσατε τον ΟΓΑ και δεν ξέρουν πια οι αγρότες τι γίνεται με τις συντάξεις»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Δευτέρας 18-9-2017, κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμόν Α.Π.: 14/12/16.3.2017  Επίκαιρης Επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα:

«Πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές, και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ».

O κ. Τζελέπης στην Ομιλία του σχολίασε χαρακτηριστικά ότι:

«Η Κυβέρνηση, όπως σε όλα τα θέματα, επιχειρεί να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της και στο ασφαλιστικό ως μια προσέγγιση ταξική, που οδηγεί στην προστασία των φτωχών, σε μια προσπάθεια δε να εξαπατήσει για άλλη μια φορά ακόμη τους πολίτες.

Για πρώτη φορά η παρέμβαση στο ασφαλιστικό δημιουργεί τόσες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, με την ακραία αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιβαρύνεται σημαντικά και η ανεργία θα δούμε σε λίγο να είναι και πάλι το μείζον πρόβλημα.

Ο «Αρμαγεδών Κατρούγκαλου» στο ασφαλιστικό αποτέλεσε «αντιμεταρρύθμιση», αντί για μεταρρύθμιση, η οποία οδήγησε σε πλήρη κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του σε ένα προνοιακό σύστημα χαμηλών παροχών με πολύ υψηλό κόστος για τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία και τον αγρότη ιδιαίτερα. Σήμερα για άλλη μια φορά είστε αντιμέτωποι με τις επιλογές σας».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τοποθετήθηκε εκτενώς για τις επιπτώσεις της διάλυσης του ΟΓΑ και της ενσωμάτωσής του στον ΕΦΚΑ.

«Να έλθουμε τώρα σε έναν ευαίσθητο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΟΓΑ, όπου τον καταργήσατε και τον διαλύσατε. Σας τονίζαμε τότε ότι μην προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, γιατί και το 2013, όταν υπήρξε παρόμοια πρόταση, από την τρόικα τότε -για εσάς σήμερα οι «θεσμοί»- τελικά αποδέχθηκαν ότι ο ΟΓΑ δεν έπρεπε να διαλυθεί, αλλά έπρεπε να αποτελέσει έναν ασφαλιστικό, προνοιακό οργανισμό, όπως ήδη είχε ξεκινήσει με τα οικογενειακά επιδόματα.

Εσείς διαλύσατε τον ΟΓΑ και σήμερα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δεν ξέρουν πλέον οι αγρότες τι γίνεται με τις συντάξεις. Και μάλιστα, διαλύσατε τον ΟΓΑ και από την άλλη πλευρά, αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές από το 10% συνολικά, που ήταν στις επτά κατηγορίες επί του εισοδήματος, με το τεκμαρτό εισόδημα τις πήγατε στο 27%, η ασφαλιστική εισφορά αυξήθηκε από 1/1/2016 κατά 63% και υπερδιπλασιάστηκε από 1/1/2017 με κατώτερη ασφαλιστική εισφορά 5.000 ευρώ από 753 ευρώ.

Αυτά τα λέω για να δούμε τα νούμερα.

Όμως, μπορείτε παρόλα αυτά να αποδώσετε συντάξεις σήμερα;

Πότε όφειλε ο ΕΦΚΑ να αποδώσει για πρώτη φορά αγροτική σύνταξη;

Στους γεννηθέντες του 1950, οι οποίοι περιμένουν από 1/7/2017 να πάρουν τη σύνταξή τους.

Εδώ κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση και συζητήθηκε αν θα μπορέσετε να πληρώσετε τις συντάξεις αυτές, γιατί φαινόταν ότι δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική, ούτε μπορείτε να διοικήσετε πλέον αυτόν τον Οργανισμό.

Σήμερα, έχουμε Σεπτέμβριο μήνα και δεκατέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι αγρότες, που έπρεπε την 1-7-2017 να πληρωθούν, δεν έχουν πληρωθεί.

Δεσμευθήκατε απ’ αυτό εδώ το Βήμα ότι τον Αύγουστο θα πληρώσετε χίλιες συντάξεις, τον Σεπτέμβριο τρεις χιλιάδες συντάξεις και κάθε μήνα περαιτέρω από τρεις χιλιάδες συντάξεις μέχρι τις 31-12-2017, που θα πληρώσετε τις δεκατέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες συντάξεις.

Πόσες πληρώσατε μέχρι σήμερα; Έχουμε Σεπτέμβριο μήνα.

Ενενήντα τρεις συντάξεις!

Και μη μου φέρετε άλλα στοιχεία εδώ. Θα είναι κάλπικα, όπως κάλπικες ήταν και οι υποσχέσεις σας στον ελληνικό λαό.

Ούτε στις 31-12-2017 θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις συντάξεις. Πιθανόν να πληρώσετε μόνο όσους είχαν ασφαλιστικές εισφορές, μόνο στον ΟΓΑ που είναι το 1/3 από τους 14.500 συνταξιούχους συνολικά. Όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και σε άλλα ταμεία ούτε σε δυο χρόνια δεν θα μπορέσετε να τους πληρώσετε με τους ρυθμούς που πάτε. Και αυτό ξέρετε γιατί;

Γιατί ακόμη και σήμερα, που έχετε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ενιαία και αλληλογραφούν από γραφείο σε γραφείο. Επιτέλους, θα τα δείτε όλα αυτά, αυτόν το λαβύρινθο που δημιουργήσατε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;».

Ακόμα, ο Βουλευτής μίλησε και για το επίδομα συζύγου στους συνταξιούχους αγρότες.

«Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Κόπηκε το επίδομα συζύγου στους συνταξιούχους αγρότες, των οποίων η σύζυγος ήταν γεννημένη το 1952, μόλις έπιασε δηλαδή τα εξήντα πέντε έτη.

Κόψατε από τον συνταξιούχο των 330 ευρώ 48 ευρώ, δηλαδή το 15%. Είναι από δικό σας λάθος. Γιατί; Γιατί δεν αλλάξατε το μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να γίνει σωστή ενημέρωση ότι δεν συνταξιοδοτείται η αγρότισσα στα εξήντα πέντε, αλλά στα εξήντα επτά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κόβεται το επίδομα συζύγου από τον συνταξιούχο αγρότη, ενώ η γυναίκα του δεν έχει πάρει ακόμη σύνταξη.

Προσπάθησα να επιστήσω την προσοχή επανειλημμένα στις υπηρεσίες του ΟΓΑ, για να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Τέσσερις μήνες τώρα κόβεται αυτό το επίδομα συζύγου και δεν έχουν ενημερωθεί οι ανταποκριτές του ΟΓΑ τι πρέπει να πράξουν. Είναι πολύ απλό. Να ζητήσουν μια φωτοτυπία της ταυτότητας των συζύγων, και να τη στείλουν στα κεντρικά –ποια κεντρικά;- του ΕΦΚΑ, για να αποκαταστήσουν το επίδομα συζύγου σ’ αυτούς τους συνταξιούχους αγρότες.

Ξέρετε τι σημαίνει να κόβονται 48 ευρώ στον συνταξιούχο των 330 ευρώ; Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή επιτέλους, για να καταλάβετε πού έχετε οδηγήσει σήμερα ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο με τη φορολογία, με τα ασφαλιστικά, με αυτό το αλαλούμ, με αυτήν την προχειρότητα που υπάρχει σήμερα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Πράγματι, ίσως να περίμενε ο ελληνικός λαός κάτι καλύτερο. Επένδυσε στις δικές σας αυταπάτες. Δεν έχετε, όμως, άλλα περιθώρια, γιατί σας έχουν καταλάβει. Και πολύ περισσότερο δεν έχετε άλλα περιθώρια για καμία πολιτική μετάλλαξη. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε μίαν ώρα γρηγορότερα».