Μαρία Καραμεσίνη: «Καλούμαστε εμείς, η μικρή χώρα της Ευρώπης, να δώσουμε το παράδειγμα της ανατροπής».

Καραμεσίνη-Νεος Σκοπός_2014Πραγματοποιήθηκε στις 4-5-14 ανοιχτή ομιλία της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Καραμεσίνη στο Νέο Σκοπό Σερρών, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Εμ. Παπά.

Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε στην κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών, στις οποίες κρίνεται η συνολική πορεία και το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Επισήμανε ότι ο αγώνας του λαού μας για την αποδέσμευσή του από τα μνημόνια είναι συνυφασμένος με την πάλη για μια άλλη Ευρώπη, αφού το «πείραμα» που διεξάγεται στην Ελλάδα αποτελεί πρότυπο για εφαρμογή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το κεφάλαιο επιχειρεί να πάρει πίσω όλα τα δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η πολιτική του μνημονίου στην ουσία ισχύει για όλες της χώρες της Ε.Ε.»

Η ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου προτύπου έχει αναιρέσει  την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί, το βασικό εργαλείο έκφρασης της εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας, δεν υπάγονται πλέον στη δικαιοδοσία των εθνικών κοινοβουλίων. Η Ε.Ε. έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε ένα υπερσυντηρητικό – αυταρχικό οικοδόμημα. Και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ανατραπεί. Και σε αυτό το εγχείρημα πρωτοστατεί η Ελλάδα με το ΣΥΡΙΖΑ. Οι λαοί της Ευρώπης ποντάρουν πολλά πάνω σε μας και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι γυναίκες υπήρξαν τα πρώτα θύματα στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν μνημόνια και ότι η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού συνδέεται στενά με την άνοδο του φασιστικού – ναζιστικού ρεύματος στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. λειτουργεί σαν «ταξικός οδοστρωτήρας», τόσο για τον κόσμο της εργασίας όσο και για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η εφαρμοζόμενη πολιτική αφήνει απροστάτευτους τους λαούς της Ευρώπης.

Η κ. Καραμεσίνη έκλεισε την ομιλία της απευθύνοντας έκκληση συστράτευσης για την ανατροπή της ζοφερής αυτής πραγματικότητας. Με τα ίδια της τα λόγια:

«Καλούμαστε εμείς, η μικρή χώρα της Ευρώπης, να δώσουμε το παράδειγμα της ανατροπής». 

Την ομιλήτρια παρουσίασε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών,  Αφροδίτη Σταμπουλή, και ο Σταύρος Παπαϊωάννου, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, παρουσίασε βασικά σημεία του προγράμματος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (επικεφαλής & υποψήφια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: Δέσποινα Χαραλαμπίδου)

Καραμεσίνη-ΣΥΡΙΖΑ-2014Σύντομο βιογραφικό

Η ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.  Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματείας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Συμμετέχει στους Ευρωπαίους Οικονομολόγους για μια εναλλακτική πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemogroup) και στο δίκτυο transform!europe.