Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: “Μισή αλήθεια από τον αντιπεριφερειάρχη Ι.Μωϋσιάδη για το 5ο αρδευτικό δίκτυο Φυλλίδας ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει χωρίς… μισόλογα ”

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: “Μισή αλήθεια από τον αντιπεριφερειάρχη Ι.Μωϋσιάδη για το 5ο αρδευτικό  δίκτυο Φυλλίδας ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει χωρίς… μισόλογα ”

 Με επιστολή της που μας κοινοποίησε η Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ανταπαντά στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ι.Μωϋσιάδη σχετικά με την πορεία του 5ου Αρδευτικού Φυλλίδας. Και ταυτόχρονα θέτει τρία ερωτήματα στον αντιπεριφερειάρχη από τον οποίο ζητά απαντήσεις χωρίς «μισόλογα». Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:

Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Μωϋσιάδη που απαντούσε σε δελτίο τύπου της Βουλευτού και Αντιπροέδρου της Βουλής κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του έργου ‘’5ο αρδευτικό δίκτυο Φυλλίδας ‘’. Στην επιστολή αυτή κατέληγε στη διαπίστωση:  ‘’είναι τουλάχιστον άκομψο να έρχονται τώρα κάποιοι που από το 2009 μέχρι σήμερα ήταν ανυποψίαστοι και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το έργο ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτό και να επιρρίπτουν ευθύνες σε εμάς ‘’. Αναφέρει επίσης, ότι, αν εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, αυτό οφείλεται στην προσωπική μου άμεση και πιεστική παρέμβαση και μόνο.

Η απάντηση της κας Κόλλια στα ανωτέρω είναι η εξής:

Την επόμενη φορά  πιστεύω, ότι θα κατονομάσει  ποιους εννοεί, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Γιατί,  οι ευθύνες πάντα πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο!

Αλλά μέχρι τότε, σε ό,τι με αφορά, να γνωρίζει αυτό που οι  πολίτες του Νομού Σερρών και ειδικότερα οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά.

 Από τον Απρίλιο λοιπόν του 2000, που πρωτοεκλέχθηκα Βουλευτής, ασχολήθηκα και με το έργο του ‘’5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδας‘’, έτσι ώστε να συνεχισθεί η κατασκευή του, που η Α’ φάση του χρηματοδοτήθηκε από το Β’ ΚΠΣ (1994-2000), με επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας Σερρών.

Όλες μου οι προσπάθειες σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ Φυλλίδας, από τη Διοίκηση του οποίου είχα ενημερωθεί, μιας και την είχα επισκεφθεί, είναι καταγεγραμμένες στις τοπικές εφημερίδες, στους απολογισμούς μου στις εκλογές του 2007 και 2009 με έντυπο που διανεμήθηκε στους πολίτες των Σερρών, αλλά και σε γραπτά υπομνήματα στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης το 2004, 2008 (κ. Κοντός) και 2009 (κ. Χατζηγάκης) αλλά και στους Γενικούς Γραμματείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επειδή επιβάλλεται μια πολιτικός, που υπηρετεί το κοινό καλό και έχοντας υπόψη της άλλα παραδείγματα, να είναι και  ‘’υποψιασμένη ‘’ ως προς τη βούληση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων, γι’ αυτό συνεχίζω να προσπαθώ με τις δυνάμεις, που μου δίνει η θέση του Βουλευτή, να πιέζω, όπως επιλέγω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Το ίδιο θα έπραττε όποιος γνώριζε, ότι τα κονδύλια που προγράμματος ‘Αλεξ. Μπαλατζής’ δεν επαρκούσαν για να δημοπρατηθεί στο σύνολό του το αρχικά ενταχθέν έργο των 47,5 εκατ. ευρώ.

Ως ‘’υποψιασμένη‘’ ανέδειξα μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο τους κινδύνους που προέκυπταν για την υλοποίηση του ‘’5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος‘’, προϋπολογισμού 47,5 εκατ. ευρώ,  το έτος 2010 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ως ‘’υποψιασμένος‘’ θέλω να πιστεύω,  και ο πρώην συνάδελφος, κ. Μιχάλης Τζελέπης, με τον οποίο είχα και έχω άριστη συνεργασία,  συμμετείχε στη συνάντηση, στις 22.03.2011, με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, κ. Ευάγγελο Διβάρη, στην οποία και αποφασίστηκε να σταλούν άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία τεχνικοί του Υπουργείου.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Ι. Μωϋσιάδης, του οποίου, όπως αναφέρει, οι οχλήσεις ήταν συνεχείς και επίμονες και έφεραν αποτέλεσμα, να επιτρέψει να έχουν και άλλοι τις ίδιες αγωνίες –  και πάντως όχι όψιμες.

Και, όπως μας ενημερώνει για τις δικές του προσπάθειες και επαφές, που άλλωστε αποτελούν οφειλόμενες ενέργειες στα πλαίσια εκπλήρωσης των καθηκόντων του, να φροντίσει για την επικαιροποίηση και την προσαρμογή της σχετικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει τη διαδικασία δημοπράτησης τμήματος του έργου.

Υπενθυμίζω, ότι στον απολογισμό πεπραγμένων του 2011, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε τον Απρίλιο 2012, ο κ. Ι. Μωϋσιάδης στον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σελ. 113, αναφέρει: «Στο πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής εντάχθηκε η Α’ φάση του ‘’5ου αρδευτικού δικτύου της Φυλλίδας‘’, προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ, προτάθηκαν παράλληλα έργα τριών αναδασμών 3.556.000 ευρώ και  πέντε αναδασμοί 4.519.000 ευρώ».

Υπενθυμίζω επίσης, ότι ο Υπουργός, κ. Αθαν. Τσαυτάρης, στην με αριθ. πρωτ. 282/30.10.2012 απάντησή του σε σχετική έγγραφη ερώτησή μου αναγράφει, «θα προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου κατά το τμήμα που αφορά στην αποκατάσταση των έργων υδροληψίας και επισκευής αντλιοστασίων» δηλαδή στο μικρό έργο συντήρησης που περιγράφεται στο αρ. πρωτ. 9827/08.07.2011 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών  Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου».

Στα πρακτικά  της συνεδρίασης της Βουλής, της 16ης  Νοεμβρίου 2012, ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας στην με αρ. 584/17.11.2012 Επίκαιρη Ερώτησή μου, αναφέρει: «έχουμε κάνει δύο υπομνήσεις για να στείλουν την επικαιροποιημένη μελέτη. Είναι δικιά τους υπευθυνότητα…..Η έγκαιρη παραλαβή των μελετών θα μπορούσε να βοηθήσει να ενταχθεί τμήμα του έργου για  να γεφυροποιηθεί τουλάχιστον το έργο μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων…» και  στη δευτερολογία του «….να περισωθεί και ως γέφυρα να προχωρήσει και στην επόμενη προγραμματική περίοδο», ζητώντας μάλιστα και την δική μου πίεση προς τις υπηρεσίες.

Δηλαδή, το μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο της Φυλλίδας μετατίθεται για το  Ε’ ΚΠΣ 2014-2020, για την οποία περίοδο δεν γνωρίζουμε επακριβώς πέραν των άλλων αυστηροποιημένων προϋποθέσεων και λόγω των δανειακών συμβάσεων, το μέγεθος της χρηματοδότησης για τη χώρα μας. Και μόνο η μετάθεση του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ένταξη των άλλων μεγάλων αναγκαίων έργων, όπως π.χ. της διώρυγας Μητρουσίου.

Θα ήθελα λοιπόν  να μας διευκρινίσει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Μωϋσιάδης, και όχι με μισόλογα:

  • α) θα δημοπρατηθεί, πότε και με ποιο προϋπολογισμό το μικρό έργο συντήρησης και επισκευής των έργων υδροληψίας και αντλιοστασίων του ‘’5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδας ‘’ ή το έργο στο σύνολο των 47,5 εκατ. ευρώ;
  • β) πότε απάντησαν γραπτώς οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Π.Ε. Σερρών στα σχετικά έγγραφα αρ. πρωτ. 1153/34262/2081/127/22 Μαρτίου 2012 και 9827/ 8 Ιουλίου 2011 της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;
  • γ) ποιους ενημέρωσε, όταν επιχειρήθηκε ‘’να μας χρυσώσουν το χάπι με το 8% της συνολικής δαπάνης του έργου‘’;