Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Ανεξέλεγκτο το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, θα μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις τους επόμενους μηνες;»

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά-αντιπρόεδρος-2013Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής  Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, σχετικά με το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων και αν μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων στους επόμενους μληνες με δεδομένο ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί δυο κρίσιμες παράμετροι οι οποίες θα επιβαρύνουν πρόσθετα τα ταμεία. Αναλυτικά η σερραία βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην ερώτησή της αναφέρει:
Τα 11 δις ευρώ θα αγγίξει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014, εκτιμούν οι ειδικοί περί την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζουν δύο κρίσιμες παραμέτρους που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα: Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στην οποία έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα να εφαρμοστεί εντός του τρέχοντος έτους και η οποία, αναλόγως του τρόπου εφαρμογής , αναμένεται να επιβαρύνει τα ταμεία με ένα επιπλέον κόστος,  που θα φτάσει μέχρι το 1 δις ευρώ, και την πιθανή δικαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών για παράνομες χρεώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ , που πρακτικά σημαίνει «τρύπα» 4 δις ευρώ που θα επιβαρύνει ένα από τα πλέον προβληματικά ταμεία.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά , ότι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η μειωμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 και το «κύμα φυγής» των ασφαλισμένων προς την συνταξιοδότηση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξεως των 10,5 δις ευρώ μέσα σε ένα έτος, ενώ η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ποσό 8,5 δις ευρώ.
Επειδή, μόνο στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων, η υστέρηση στα έσοδα είναι εκρηκτική, ένας  στους τρεις εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα 6 δις ευρώ τον χρόνο, οι απώλειες από την ανεργία εκτιμώνται στα 450 εκατ. ευρώ (για κάθε ποσοστιαία μονάδα), ενώ η αδυναμία είσπραξης 6,7 δις βεβαιωμένων εισφορών και συσσώρευση οφειλών προς τρίτους 7,5 δις ευρώ συμπληρώνουν το παζλ στο μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο.
Επειδή, μετά τις περικοπές στις εφάπαξ παροχές, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν στις επικουρικές με την εφαρμογή του νέου συστήματος, τα μεγαλύτερα ταμεία δεν θα μπορούν να καταβάλλουν και τις κύριες συντάξεις.
Επειδή, «το σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα πόρων και όχι παροχών» επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης και σημειώνει πως, «εφόσον δεν βρεθούν νέοι πόροι στήριξης των Ταμείων, θα είναι αναπόφευκτες οι περικοπές των παροχών τους».
Επειδή, σε πρόσφατη μελέτη για το Ασφαλιστικό («Κοινωνική Ασφάλιση και Επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας 2013-2050»), ο κ. Ρόμπολης διατύπωσε την εκτίμηση , ότι το «έτος μηδέν» (οριακό έτος) για τη βιωσιμότητα του συστήματος μετατοπίστηκε κατά δέκα χρόνια νωρίτερα, από το 2025 στο 2015, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και του έντονου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. 
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Δεσμεύεστε θα καλυφθούν τα ελλείμματα των Ταμείων και δεν θα θιγούν κι άλλο οι συντάξεις;
  • Πώς θα γίνει αυτό;
  • Μπορείτε να εγγυηθείτε την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες;
  • Ποιες οι εκτιμήσεις σας ως προς την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας;
  • Συμφωνούν τα συμπεράσματά σας με αυτά της μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ;
  • Πώς  θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2015;
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2014
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών 

One Response to "Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Ανεξέλεγκτο το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, θα μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις τους επόμενους μηνες;»"

  1. Μιχαλης   27 Φεβρουαρίου 2014 at 20:19

    Πολυ καλα μας τα λες Βουλευτρια αλλα ησουν και εσυ ενα απο τα υπακουα παιδια της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που ψηφιζουν κατα Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η……(αραγε ποιος την εχασε για να την βρειτε εσεις;) μη νομιζεις οτι οσα ψηφισες εις βαρος του σερραϊκου λαου, και οχι μονο, επειδη πηγες στους ανεξαρτητους ελληνες ξεχνιουνται… οταν ερθει η ωρα θα πληρωθεις κι εσυ με τοκο… ξυπνησε ο λαος κολλια .