Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Η ‘απογείωση’ της χώρας τον Σεπτέμβριο και σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης»

edito-19-8Ερώτηση της αντιπροέδρου της βουλής και βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί απογείωσης της ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο που έρχεται και αν αυτές εξακολουθούν να ισχύουν. Αναλυτικά στην ερώτησή της η σερραία Βουλευτής αναφέρει:

Οι μέρες οπότε  θα κριθεί η επαλήθευση ή η διάψευση της εαρινής δήλωσης του πρωθυπουργού περί «απογείωσης» της χώρας τον προσεχή Σεπτέμβριο, γρήγορα πλησιάζουν. Πολλοί αναμένουν με αγωνία τις καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε προ τριμήνου ο κ. Α. Σαμαράς, όταν απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό ζητούσε ολιγοήμερη πίστωση χρόνου, καλώντας τους διαμαρτυρόμενους πολίτες για την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης να επιδείξουν λίγη ακόμα υπομονή μέχρις ότου να έρθει ο Σεπτέμβριος ο μήνας, όπως είπε, της απογείωσης της χώρας, όταν δηλαδή θα απολαύσουμε τα αγαθά της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Και ενώ ο Σεπτέμβρης είναι προ των πυλών, η πρωθυπουργική αισιοδοξία φαίνεται να περιορίζεται μόνο μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου και κάποιων βουλευτών , προσκείμενων στις κομματικές ηγεσίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι , που βάναυσα πλήττονται από το Μνημόνιο, επιβιώνοντας στα όρια της φτώχειας, δεν συμμερίζονται την πρωθυπουργική αισιοδοξία, αφού οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο διαψεύδονται καθημερινά.

Κι ενώ πληθαίνουν διαρκώς οι φωνές που υποστηρίζουν , ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η κυβέρνησή σας συνεχίζει την ίδια πορεία. Το ελληνικό πρόβλημα μπαίνει σε μια νέα φάση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει , ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρά μόνον θα δοθεί νέο δάνειο με νέους σκληρούς όρους. Αποδεικνύεται,  ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου δανείου θα προέρχεται από την υπεξαίρεση των 10-14 δις ευρώ των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι πόροι αυτοί θα έδιναν έστω μια μικρή δυνατότητα μιας κάποιας ανάταξης της οικονομίας της χώρας, αλλά τώρα θα διατεθούν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος (με τη μορφή της απομείωσης του κεφαλαίου) η Γερμανία το έχει αποκλείσει ρητώς. Ενδεχομένως, μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος αποφασίζοντας τα 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ότι επιβαρύνουν μόνον τις τράπεζες και όχι τη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την καταφανή αποτυχία του Μνημονίου, οδηγούν τη Γερμανία να επισπεύσει τις αποφάσεις της για νέα δεσμά της χώρας. Και οι μεν Γερμανοί κάνουν τη δουλειά τους, ο κ. πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών παρακολουθούν άφωνοι και αποσβολωμένοι. Καθώς έχουν εναποθέσει στην αγκαλιά της Μέρκελ το πολιτικό τους μέλλον, το πιθανότερο είναι τελικά να υποταχθούν. Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος προπαγανδίζει την ανάγκη μιας «νέας εθνικής συμφωνίας». Αναμφιβόλως , θα γραφεί κι αυτή από τους δανειστές στο Βερολίνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεν αντιλαμβάνεστε, ότι όλα αυτά τα μέτρα που παίρνετε καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή, εξαφανίζουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μικρομεσαία τάξη, ενώ από το άλλο μέρος δεν θέλετε καν να ενοχλήσετε τους μεγαλοφοροφυγάδες, τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, τους λαθρεμπόρους καυσίμων, και τόσους άλλους τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις διάφορες λίστες ύποπτων ξένων τραπεζικών λογαριασμών; Δεν αισθάνεστε ντροπή για τις επιδόσεις του υπουργείου σας στον έλεγχο των οφσόρ εταιρειών;

Δεν βλέπετε ότι, αντί της υπεσχημένης, εκ στόματος πρωθυπουργού, απογείωσης της χώρας, η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μια «ανώμαλη» προσγείωση: στη σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης, της ακόμη μεγαλύτερης ανεργίας, της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης;

 Οι Γερμανοί δεν θέλουν οριστική και μόνιμη λύση του ελληνικού προβλήματος μέσα από ένα γενναίο κούρεμα του χρέους. Προτιμούν να εκταμιεύσουν ένα νέο, πρόσθετο δάνειο 12-14 δις ευρώ, πέραν των χρημάτων που απομένουν από το σημερινό πακέτο, επιβάλλοντας στη χώρα μας ένα ακόμη μνημόνιο (το τρίτο κατά σειρά), παρά να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στο δράμα των Ελλήνων. Μετά από τρία χρόνια σκληρότατης λιτότητας, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην οικονομική εξαθλίωση, με την ανεργία να καλπάζει ανεξέλεγκτα, τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται και το δημόσιο χρέος συνεχώς να αυξάνει, αντί να μειώνεται, είναι ηλίου φαεινότερον , ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Η συνταγή της τρόικας έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι οδηγεί τους πολίτες στη φτώχεια, την απογοήτευση, τη δυστυχία και τη χώρα στην περιθωριοποίηση, την εξάρτηση, την υποτέλεια. Δεν τα αξίζει αυτά ο ελληνικός λαός, ούτε η χώρα. Ήρθε η ώρα να πείτε επιτέλους όχι στα ιδιοτελή γερμανικά σχέδια, στην τρόικα, σε νέο μνημόνιο, όχι σε λύσεις που μειώνουν επικίνδυνα την εθνική ανεξαρτησία, διαλύουν ό,τι απέμεινε όρθιο και ζωντανό στην ελληνική οικονομία και πλήττουν βάναυσα το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο και εντέλει την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει χρέος να επιδιώξει άμεσα μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα του δημόσιου χρέους. Να μη δεχθεί νέα μνημόνια και νέα μέτρα. Να απαιτήσει πραγματική, γενναία ευρωπαϊκή ενίσχυση για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα το κάνετε;

Αν δεν αλλάξετε γρήγορα πορεία και δεν απαλλαγείτε από το σύνδρομο της μνημονιακής υποτέλειας, το σκάφος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του πρωθυπουργού, δεν θα απογειωθεί: θα συντριβεί προ της… απογείωσης.

Αθήνα, 27 Αυγούστου   2013

                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής Ν. Σερρών