Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Δρομολογούνται ανατροπές σε συντάξεις»

ΣυνταξιούχοιΕρώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Ι. Βρούτση. Αφορμή για την βουλευτή Σερρών αποτέλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» όπου όπως φαίνεται τα δεινά των ασφαλισμένων δεν φαίνεται να έχουν τέλος στην εποχή των μνημονίων και της τρόικας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (1/6/2013), το υπουργείο σας επεξεργάζεται νέο σχέδιο ριζικών ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, με τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου, στο οποίο θα συγχωνευτούν τα υπόλοιπα, με την καθιέρωση νέας ενιαίας βασικής και αναλογικής σύνταξης, που θα προσμετρά τον υπόλοιπο εργασιακό βίο του ασφαλισμένου και δεν θα υπερβαίνει σε αναπλήρωση το 48% του μισθού, και σύμφωνα μάλιστα με το «πνεύμα» της πρόσφατης Έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα με τη μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σενάρια που βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία από το υπουργείο σας είναι:
1. Η μετατροπή του ΙΚΑ σε Εθνικό Οργανισμό Ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΕΑ).

2. Το ΕΤΑΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα λειτουργούν εντός του Εθνικού Οργανισμού Ασφάλισης ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί, κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει με την αυτασφάλιση.

3. Οι επικουρικές συντάξεις θα ενσωματωθούν ως τμήμα της νέας σύνταξης και το ποσό θα είναι ενιαίο, (δηλ. το ίδιο), για όλα τα Ταμεία.

4. Από 1/1/2014 ενοποιούνται εντός των συγχωνευμένων Ταμείων οι παροχές σε είδος και χρήμα. Η ενοποίηση θα γίνει προς τα κάτω, ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν τις ίδιες παροχές και μεταχείριση που σήμερα διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο, καθώς ενώ οι συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν, τα Ταμεία λειτουργούν ως ξεχωριστοί λογαριασμοί. Η προώθηση του σεναρίου αυτού μπορεί να γίνει εφικτή καθώς από 1/1/2015, καθιερώνεται η βασική και αναλογική σύνταξη για κάθε Ταμείο, με την βασική σύνταξη να είναι κοινή για όλα τα ταμεία, η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ μηνιαίως και που θα επιδοτεί αυτή και μόνο ο προϋπολογισμός. Όσον αφορά την αναλογική σύνταξη, θα είναι αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο, με τους συντελεστές υπολογισμού να συρρικνώνουν τις συντάξεις στο 60% ενώ από 2020 οι συντάξεις θα μειωθούν στο 48% του βασικού μισθού, από το 70% που είναι σήμερα.

Όπως προκύπτει μάλιστα από το άρθρο 2 του Ν.3863/2010, για τον υπολογισμό της βασικής σύνταξης θα προσμετράται κατά 50% το ΑΕΠ και κατά το ίδιο ποσοστό ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, γεγονός που σημαίνει , ότι ακόμη και αυτό το ελαχιστότατο ποσό των 360 ευρώ , που είχε προβλεφθεί ως βασική σύνταξη , το 2010 , μπορεί να προκύψει μικρότερο το 2015.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Επιβεβαιώνετε τις ως άνω πληροφορίες;

Προτίθεστε να υλοποιήσετε τέτοιου είδους σχέδια που θα σημάνουν περαιτέρω κοινωνική εξαθλίωση, και που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα;

Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το οξύτατο πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων των ασφαλιστικών ταμείων;

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2013
 Η Ερωτώσα Βουλευτής
 
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών