Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών: «Απόλυτη προτεραιότητα η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις»

Στουρνάρας-Κόλλια_ΤσαρουχάΣε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αφού επισημαίνει τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέσα στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών το πότε και τον τρόπο που σκοπεύει να επανεκκινήσει τον οικονομικό ιστό της χώρας. Αναλυτικά στην ερώτησή της η σερραία Βουλευτής αναφέρει:

Το περιβάλλον , στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις , έχει γίνει εχθρικό. Η πίστη – η θεμελιώδης αρχή των εμπορικών συναλλαγών – έχει εκλείψει. Όλοι απαιτούν μετρητά, τα οποία δεν υπάρχουν, και έτσι οι συναλλαγές εμποδίζονται. Το πρόβλημα χρηματοδότησης έχει δέσει χειροπόδαρα την ελληνική οικονομία. Για να αρχίσει να ανασυντάσσεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία χρειάζεται απαραιτήτως χρηματοδότηση της οικονομίας, των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Χρειάζεται οι τράπεζες να επανέλθουν και πάλι στον πραγματικό ρόλο τους, του αιμοδότη της οικονομίας. Με δεδομένη την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, μπορούν και οφείλουν να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις , που ασφυκτιούν από την έλλειψη, ακόμα και κεφαλαίων κίνησης. Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, είναι βέβαιο , ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που προσπαθούν εναγωνίως μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να τις βοηθήσουν και όχι να τις οδηγήσουν στην κατάρρευση.
Τα λάθη των προηγούμενων χρόνων (και για τα οποία οι τράπεζες δεν άμοιρες ευθυνών) δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη σημερινή ακινησία. Η οικονομία που παράγει, που συντηρεί και δημιουργεί θέσεις εργασίας πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να συμβάλλουν οριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΤΧΣ και τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – παρουσία δική σας κ. Υπουργέ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας στην αγορά; Θα παρέμβετε στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ενεργοποιήσουν τον αναπτυξιακό και θεσμικό τους ρόλο μέσω του δανεισμού των επιχειρήσεων; Με ποιο τρόπο και σε ποια κατεύθυνση; Ποιος ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στον όλο σχεδιασμό;
 Υπάρχει σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών κενών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και της πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό, και ποιό;
 Αθήνα, 30 Αυγούστου   2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών