Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Ερώτηση για τους Σχολικούς φύλακες και ειδικά για τους 16 του ν.Σερρών

η πλέον θιγόμενη κατηγορία είναι 5 άτομα, οι οποίοι βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτική ηλικία από 55-58 ετών
η πλέον θιγόμενη κατηγορία είναι 5 άτομα, οι οποίοι βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτική ηλικία από 55-58 ετών

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σχετικά με την Εργασιακή-ασφαλιστική κατάσταση των σχολικών φυλάκων. Αναλυτικά στην ερώτησή της αναφέρει:   

Όπως είναι γνωστό , ανησυχία επικρατεί μεταξύ των σχολικών φυλάκων για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς εκπνέει μετά τα μέσα Μαρτίου η περίοδος που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουν ζητήσει να δοθούν οι πιθανές διαθέσιμες θέσεις ,,στις οποίες δύνανται να απορροφηθούν, αλλά και για την ενδοδημοτική κινητικότητά τους.

 Υπενθυμίζεται,  ότι από τους 2.200 και πλέον σχολικούς φύλακες, που έχουν τεθεί εδώ και περίπου 7 μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας με το 75% του μισθού, μόνο οι 300 σχολικοί φύλακες θα απορροφηθούν από το ΕΚΑΒ και άλλοι 100 για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να έχει γίνει κάποια αναφορά για την τύχη των υπολοίπων. Ενώ υπάρχουν ανάγκες σαν ΔΕ φύλακες, κλητήρες, διοικητικοί και γραμματείς, στα υπουργεία εσωτερικών και παιδείας. ενώ στα υπουργεία δικαιοσύνης και Δ. τάξης ως ΔΕ διοικητικοί και γραμματείς

 Επιπλέον , έχουν δικαίωμα στη δουλειά,  είτε με την επαναπρόσληψη όλων στο ίδιο αντικείμενο, με τα ίδια μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε με την απορρόφηση του συνόλου, και όχι μόνο των 400, όπως μέχρι στιγμής έχει γίνει , για την κάλυψη των αναγκών σε ΕΚΑΒ, Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους.

 Συγχρόνως,  απορρίπτουν τις πρόσκαιρες λύσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, την πλήρη παραχώρηση μιας ακόμη αρμοδιότητας των Δήμων με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα στους ιδιώτες εργολάβους και σε ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και κάθε συζήτηση για δημιουργία εταιρειών φύλαξης από τους ίδιους, προκειμένου να αναλάβουν ιδιωτικά το έργο της φύλαξης των σχολικών μονάδων, ενώ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας σχολικός φύλακας στην απόλυση και στην ανεργία.

Συγχρόνως , οι πρόσκαιρες λύσεις μέσω προγραμμάτων  ΕΣΠΑ και ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι εφαρμόσιμες και δεν λύνουν το πρόβλημά τους, διότι με τα ΕΣΠΑ σαν προγράμματα  ανεργίας δεν διασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη εργασία,  πράγμα πολύ σημαντικό για τις προϋποθέσεις  συνταξιοδότησής τους. Ενώ οι ΚΟΙΝΣΕΠ  δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις οργανωμένες εταιρίες φύλαξης, λόγω του μικρού τους μεγέθους και του περιορισμένου αντικειμένου εργασίας.

Η πλήρης παραχώρηση μιας ακόμη αρμοδιότητας των Δήμων με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα στους ιδιώτες εργολάβους είναι επικίνδυνη στον ευαίσθητο χώρο του σχολικού περιβάλλοντος , που απαιτεί μόνιμο και ελεγμένο προσωπικό, και  που είναι ευθύνη της πολιτείας.

 Όσον αφορά το Νομό Σερρών , από 23/7/13 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα 16 άτομα, από τα οποία οι έξι έχουν ηλικία από 64-70 ετών και είναι σε κανονική συνταξιοδοτική διαδικασία, με τη λήξη της διαθεσιμότητας, περιμένοντας την αναγνώριση 1650 ενσήμων , των 5,5 ετών ανασφάλιστης εργασίας , 2001-2006, άλλοι δύο ηλικίας 63-64 ετών περιμένουν τα 1650 ένσημα για να αποχωρήσουν και αυτοί και η τρίτη κατηγορία είναι οι τρίτεκνοι, τρία (3) άτομα για τους οποίους υπάρχει υπόσχεση τακτοποίησής τους.

 Δυστυχώς, η πλέον θιγόμενη κατηγορία είναι 5 άτομα, οι οποίοι βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτική ηλικία από 55-58 ετών και χρειάζονται και τα 1650 ένσημα και συνεχή ασφάλιση και εργασία για περίπου 4 χρόνια , ώστε να καλύψουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ πανελληνίως ο αριθμός αυτών είναι περίπου 600.

 Επειδή όλα αυτά αποτελούν απροκάλυπτο εμπαιγμό και εξαπάτηση την ώρα που το 1ο κύμα διαθεσιμότητας έχει ήδη ολοκληρωθεί το 2013, ενώ ακολουθεί το 2ο κύμα με χιλιάδες επιπλέον το 2014 με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις και εκκρεμούν επίσης και χιλιάδες απευθείας απολύσεις.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιπροσωπεία των σε διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν ενημερωμένος προσωπικά για το θέμα και είχε δοθεί εντολή στον Γεν. Γραμματέα της Κυβέρνησης,  κ. Μπαλτάκο  για την αξιοποίησή τους.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση;

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου  2013