Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Η Detrop άξιος «πρεσβευτής» στο εξωτερικό ο κλάδος τροφίμων και ποτών

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Η Detrop άξιος «πρεσβευτής» στο εξωτερικό ο κλάδος τροφίμων και ποτών

Παρουσίαση της επικείμενης 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Detrop Boutique, αλλά και της 7ης Artozyma που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ (26-29/2/2016) έκανε η διοίκηση της ΔΕΘ, με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά να κάνει λόγο για άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Σημαντική ανθεκτικότητα στα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης έχει επιδείξει ο κλάδος τροφίμων και ποτών, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ–Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

 Παρουσιάζοντας τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Detrop Boutique, αλλά και της 7ης Artozyma, ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα επισήμανε ότι συμμετέχουν 300 εκθέτες, οι οποίοι αναπτύσσονται σε έξι περίπτερα και σε συνολική επιφάνεια 20.000 τ.μ., με εκπροσώπηση πολλών διαφορετικών τομέων του κλάδου των τροφίμων & ποτών και με επιχειρήσεις που παράγουν επώνυμα προϊόντα, αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Έχουν, επίσης, προσκληθεί 110 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες και αγοραστές από εισαγωγικές εταιρείες, διανομείς, χονδρεμπόρους, επιχειρήσεις Horeca-Catering, αλυσίδες ζαχαροπλαστείων και φούρνων, από 13 χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ έχει επιβεβαιωθεί κι η άφιξη προσκεκλημένων αγοραστών από τις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Το ελαιόλαδο, οι ελιές, το τυρί μας και μια πλειάδα άλλων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς την παγκόσμια αγορά και όχι μόνο να μεταφέρουν την Ελλάδα και τις γεύσεις της σε όλο τον κόσμο, αλλά και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσαρουχά. Στο σημείο αυτό δε, πρόσθεσε πως «ως κυβέρνηση δεν πιστεύουμε ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επέλθει με νέα συμπίεση των μισθών ή με μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα παραγωγής φτηνών προϊόντων. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναδείξουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία που τους αξίζει».

 «Συνολικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 3.000 προκαθορισμένα ραντεβού αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στις δύο εκθέσεις, ενώ αναμένονται και ομαδικές αποστολές εμπορικών επισκεπτών από την πΓΔΜ, την Αλβανία, αλλά και τη Σερβία», αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo.

Θεματική ειδικά για το κρασί και τα τυριά

Κυρίαρχο θεματικό αφιέρωμα της φετινής Detrop Boutique θα είναι εκείνο για το τυρί και το κρασί (σ. σ. Cheese & Wine), όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτά τα δύο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα θα βρεθούν στον ίδιο εκθεσιακό χώρο. «Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με αναβαθμισμένη δομή, παραγωγοί από όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό, θα εκθέσουν τα προϊόντα τους και θα πλαισιώσουν το χώρο γευσιγνωσίας», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας, παράλληλα, πως μια σειρά από εκδηλώσεις θα δώσουν την ευκαιρία σε έμπειρους γευσιγνώστες να δείξουν τρόπους συνδυασμού του τυριού με το κρασί και να αξιοποιηθούν προκειμένου για την προώθηση τω συγκεκριμένων προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στις φετινές καινοτομίες της Detrop Boutique περιλαμβάνεται και η θεματική με τον τίτλο Pop Up εστιατόρια, δηλαδή αναδυόμενα ρεστοράν που παρουσιάζουν πρωτοποριακές γαστρονομικές επιδείξεις σε ειδικό χώρο εστίασης, ενώ υπάρχει επίσης και το 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού κι η ημερίδα για το Kosher και το Halal που αποτελούν «διαβατήριο» για όσες ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα των τροφίμων θέλουν να εξάγουν σε χώρες εβραϊκές ή μουσουλμανικές.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δύο εκθέσεων τέλος, ο Μάριος Παπαδόπουλος πρόεδρος στη συντεχνία καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι ο φορέας τον οποίο υπηρετεί, σχεδιάζει να οργανώσει διαδικασία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως «πόλης του γλυκού» και προς την κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθούν συμμαχίες στο δήμο της Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων Detrop boutique-Artozyma