ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ : Κερδοσκοπία σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων με την ανοχή της Κυβέρνησης

καλάθι-σουπερ μαρκετΤην κερδοσκοπία σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων από τους ανεξέλεγκτους επιχειρηματικούς ομίλους θίγει με ερώτησή της η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η Βουλευτής Σερρών ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, αν σκοπεύουν να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αντιστοιχηθούν οι τιμές με το επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Αναλυτικά στην ερώτησή της η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» επισημαίνει:
Υποτίμηση εισοδημάτων και ανατιμήσεις στα τρόφιμα καταγράφει πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Εν μέσω βαθιάς ύφεσης και καθίζησης της κατανάλωσης, η ακρίβεια παραμένει στο ύψος της, δυσκολεύοντας τη διαβίωση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον δείκτη τιμών καταναλωτή οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την τελευταία πενταετία περίπου κατά 6,3%. Πρόκειται για μια άλλη οικτρή αποτυχία του Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά_2012προγράμματος «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας. Το περίφημο δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, ότι δηλαδή με τη μείωση μισθών και συντάξεων θα έπεφταν και οι τιμές σε βασικά προϊόντα και άρα θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά, απέτυχε παταγωδώς.
Απτόητες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού τον Αύγουστο, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών (νωπές πατάτες, νωπά φρούτα και κρέατα, λογαριασμοί της ΔΕΗ, τιμές πετρελαίου θέρμανσης).
Τα καρτέλ στην αγορά των τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού, οι υψηλοί άμεσοι και έμμεσοι φόροι, καθώς και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να διατηρείται.
Επειδή ο έλεγχος της αγοραστικής δύναμης των πολιτών συνιστά πρωταρχικό όρο για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιστοιχηθούν επιτέλους οι τιμές προϊόντων και αγαθών στο εισοδηματικό επίπεδο των ελλήνων πολιτών;
Εδώ και χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού – υπό διάφορους υπουργούς Ανάπτυξης – (υποτίθεται ότι) ασχολείται με «εναρμονισμένες πρακτικές» σε διάφορους κλάδους της αγοράς, τρόφιμα, ποτά, τράπεζες, καύσιμα κ.λπ. Ποιο το αποτέλεσμα; Βασικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πως αποτελεί μία από τις πλέον καρτελοποιημένες αγορές της Ευρώπης: τα λίγα ολιγοπώλια που υπάρχουν ανά κλάδο να επιβάλλουν εξωφρενικές τιμές και να καταληστεύουν στην κυριολεξία τους καταναλωτές. Σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει γυρίσει δεκαετίες πίσω, οι τιμές στα βασικά προϊόντα παραμένουν στα ύψη ή και αυξάνονται.
Στην ουσία, και πέρα από τις πραγματικές στρεβλώσεις της αγοράς, το όλο θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά τη βούληση των κυβερνήσεων να συγκρουστούν ή να περιορίσουν έστω την ασυδοσία πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα δυστυχώς ανεξέλεγκτοι να κερδοσκοπούν σε βάρος των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Τι το ουσιαστικό προτίθεστε να κάνετε για το φαινόμενο αυτό;
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2013