Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Κίνδυνος χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας»

ελλειμα_ταμειων_2013Αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Σύμφωνα με  ερώτηση της αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Σερρών προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στην ανάπτυξη της ερώτησης η σερραία βουλευτής τονίζει: Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, που διογκώθηκε κυρίως εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης εσόδων, υπολογίζεται, ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σε 1,5 δισ. ευρώ θα κλείσει στο τέλος του 2013 το έλλειμμα για τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία στο 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα έσοδα μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ δεν αποκλείεται η ύφεση, η ανεργία και η αδήλωτη εργασία να οδηγήσουν τα ταμεία σε ακόμα πιο χειρότερη οικονομική θέση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΙΚΑ, που για να εξασφαλίσει το κονδύλι των συντάξεων καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό κάθε μήνα, η υστέρηση εσόδων αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο κατά 14% σε σύγκριση με το 2012, από 7% που είχε προϋπολογιστεί, ενώ οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36%.
Λόγω των μειώσεων μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ εμφανίζει απώλειες άλλα 1,5 δισ., το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 8 δις. ευρώ, ενώ από ανενεργές επιχειρήσεις σε 4,5 δισ. Για την πληρωμή συντάξεων το ΙΚΑ χρειάζεται περί τα 800 εκατ. κάθε μήνα, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται, ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Όσον αφορά στον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φθάσει στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ, το 2011. Από τις επιχειρήσεις, που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ εκτιμάται, ότι θα φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει ξεπεράσει το 30%. Η τρόικα φέρεται να έχει ήδη ζητήσει τη μείωση των συντάξεων για τους δικαιούχους του οργανισμού.
Δραματική υστέρηση εσόδων εμφανίζει και ο ΟΓΑ. Οι συνολικές οφειλές στον ΟΓΑ ήταν περίπου 730 εκατ. ευρώ έως τις 31/12/2012, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508 εκατ. ευρώ. Στον ΟΓΑ υπάγονται 624.970 ασφαλισμένοι και 1.149 ενεργές επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός καλύπτει 624.934 συνταξιούχους γήρατος Έλληνες υπηκόους και 60 αλλοδαπούς. Επίσης 112.218 συνταξιούχους αναπηρίας Έλληνες και 98 αλλοδαπούς, 5.249 ανασφάλιστους Έλληνες και 1.834 αλλοδαπούς. Καλύπτει τέλος 16.366 επιδοματούχους (τρίτεκνοι – πολύτεκνοι).
Με μέσο όρο οφειλών τα 2.500 ευρώ, οι ασφαλισμένοι χωρίς καθυστερούμενες εισφορές, αντιστοιχούν ήδη στο 50,17% του συνόλου έναντι 58% το 2012. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αντιστοιχούν στο 2,98% έναντι 6%, το 2012, οι ασφαλισμένοι που καθυστερούν τις εισφορές τους φθάνουν το 46,18% του συνόλου έναντι 36%, το 2012, ενώ εκείνοι που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε ρύθμιση αγγίζουν μόλις το 0,67% του συνόλου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσον αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τα κεφάλαιά του χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικό δανεισμό του ΙΚΑ, που ήδη υπερβαίνει τα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ το ταμείο θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 163 εκατ. ευρώ, γεγονός που προμηνύει νέες μειώσεις στις επικουρικές. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, δεν αποκλείεται, εάν προκύψει έλλειμμα, να αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις κάθε τρίμηνο.
Επειδή:
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά, ότι θα υπάρξει νέος γύρος μείωσης των συντάξεων, αρχής γενομένης από τις επικουρικές συντάξεις.
Η υπ’ αριθμ. 8813/26.03.2013 ερώτησή μου αναφορικά με το ίδιο θέμα παραμένει ακόμα αναπάντητη από το Υπουργείο σας, παρότι έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την κατάθεσή της.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Συμφωνείτε με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ);
Αληθεύει, ότι στις αναλογιστικές μελέτες των τεσσάρων επικουρικών Ταμείων που παρέμειναν εκτός ΕΤΕΑ και μετασχηματίστηκαν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις στις συντάξεις από 15% έως 45%, προκειμένου να καταστούν αυτά μελλοντικά βιώσιμα;
Επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ότι έγινε η πρώτη μείωση κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου για τους ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο υπαλλήλων εμπορίου τροφίμων, το οποίο παρέμεινε με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και έχει εξαιρεθεί από την ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ;
Δεσμεύστε, ότι θα απόσχετε από οποιαδήποτε εκ νέου μείωση των κύριων συντάξεων για το τρέχον έτος;
Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αποτελεσματική θωράκιση των ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα στις υποχρεώσεις τους, ιδίως έναντι των συνταξιούχων πολιτών;
Αθήνα, 24 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών