Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Η κυβέρνηση απολύει υπαλλήλους, δίχως καμιά αξιολόγηση απλώς για να καλυφθεί ο στόχος του κυνηγιού κεφαλών, που έχουν επιβάλει και ζητούν οι δανειστές»

δημόσιος_υπάλληλοςΕρώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στην οποία επισημαίνει τα ψεύδη του υπουργού Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις αιτιάσεις στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, παράλληλα τονίζει την αντισυνταγματικότητά τους, καθώς επικαλείται την άποψη του κορυφαίου Συνταγματολογου κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος αναφέρει ότι το σύνταγμα επιβάλλει την υπαρξη μελετών για την κατάργηση των οργανικών θέσεων. Αναλυτικά στην ερώτησή της η σερραία βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρει:

Η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησής σας στο χώρο της διοίκησης βρίθει ψεμάτων και ανακριβειών. Μερικά μόνο αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ότι στόχος του θα είναι στο εξής «τα κάστρα των βολεμένων».
Η αιφνίδια κατάργηση των οργανικών θέσεων των σχολικών φυλάκων συνοδευόμενη από την απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. υπουργού των Οικονομικών, ότι «οι αποχωρήσεις (ο ευφημισμός που χρησιμοποίησε αντί για τη λέξη απόλυση) δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. Οι 15.000, που θα φύγουν το 2013 και το 2014,  είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημόσιου τομέα, άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Στις δηλώσεις αυτές το ψεύδος αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο. Στην πραγματικότητα, απολύονται συλλήβδην και δίχως καμιά αξιολόγηση απλώς όσοι χρειάζονται αριθμητικώς και για να καλυφθεί ο στόχος του κυνηγιού κεφαλών, που έχουν επιβάλει και ζητούν οι δανειστές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατάργησης των ειδικοτήτων των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης, πριν καν το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για το νέο Τεχνικό Λύκειο. Χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλύψει η επαγγελματική εκπαίδευση, καταργούνται προκαταβολικά ειδικότητες, αρκετές από τις οποίες μάλιστα έχουν τεράστια ζήτηση στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Πως γίνεται αυτό; Όλοι αυτοί ήταν ανίκανοι ή δίχως προσόντα; Τότε γιατί συμπεριλήφθηκαν στη διαθεσιμότητα κατόπιν διαταγής της τρόικας και εκείνοι από τους καθηγητές που ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών; Είναι δίχως προσόντα οι υπάλληλοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, και που αποφασίστηκε να απολυθούν; Επίσης, δεν καλύπτουν καμιά απολύτως ανάγκη οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Ναύσταθμου Σαλαμίνας και έπρεπε να απολυθούν κι αυτοί, ενώ από την δουλειά τους εξαρτάται το αξιόμαχο του στόλου;
Έχουν κάποιο δημοσιονομικό όφελος όλα αυτά που κάνετε και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Υπενθυμίζεται , ότι το κόστος για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ θα είναι 80 εκατομμύρια ευρώ, ενός φορέα που δεν κόστιζε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνταν απ’ ευθείας από το ανταποδοτικό τέλος των τεσσάρων ευρώ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει στους δήμους η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας που αποφασίσατε.
Δεν είναι, όπως ισχυρίζεστε,  απομάκρυνση εργαζομένων «χαμηλών προσόντων», αλλά μία κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική επιβολή οριζόντιων μέτρων. 
Η πολυετής στόχευση των νεοφιλελεύθερων ταγών κατά του δημοσίου τελικά επιτεύχθηκε, με όχημα την έλευση του Μνημονίου και την πλήρη εφαρμογή του από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας. Για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, συχνά προβάλλονταν ως βασική αιτία το «υπερμέγεθες» Δημόσιο και οι «τεμπέληδες» κρατικοί υπάλληλοι. Στοχοποιούνται και άλλες επαγγελματικές ομάδες (βλ. ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ως συνυπεύθυνοι για την τραγική οικονομική κατάσταση, με διαφορετικές κατηγορίες. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός, με επίκεντρο τη φράση «μαζί τα φάγαμε», ξεδιπλώθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το μέγεθος και οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου δεν ξεπερνούν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, η καλλιέργεια του μύθου ενός υπερμεγέθους κράτους και η δαιμονοποίηση των εργαζομένων σε αυτό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί;
Η πρωτοφανής διάλυση του Δημοσίου, χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αξιολόγηση, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τις εμμονικές ιδεοληψίες της τρόικας και με τις οποίες κι εσείς αδιακρίτως συντάσσεστε. Γνωρίζετε όμως ότι είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική; Ο ίδιος ο νόμος 4172/2013 που εσείς ψηφίσατε, στο άρθρο 90 παρ. 1 αναφέρει ότι επιτρέπεται να καταργούνται (οργανικές) θέσεις «μετά από τεκμηρίωση, που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης». Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι αυτές οι μελέτες δεν υπάρχουν καν; Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι η πρόβλεψη, σχετικά με την αναγκαιότητα τεκμηριωμένης αξιολόγησης πριν από την κατάργηση οργανικών θέσεων, επιβάλλεται και μάλιστα ευθέως από το Σύνταγμα;  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συνταγματολόγος καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος, από το άρθρο 103 του Συντάγματος δεν απορρέει μόνον η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όσο η οργανική τους θέση διατηρείται, αλλά και η διατήρηση όλων των οργανικών θέσεων, μονίμων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η δημόσια ωφέλεια προς εξυπηρέτηση της οποίας συστάθηκαν οι εν λόγω θέσεις. Και αυτό, διότι, προφανώς, η θέση δεν υπάρχει για χάρη του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά αυτός κατέχει τη θέση του μόνον εφ’ όσον, και για όσο καιρό, υπηρετεί κάποιο σκοπό δημόσιου συμφέροντος. Επομένως, οι θέσεις των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών, των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης, των μετεωρολόγων της ΕΜΥ, των τεχνιτών του Ναυστάθμου, που αποφασίσατε αδικαιολογήτως να καταργήσετε, βεβαίως και καλύπτουν και μάλιστα καίρια σκοπούς δημόσιας ωφέλειας. Η κατάργησή τους είναι προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική.
Αθήνα, 26 Αυγούστου   2013
  Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών