Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: …μέχρι να έρθουν εκείνοι που θα υποσχεθούν τα αυτονόητα, ιδρώτα και δουλειά.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: …μέχρι να έρθουν εκείνοι που θα υποσχεθούν τα αυτονόητα, ιδρώτα και δουλειά.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά-αντιπρόεδρος-2013Συνέντευξη της Αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (βουλευτή Σερρών με του «Ανεξάρτητους Ελληνες») δημοσιεύεται στην πανελλήνιας κυκλοφορίας Κυριακάτικη Εφημερίδα «το Χωνί», στο φύλο της περασμένης Κυριακής 2/11/2014. Η σερραία βουλευτής, απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τις κινήσεις της συγκυβέρνησης, το πρόγραμμα των ΑΝ.ΕΛ. για την έξοδο από την κρίση, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Οι απαντήσεις της διακρίνονται για την σαφήνειά τους,  για τις πολιτικές της συγκυβέρνησης, που η «επιβίωσή» της συνοψίζεται στη «μία και μόνη τους επιλογή, να προκαλέσουν τον φόβο», ενώ θεωρεί το «δίλλημα» που θέτει αυτή, «ΕΜΕΊΣ ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη» ξεπερασμένο, μια και «οι οι πολίτες έχουν χάσει εδώ και καιρό την ελπίδα τους». Στην αποτύπωση της πραγματικότητας όπως την βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αποφεύγει τις πολιτικές κορώνες και οι λύσεις που προτείνει δεν περιλαμβάνουν «μοίρασμα χρημάτων».

Για την θεώρηση του Αντωνη Σαμαρά ότι μπορεί η τρέχουσα βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαντά πως «Δεν είναι δα  και καταστροφή στην  επόμενη μέρα της Ελλάδος να απουσιάζουν  αυτοί που για χρόνια είχαν στασίδι εξουσίας και ήταν τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος και της διαπλοκής»!

Ενώ για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και την πολιτική εκμετάλλευση από την Κυβέρνηση τονίζει χαρακτηριστικά  «Εμείς θα είμαστε εκεί, και όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας».

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και η απαντήσεις που έδωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής έχουν ως εξής:

-Το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή εντόπισε -σε έκθεσή του- σημαντικό έλλειμμα σχεδιασμού για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, “βυθίζοντας” τις υποσχέσεις Σαμαρά και Βενιζέλου περί εξόδου της Ελλάδας από κάθε είδους εποπτεία. Ποιες προβλέπετε πως θα είναι οι επόμενες κινήσεις της συγκυβέρνησης;

Όλοι πρέπει  να συνειδητοποιήσουν,  ότι από την ώρα που όλες τους οι προσπάθειες να πείσουν τους έλληνες για την ορθότητα των επιλογών τους  έχουν αποτύχει παταγωδώς, το μοναδικό θεμέλιο αυτής της συγκυβέρνησης – εξουσίας είναι  ο φόβος. Τα success story, οι απογειώσεις, η έξοδος από το μνημόνιο και άλλα διάφορα ευφυολογήματα λόγω των συνθηκών ήταν και είναι μιας χρήσης. Η πολιτική τους επιβίωση εξαρτάται από τον αν θα είναι επιτυχής η μία και μόνη τους επιλογή, να προκαλέσουν τον φόβο. Τα προεόρτια τα ζήσαμε πρόσφατα. Θα πορευτούν μέσα από το δίλλημα της επιλογής, ΕΜΕΊΣ ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη; Διαφεύγει στους περισσότερους, ότι οι πολίτες έχουν χάσει εδώ και καιρό την ελπίδα τους και αηδιάζουν παρακολουθώντας  τα στελέχη των δύο πόλων να κοκορομαχούν και να αλληλοβρίζονται. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, και είναι απλό. Δεν θέλουμε άλλους διαχειριστές της μιζέριας μας, αλλά ποιοι θα οδηγήσουν ομαλά και συντεταγμένα την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας, ανεξάρτητα από πού έρχονται, αρκεί να υπηρετούν την πατρίδα και το έθνος.

-Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων είναι τραγική, ενώ τα -άνευ διαπραγμάτευσης- “ναι” των μνημονιακών κυβερνήσεων στους δανειστές δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Ποιες είναι οι κινήσεις που -με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ- θα δώσουν ανάσες στους πολίτες;

Έχουμε δημόσια παρουσιάσει το Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα, που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τη Δομή της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και τις προτάσεις ανά τομέα Κυβερνητικής Ευθύνης.  Πιστεύουμε, ότι η υλοποίηση αυτού θα δημιουργήσει τις ικανές αλλά και αναγκαίες συνθήκες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την εθνική αναδημιουργία. Απαιτείται συστηματική προσπάθεια, αλλά και σύμπραξη όλων των ζωτικών δυνάμεων της χώρας. Ας μην περιμένουν από εμάς να μοιράσουμε λεφτά με μισθούς ή να επαναφέρουμε άμεσα τις συντάξεις. Απλά, δεσμευόμαστε, με απόλυτη προτεραιότητα, ότι θα δημιουργήσουμε ένα σταθερό και μακρόχρονο φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο όλοι θα μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους, πολίτες και επιχειρήσεις, προστατεύοντας όλους εκείνους που πραγματικά έχουν την ανάγκη και την στήριξη της πολιτείας.

-Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εμμένει πως η παρούσα Βουλή θα δώσει 180 ψήφους για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, διατηρώντας παράλληλα την κυβέρνηση της υποτέλειας στη θέση της. Ούσα Αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, θεωρείτε πως ο κ. Σαμαράς προκαταλαμβάνει την ψήφο των εκπροσώπων του λαού; Υφίσταται ένδειξη “προσυνεννόησης” με ανταλλάγματα, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πάνω από 155 βουλευτές;

Από την ώρα που έχει κλονιστεί το πρώτο συστατικό της εμπιστοσύνης, η ειλικρίνεια , είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι είναι αδύνατο να παραμείνουν στην εξουσία.  Η αγωνία τους έχει να κάνει με την πολιτική τους επιβίωση και το ρόλο τους την επόμενη μέρα. Είχαν την ευκαιρία τους, την κατασπατάλησαν, γκρεμίζοντας, την ώρα που θα έπρεπε να χτίζουν γέφυρες με το όλον της παρατάξεων τους. Αυτό που έρχεται θα είναι μια πολυετής και επίπονη διαδικασία και θα ξεκινήσει με την απόσυρση όλων των πρωταίτιων για όσα ζούμε σήμερα.  Δεν είναι δα  και καταστροφή στην  επόμενη μέρα της Ελλάδος να απουσιάζουν  αυτοί που για χρόνια είχαν στασίδι εξουσίας και ήταν τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος και της διαπλοκής!  Θα  έρθουν οι επόμενοι, που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κι ας είναι  ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό υπάρχει σήμερα,  σύντομα θα ακολουθήσουν άλλοι, μέχρι να έρθουν εκείνοι που θα υποσχεθούν τα αυτονόητα, ιδρώτα και δουλειά.


-Το τελευταίο διάστημα, η εκλογική σας περιφέρεια, οι Σέρρες, βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω των ανασκαφών στην Αμφίπολη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μοναδικά ευρήματα. Πιστεύετε, όμως, πως η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί ορθά το θέμα ή έχει επενδύσει επικοινωνιακά στις ανακαλύψεις για δικό της όφελος;

Εμείς θα είμαστε εκεί, και όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η κα Περιστέρη και οι συνεργάτες της θα συνεχίσουν να εργάζονται στις ανασκαφές της Αμφίπολης και σε όλο το Νομό Σερρών. Με τη δουλειά τους, το πάθος τους για αυτό το οποίο υπηρετούν  για χρόνια, έχουν  κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμησή όλων μας. Η επικοινωνιακή αξιοποίηση είναι εφήμερη, έχει ημερομηνία λήξης και δεν μας απασχολεί, ούτε μας προβληματίζει. Η Μακεδονία, από την αρχαιότητα και μέσα στους αιώνες έως σήμερα είναι γεμάτη σελίδες αγώνων, ηρωισμού, πολιτισμού, δράσης, νικών και δόξας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ιδιαίτερα στα Εθνικά,  να μη διανοηθούν να αμφισβητήσουν με τις παραλείψεις τους και τις πράξεις τους  την Ελληνικότητά της, να μη θίξουν τα ιερά και όσια του Ελληνισμού.