ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: «Πιο πιθανό να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝ.ΕΛ.»

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: «Πιο πιθανό να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝ.ΕΛ.»
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά-αντιπρόεδρος-2013ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Βουλή & Ευρωβουλή»
 Με μια συνέντευξη στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή» στο τεύχος Ιουνίου 2014, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αναλαμβάνει πρωτοβουλία να οριοθετήσει τις θέσεις του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τις Ευρωεκλογές και να το βγάλει από το κλίμα «συρρίκνωσης» που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα «συστημικά» ΜΜΕ,  κάνοντας λόγο για «έντεχνο αποκλεισμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και από τα ΜΜΕ,  και ότι κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και να εξαφανίσουν κάθε υγιή, δημοκρατική, πατριωτική δύναμη από τον πολιτικό χώρο».
Ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών τονίζει χαρακτηριστικά ό,τι: «Πιο πιθανό να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝ.ΕΛ.» , θέλοντας προφανώς να τονίσει ό,τι οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» έχουν «καθάριες» και σταθερές θέσεις και δεν βάζουν «νερό στο κρασί τους» απέναντι στην Τρόικα και στα Μνημόνια που οδηγουν στον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

 Ιδιαίτερα κρίσιμη περιγράφει στο περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή» την επόμενη περίοδο, μέχρι τις εκλογές, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εκτιμώντας ότι η «Σαμαρική ΝΔ» και οι «μεταλλάξεις του ΠΑΣΟΚ» –όπως τους χαρακτηρίζει- θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για  να συνεχίσει να υπάρχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Προβλέπει δε, ότι  «οι μάχες έως τις εκλογές θα είναι μάχες πολιτικής επιβίωσης».  Η κ. Κόλλια αναφέρεται σε ενδεχόμενη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία απορρίπτει αλλά  οσφρήζεται  άλλες πιθανές συνεργασίες κομμάτων, ενώ κάνοντας έναν απολογισμό του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών για τους Ανεξάρτητους Έλληνες η αντιπρόεδρος της Βουλής πιστεύει ότι η πτωτική τάση του κόμματός της είναι «μια εικόνα προσωρινή, η οποία δημιουργήθηκε από ένα μη αντιπροσωπευτικό της δυναμικής μας εκλογικό αποτέλεσμα” και εξηγεί τους λόγους. Μιλώντας πάντως για την επόμενη μέρα του κόμματος, δηλώνει « δεν ξηλώνουμε, ανανεώνουμε!» και υπόσχεται ανατροπές που θα είναι μη αναστρέψιμες.

 Σε ότι αφορά στις διαρροές που κατέγραψαν οι ΑΝΕΛ από τις εκλογές του 2012 έως σήμερα, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να μειώνεται από τους 20 στους 13 βουλευτές, η κ. Κόλλια επιχειρεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά των συναδέρφων της που αποχώρησαν και υποστηρίζει  ότι «η συμπεριφορά των ανθρώπων – βουλευτών γίνεται κατανοητή, αν λάβουμε υπόψη τους σκοπούς, τις ανάγκες και τα κίνητρά τους. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τις πράξεις των ανθρώπων είναι το κίνητρο» τονίζει.

 

ΕΡ: Με τη φράση «Αλλάζουν όλα και ξεκινάμε από την αρχή» ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδωσε το στίγμα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Τι είναι αυτό που οδήγησε στο «ξήλωμα» κάθε παλιού και τι θεωρείτε τι απέτυχε στην μέχρι πρότινος ακολουθούμενη πολιτική των ΑΝΕΛ;

Κατ αρχάς δεν ξηλώνουμε, ανανεώνουμε! Από το συνέδριο και μετά, όπως γνωρίζετε, στον ευρύτερο πολιτικό χώρο για λόγους αναμφίβολα σκοπιμοτήτων και ιδιοτελών στόχων έγιναν μετακινήσεις και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Επίσης η συνεχής υποβάθμιση των Ελλήνων έχει δημιουργήσει τελείως διαφορετικές κοινωνικές δομές με αντίστοιχες ανάγκες προσέγγισης και οργάνωσης.  Ανανεωνόμαστε και αναδιοργανωνόμαστε για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες πολίτες και να καλύψουμε τις ανάγκες τους.  Σύντομα θα οριστικοποιηθεί και το νέο εσωτερικό οργανόγραμμα, οι δομές και οι διαδικασίες του κινήματος στη βάση διεθνών πιστοποιημένων προδιαγραφών για πολιτικά κόμματα και οργανισμούς.

Ας συνειδητοποιήσουν άπαντες, και ειδικά εκείνοι που έχουν λόγους να αγωνιούν,  ότι οι ανατροπές έρχονται, θα είναι μη αναστρέψιμες και θα είναι σίγουρα προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας. Οι ανατροπές όμως, ιστορικά, ποτέ δεν έχουν πυροδοτηθεί από το κατεστημένο αυτό που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και μάλιστα συνήθως εις βάρος της ανάπτυξης και της προόδου του συνόλου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες γεννηθήκαμε στην εποχή  του μεγάλου θυμού και της αναζήτησης, και ο στόχος μας ήταν η ανατροπή ενός κατεστημένου που απεδείχθη περίτρανα ότι δεν εργαζόταν για την πρόοδο και την ανάπτυξη των Ελλήνων αλλά για την σταδιακή δέσμευσή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παραπλάνησαν ένα ολόκληρο λαό, τον εκπαίδευσαν και τον οδήγησαν σε λάθος νοοτροπίες, επιλογές και αποφάσεις.  
 Θα μετουσιώσουμε αυτή την πραγματικότητα σε προγραμματικές θέσεις με ουσία και περιεχόμενο. Είναι η αγωνία μας αλλά και  η μοναδική μας επιλογή, ώστε να αποκτήσουμε ξανά με σοβαρότητα και σύνεση ισχυρές βάσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δεν βιαζόμαστε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι ένα κίνημα που χτίστηκε για να δώσει στείρες μάχες για ένα ποσοστό που θα έχει κερδηθεί συγκυριακά μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Σήμερα έχει σημασία να ορίσουμε το πεδίο της δικής μας μάχης, που ξεκινά πάντα με την αντίσταση μας στην επιχείρηση καταστροφής του ελληνισμού. Υπάρχει εξαιρετικό νέο και παλαιό στελεχιακό δυναμικό, που υπηρετεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες πολίτες μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο και τους πολιτευτές μας, το οποίο θα κληθεί να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες που μας εμπιστεύονται, να μην έχουν καμία αμφιβολία, ότι και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε έως το τέλος, καλωσορίζοντας όσους συντάσσονται ιδεολογικά και πολιτικά μαζί μας .

 

ΕΡ: Το εκλογικό αποτέλεσμα  των πρόσφατων αυτοδιοικητικών  και ευρωεκλογών δεν έφερε  τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Γιατί  εκτιμάτε ότι οι ΑΝΕΛ δεν  έπεισαν τους ψηφοφόρους;

 Αυτό που λέτε δεν ισχύει. Είναι μια εικόνα προσωρινή, η οποία δημιουργήθηκε από ένα μη αντιπροσωπευτικό της δυναμικής μας εκλογικό αποτέλεσμα και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.
Σε όλες τις πολιτικές έρευνες το 70% των πολιτών εκφράζει φόβο και ανησυχία για την ζωή, την ασφάλειά του και για τις πολιτικές λιτότητας. Επίσης πάνω από 40% των πολιτών θεωρεί συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση ανίκανους να κυβερνήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας.  Έντρομο από αυτή την πραγματικότητα, το καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη στήριξη των καλοθελητών του,  έδωσε τη δική του μάχη επιβίωσης, ενισχύοντας και πάλι τον φόβο των πολιτών για περαιτέρω αποσταθεροποίηση και υποβάθμιση της ζωής τους εάν δεν έδιναν την ψήφο τους στο πολιτικό κατεστημένο που έχει νομιμοποιηθεί από τους δανειστές να διαχειρίζεται τα δάνεια, που εξασφαλίζουν κατ αρχάς τα τοκοχρεολύσια και δευτερευόντως τους μισθούς και συντάξεις.  Η πόλωση διοχέτευσε την ψήφο από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δυο μεγάλα πολιτικά σχήματα, και δυστυχώς στην ψήφο δεξιάς διαμαρτυρίας, σε προκατασκευασμένα σχήματα και μορφώματα που λειτούργησαν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως αναχώματα στη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος αλλαγής. Πολύ φοβούμαι, ότι, εάν οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο, σύντομα, αυτά τα μορφώματα με την επικάλυψη ενός πατριωτικού, λαϊκού μανδύα θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τους με απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις.
Επιπρόσθετα, η απόφαση της συγκυβέρνησης να προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των Ευρωεκλογών μας αποστράγγισε σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και αποπροσανατόλισε πολιτικά τους ψηφοφόρους μας αφήνοντας μηδενικό χρόνο για  πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη, ώστε να τους συσπειρώσουμε ξανά. 
Όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα  και με δεδομένο τον έντεχνο αποκλεισμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και από τα ΜΜΕ,  δε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ότι κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και να εξαφανίσουν κάθε υγιή, δημοκρατική, πατριωτική δύναμη από τον πολιτικό χώρο.
Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι ένα αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα της πραγματικής δυναμικής μας ήταν η εξαιρετική παρουσία του Κινήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θράκη, με μια συγκεκριμένη εθνική θεματολογία και πρόταση. Δυστυχώς αυτοί που ορίζουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης και επιβάλλουν τούρκικες τηλεοπτικές σαπουνόπερες  αποσιωπούν το καλό δικό μας εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το νέο απαισιόδοξο, αντιπατριωτικό πολιτικό σχήμα που υπερίσχυσε στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης!    

 

ΕΡ:  Από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 οι ΑΝΕΛ έχουν χάσει ένα σημαντικότατο ποσοστό της κοινοβουλευτικής τους δύναμης με 7απόχωρήσεις από τους 20 βουλευτές που εξέλεξαν. Που αποδίδετε αυτή τη διαρροή ;

 Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν μια εξαιρετική κοινοβουλευτική ομάδα που αποτύπωσε δυναμικά το στίγμα της στις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όλοι όσοι υπηρέτησαν το κίνημα από τη θέση ευθύνης του βουλευτή είχαν συνειδητοποιήσει, ότι η μάχη που έχουμε κληθεί να δώσουμε είναι δύσκολη και τεράστιας σημασίας για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Μια μάχη, που στην πορεία της μπορεί να επηρέαζε ακόμη και την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Ο δρόμος γνωρίζαμε, ότι είναι ανηφορικός, δύσκολος και τα βάρη που θα σηκώναμε εμείς και οι οικογένειές μας, μεγάλα.
Με χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας θα ήθελα να επισημάνω, ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων – βουλευτών γίνεται κατανοητή, αν λάβουμε υπόψη τους σκοπούς, τις ανάγκες και τα κίνητρά τους. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τις πράξεις των ανθρώπων είναι το κίνητρο. Έχουμε υποχρέωση να κατανοήσουμε την αγωνία όλων όσων πίστεψαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι αποδεχόμαστε και δικαιολογούμε αυτό το οποίο πρεσβεύουν με τη στάση τους ακόμη και με τις αντιρρήσεις τους. 
Σημασία έχει σήμερα, ότι η κινητήρια δύναμη όλων μας συνεχίζει να είναι η επιθυμία αλλαγής αυτού του συστήματος και των νοοτροπιών, που στόχο έχουν την σύνθλιψη της μεσαίας τάξης, του παραγωγικού ιστού της χώρας μας και την αποστράγγισή της από νέους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό.   Εμείς, ως Κίνημα, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα  στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, στους αγρότες  – την σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας δηλαδή που έχει πληγεί και αποστραγγισθεί οικονομικά –  αποφεύγοντας τις ακρότητες και τον λαϊκισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο, συγκροτημένο, εφικτό. Δίνει άμεσες, νέες καινοτόμες λύσεις και στόχος μας είναι να το διαδώσουμε και να το μάθουν όλοι οι πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Με αυτό το στόχο προχωράμε, όπως σας προανέφερα, σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές, πολιτικές και οργανωτικές.   Η επιλογή είναι μια, ναα ξεπεράσουμε κάθε αντιξοότητα, κάθε αδυναμία και κάθε εμπόδιο με το μυαλό και την καρδιά μας στους Έλληνες και στην Ελλάδα. 

 

ΕΡ: «Σπάστε τις καρέκλες  στο κόμμα, να βγούμε στις γειτονιές»  είπε ο κ. Καμμένος κατά τη  συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου  ενώ κάλεσε πίσω όλους εκείνους που όπως χαρακτηριστικά είπε «πικράναμε και αποκλείσαμε». Θεωρείτε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρέκλιναν από το στόχο τους  και ίσως –όπως κάποιοι σας κατηγορούν- λειτουργήσατε σε κάποιες περιπτώσεις ως «ακόλουθος» του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μάχες έως τις εκλογές θα είναι μάχες πολιτικής επιβίωσης. Όπως καταλαβαίνετε η Σαμαρική ΝΔ και οι μεταλλάξεις του ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προκειμένου η Κυβερνητική πλειοψηφία να συνεχίσει να υπάρχει. Το ποιοι υπηρετούν αυτή τη μάχη πολιτικής επιβίωσης το ζούμε καθημερινά.

Εμείς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι ξεκάθαρο και σύντομα θα γίνει εμφανέστερο με ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα πορευτούμε αλλά και ποιες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου εκφράζουμε. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πατριωτικό κίνημα συμμετοχής, ώστε οι νέοι της πατρίδας μας να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, οι ηλικιωμένοι να αναγνωρίσουν τα νέα δεδομένα και όλοι μαζί να συμβάλουμε, ώστε να γεννηθεί το καινούργιο, το υγιές, το δίκαιο.
Πάντα υποστήριζα, ότι αν ρίξει ένας τρελός κάτι σε ένα πηγάδι, χρειάζονται εκατό γνωστικοί για να το βγάλουν. Τους εξυπηρετούσε λοιπόν να υποστηρίζουν, ότι είμαστε ακόλουθοι συνιστωσών, γιατί με αυτό τον τρόπο μας απομάκρυναν από ό,τι ιδεολογικά πρεσβεύει η ιδρυτική μας διακήρυξη αλλά και μας υποχρέωναν συνεχώς να απολογούμαστε. Αυτό σύντομα τελειώνει. Εξάλλου είναι πιο πιθανή μια συνεργασία του ΣΎΡΙΖΑ με την Σαμαρική Νέα Δημοκρατία ή με τον άλλο Κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ  και τις μεταλλάξεις του, όπως η ΕΛΙΑ, παρά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για αυτό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

 

ΕΡ: Το μεγάλο στοίχημα  για την κυβέρνηση είναι πλέον  να εξασφαλίσει τις πολυπόθητες 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου  της Δημοκρατίας, ώστε να μην  προσφύγει σε πρόωρες εκλογές (τουλάχιστον γι’ αυτό το λόγο). Πόσο εύκολο κρίνετε αυτόν τον στόχο δεδομένων των συσχετισμών που έχουν δημιουργηθεί στις πτέρυγες της Βουλής. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στη χώρα, οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν ενδεχομένως να στηρίξουν μία κυβερνητική πρόταση;

Ο κοινούς νους αντιλαμβάνεται, ότι αμέσως μετά τις εκλογές επιχειρήθηκε ένας πλήρης αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποφευχθεί οι πολίτες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το μήνυμα των εκλογών. Οι λόγοι προφανείς, για αυτό ακολούθησε ο πρόσφατος  ανασχηματισμός. Ελάχιστα δε, συζητήθηκε η Αναθεώρηση του Συντάγματος, της οποίας εσκεμμένα η σημασία υποβαθμίζεται, εμμένοντας στην συζήτηση του θέματος της Εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση των πολυπόθητων για την μακροημέρευση της Κυβέρνησης 180 ψήφων.

 Όσοι προσδοκούν στην αναγέννηση του Έθνους (και αναφέρομαι κύρια στις πατριωτικές δυνάμεις) έχουν καταλήξει, ότι για να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας όλους εκείνους που αποτελούν πια τροχοπέδη.
Οι ηγεσίες των κομμάτων της πλειοψηφίας, ευελπιστώντας ότι θα επιβιώσουν πολιτικά, επιχειρούν τη μετεξέλιξη των κομμάτων των οποίων ηγούνται, διαρρηγνύοντας τις σχέσεις ακόμη και με το παρελθόν των παρατάξεών τους. Ευρισκόμενοι σε μειονεκτική θέση, μιας και είναι πασιφανές ότι δεν εκφράζουν το όλον των παρατάξεων τους, επιχειρούν να κόψουν εντελώς τις ρίζες τους και την ανατροφοδότησή τους. Κι αυτό θα επιταχύνει την πλήρη απαξίωση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα κλονίσει την ήδη τραυματισμένη σταθερότητα της χώρας. Οι αναντικατάστατοι εγγυητές κατά δήλωσή τους, της ομαλότητας και σταθερότητας, εμμένοντας και ενισχύοντας κάθε μέθοδο εκφοβισμού και εκβιασμού, ζουν οι ίδιοι με το φόβο της επιστροφής του Καραμανλή ή του Παπανδρέου.
Επιμελώς αποκρύβουν το γεγονός, ότι οι βουλευτές του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ψηφίζουν πάντα κατά συνείδηση, όπως το Σύνταγμα ορίζει.  Η στάση μας έχει να κάνει τόσο με την αναγνώριση από μέρους μας της πολιτικής αλλά και προσωπικής ευθύνης την οποία φέρουμε απέναντι στην Πατρίδα μας, στους αγέννητους Έλληνες για την εξασφάλιση της ειρήνης, του δικαίου και της δημοκρατίας.

 

ΕΡ:Το Υπουργικό Συμβούλιο που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «προεκλογικό», ως «τηλεοπτικό πάνελ» και με άλλους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Σε τι διαφέρει το παρόν κυβερνητικό σχήμα από άλλα προηγούμενα και κατά πόσο θεωρείτε ότι τα πρόσωπα διαμορφώνουν πολιτικές ή οι πολιτικές τα πρόσωπα;

Κάθε ανασχηματισμός κρύβει πίσω του μια πολιτική στόχευση, η οποία έχει να κάνει και με τους αναγκαίους λόγω συνύπαρξης συμβιβασμούς. Από το προεκλογικό “ολιγομελές” έφτασε αισίως σε 46μελές Κυβερνητικό σχήμα. Από την ενισχυμένη συμμετοχή βουλευτών του Λεκανοπεδίου περάσαμε στην απουσία οποιασδήποτε συμμετοχής μελών από τη Θεσσαλία ή την ελάχιστη συμμετοχή της Θράκης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Από  μια στρατηγικά επιλεγμένη συμμετοχή αναλώσιμων προσώπων προετοιμάζονται ήδη οι επόμενοι πιστοί «υπηρέτες» του συστήματος.

Όσο για το αν τα πρόσωπα διαμορφώνουν πολιτικές ή οι πολιτικές τα πρόσωπα, να μη μας διαφεύγει ότι όσα έχουν ψηφιστεί  αποτελούν δεσμεύσεις δεκαετιών. Θα υπάρχουν στο πολιτικό προσκήνιο για όσο κρίνουν οι δανειστές μας ότι τους εξυπηρετούν.
Ο φόβος αλλά και η αγωνία μας είναι μη τυχόν το υποτιθέμενο ‘Success story’ μετεξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Τα “πλεονάσματα” έχουν προκύψει από την στέρηση βασικών πόρων που έχει ανάγκη η κοινωνία μας αλλά και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προσπαθούν κοινωνικοποιώντας τις ζημιές και ιδιωτικοποιώντας τα κέρδη να δημιουργήσουν τη Νέα Ελλάδα.
Και αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο θα υπηρετήσει τις μνημονιακές πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και αποτυπώνονται εμφανώς στην επιδείνωση των πιο σημαντικών μακροοικονομικών και κοινωνικών δεικτών, του ΑΕΠ, των επενδύσεων, της ανεργίας, της απασχόλησης, της φτώχειας.
Advertisements