Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Στήριξη στην Περιστέρη – Να αξιοποιηθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση, η Αμφίπολη

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Στήριξη στην Περιστέρη – Να αξιοποιηθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση, η Αμφίπολη

Κόλλια-Περιστέρη-ΑμφίποληΗ υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σε δηλώσεις, μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου, εκανε λόγο, για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και την Αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Η υφυπουργός τόνισε πως θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την ανασκαφή στην Αμφίπολη, που πρέπει να συνεχιστεί με την αρχαιολόγο. «Θα προσπαθήσω να στηρίξω με όσες δυνάμεις έχω και όσες αρμοδιότητες μου δίνει η θέση μου, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση την Αμφίπολη, και όχι προς την κατεύθυνση που κάποιοι επιχείρησαν τον προηγούμενο καιρό».

«Η κ. Περιστέρη είναι μια αξιόλογη αρχαιολόγος και πρέπει να την τιμήσουμε και όχι μόνο με μετάλλια, πρέπει να τιμήσουμε το έργο της με την παρουσία της εκεί, με τη συνέχιση δηλαδή της ανασκαφικής δραστηριότητας, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει» τόνισε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι σε επικοινωνία με τον κ. Ξυδάκη και σε αναμονή των αποφάσεών του, αφού όπως διευκρίνισε το θέμα δεν εμπίπτει στην δική της αρμοδιότητα. «Ο κ. Ξυδάκης πρέπει να τοποθετηθεί και από αυτόν περιμένουμε και εμείς να δράσουμε παράλληλα και υποστηρικτικά στο υπουργείο».

«Η Αμφίπολη θα συνεχίσει και πάντως, όχι όπως πριν» συνέχισε η υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι στο παρελθόν «υπήρχαν παρεμβάσεις από κάποιες πλευρές, οι οποίες δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την καθαρά επιστημονική προσπάθεια της ανασκαφής», ώστε κατά τη συνήθη πρακτική, τα ευρήματα «να πάρουν τη σωστή επιστημονική διάστασή τους και μετά να ανακοινωθούν ως ευρήματα» είπε και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που η κ. Περιστέρη ήταν η αρχαιολόγος, η οποία για πάρα πολλά χρόνια και το ξέρω πολύ καλά, έφερε στο φως πάρα πολλά ευρήματα σε όλη την περιοχή των Σερρών και βρήκε και έκανε όλο αυτό που έκανε στο λόφο Καστά και συνεχίζει να το κάνει, δεν υπάρχει κανένας λόγος, η κ. Περιστέρη να φύγει από εκεί και να αλλάξει και να δημιουργηθούν άλλα θέματα. Η κ. Περιστέρη το δικαιούται αυτό και εγώ θα τη στηρίξω μέσα από τις αρμοδιότητές μου και το ρόλο που έχω. Όμως, προφανώς, πρώτα ο κ. Ξυδάκης, δε θέλω να παρεμβαίνω».

Την «ανεπιφύλακτη» στήριξή του προς το πρόσωπο της κ. Περιστέρη εξέφρασε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Τη στηρίζουμε και στηρίζουμε και το ανασκαφικό έργο που γίνεται» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΠΕΔΚΜ υποστηρίζει και την προσπάθεια του δήμου Αμφίπολης «και ηθικά και οικονομικά για να γίνουν τα εκτός της κυρίως ανασκαφής παράπλευρα έργα από το δήμο».