Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «βασικό ζήτημα τελικά δεν είναι το εάν αλλά το πότε θα γίνει το κούρεμα;»

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά-αντιπρόεδρος-2013Ερώτηση της αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή ν.Σερρών Προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας, με βάσει τις προβλέψεις διεθνών οικονομικών παραγόντων. Στην ερώτησή της η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρει:

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Λέβι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει αναπτυξιακό έλλειμμα έως και το 2016 , εφόσον συνεχιστεί η παρούσα καταστροφική πολιτική της ακραίας λιτότητας των μνημονίων και εκτόξευση της ανεργίας στο εφιαλτικό 34%, θεωρώντας αναγκαία λύση για την Ελλάδα την υιοθέτηση ενός σχεδίου Μάρσαλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δύο διάσημοι οικονομολόγοι, οι W. Munchau και Hans Werner Sinn, διέγνωσαν πρόσφατα το ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο, προτείνοντας είτε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε τη χρεοκοπία της εντός της ευρωζώνης ή την αναστολή πληρωμών.
Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι να ξεκολλήσει από την ύφεση και να περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Αντίθετα με όσα διακηρύσσετε, η παρούσα πολιτική δεν οδηγεί σε έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, αφού σχεδόν το σύνολο των δανείων πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους. Η προτεινόμενη από ορισμένους έξοδος της χώρας από το ευρώ υπό τις συνθήκες της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης και με δεδομένη την ανεπαρκή, αποδυναμωμένη παραγωγική βάση της χώρας δεν θα αποτελέσει λύση για την Ελλάδα, αλλά την αρχή μεγαλύτερων δεινών. Έξοδος από το ευρώ, κι εφόσον πραγματοποιούνταν, δίχως διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν θα είχε κανένα όφελος, αφού μία υποτίμηση της δραχμής θα καθιστούσε δυσβάσταχτο το βάρος του χρέους σε ευρώ.
Το δημόσιο χρέος αυξάνει συνεχώς. Στο πρώτο τέταρτο του 2013 εκτινάχθηκε στο 160,5% του ΑΕΠ, ενώ σημάδια βελτίωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Η οικονομική απόδοση της χώρας δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση των τόκων, με το κούρεμα να καθίσταται αναπόφευκτο.
 
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
 Αν η Ευρώπη δεν θέλει να διαλυθεί, θα πρέπει είτε να δεχθεί τη χρεοκοπία υπερχρεωμένης χώρας εντός της ευρωζώνης και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση όλου του χρέους της – και που θα αποτελούσε μια ακραία λύση – είτε να προχωρήσει σε ένα επιλεκτικό κούρεμα μέρους αυτού. Υπάρχει καμία αμφιβολία,  πως η δεύτερη λύση είναι η πλέον δόκιμη; Παρά τα όσα λένε Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρα μας να την προτείνει; Η αλήθεια όμως είναι,  ότι δεν την προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πλέον πολλοί διεθνούς κύρους αναλυτές, καθηγητές, οικονομολόγοι και ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ το ΔΝΤ είχε θέσει την προοπτική του κουρέματος στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα, εφόσον το πρόγραμμα συναντούσε προβλήματα στην εφαρμογή του. Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, θα είναι κατηγορηματική ως προς το θέμα αυτό, αφού θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Συμφωνείτε συνεπώς , πως το βασικό ζήτημα τελικά δεν είναι το εάν αλλά το πότε θα γίνει το κούρεμα; Ακόμη κι αν η Κομισιόν προετοιμάζει για την άνοιξη του 2014 – κι όπως έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί – μία απλή αναδιάρθρωση χρέους με τη (γνωστή) μορφή της επιμήκυνσης της ωρίμανσης και της μείωσης του επιτοκίου, το ελληνικό αδιέξοδο δεν θα συνεχίζει και μέχρις ότου ληφθεί οριστικά απόφαση διαγραφής μεγάλου μέρους του;
Αθήνα, 29 Ιουλίου   2013