Ιερέας συνεργός του αρχαιοκάπηλου από το Ποντισμένο, με την Μαρμάρινη κεφαλή

Το κεφάλι αγάλματος που χρονολογείται στην Υστερη Ελληνιστική Περίοδο (2ος-1ος π.Χ. αιώνας) βρέθηκε στην κατοχή 44χρονου αρχαιοκαπήλου στο χωριό Ποντισμένο, ενώ ο ιερέας είχε ρόλο του μεσάζοντα στην ανεύρεση αγοραστή

Ιερέας συνεργός του αρχαιοκάπηλου από το Ποντισμένο, με την Μαρμάρινη κεφαλή

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δύο συνεργοί του 44χρονου αρχαιοκαπήλου, ο 35χρονος ιερέας και ένας 53χρονος από το Σιδηρόκαστρο, διαπραγματεύονταν την πώληση του αρχαίου αντικειμένου από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναζητούσαν αγοραστές

Η συμφωνία ωστόσο δεν κλείστηκε και τον Φεβρουάριο οι δύο βγήκαν πάλι στην… πιάτσα αναζητώντας αγοραστές. Η αναζήτησή τους συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο 44χρονος μικροπωλητής, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματος, συνελήφθη και όπως είπε στους αστυνομικούς το είχε αγοράσει πριν από πολλά χρόνια από ένα άγνωστο σε εκείνον ηλικιωμένο άτομο, χωρίς να γνωρίζει πού βρέθηκε.

 

Ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας μαρμάρινη κεφαλή του 2ου με 1ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε στο σπίτι 44χρονου στο χωριό Ποντισμένο της Ηράκλειας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηράκλειας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του 44χρονου, ενώ επίσης στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται 2 ακόμη ημεδαποί ηλικίας 35 και 53 ετών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αιφνιδιαστική έρευνα

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (13-3-2017) το απόγευμα, σε αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 44χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μαρμάρινη κεφαλή νεαρού ανδρός, που σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χρονολογείται στα ύστερα Ελληνιστικά – Ρωμαϊκά χρόνια (2ος – 1ος αιώνας π.Χ.) και εμπίπτει στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.

Η μαρμάρινη κεφαλή, μήκους 21 εκατοστών και βάρους 4 κιλών περίπου, εστάλη στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών

Οπως είπε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, «πρόκειται για μαρμάρινο ανδρικό κεφάλι, μήκους 20-21 εκατοστών και βάρους περίπου 4 κιλών, που προέρχεται από άγαλμα μικρών διαστάσεων. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρονολογείται στον 2ο-1ο π.Χ. αιώνα». Η ταινία που φέρει στο κεφάλι ο νεαρός άνδρας προσανατολίζει τους αρχαιολόγους ότι η μαρμάρινη κεφαλή ανήκε σε αθλητή.

Αν και δεν προσδιορίζεται η περιοχή απ’ όπου προέρχεται, δεν αποκλείεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης.

Ο 44χρονος αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος τόσο του ιερέα όσο και του 53χρονου, που ήταν μεσάζοντες στην αγοραπωλησία.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.