Μάθημα Ιστορίας για περισσότερους από 6.000 επισκέπτες στο φεστιβάλ «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» (φωτο+video)

Μάθημα Ιστορίας για περισσότερους από 6.000 επισκέπτες στο φεστιβάλ «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» (φωτο+video)

Ένα μοναδικό ταξίδι σε μια σελίδα της ελληνικής Ιστορίας που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν αυτό το σαββατοκύριακο 12/13 Μαϊου 2018 όσοι βρέθηκαν στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ των Σερρών.

Περισσότεροι από 6.000 θεατές κατέκλυσαν τον χώρο όπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το φεστιβάλ «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση».

Αναπαράσταση της επίθεσης στα οχυρά

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια των «Γερμανών» να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ στις 6 Απριλίου 1941.

«Έχω μείνει άναυδος από το τι κατάφεραν και έστησαν εδώ. Μια τέτοια προσομοίωση της μάχης, ένα πραγματικό μάθημα για τα παιδιά, για να μάθουν την ιστορία μας», είπε στην ΕΡΤ3 ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, η ταινία του οποίου “Ουζερί Τσιτσάνης” προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3

 

 

αλλά και τις εικόνες του Livemedia.gr:

 

Για τις ανάγκες της αναβίωσης στήθηκαν το ελληνικό και το γερμανικό στρατόπεδο, ακριβή «αντίγραφα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μέσα στο οχυρό υπήρξαν και εκθέσεις αυθεντικών αντικειμένων.

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» ήταν ο Δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο οχυρό.