«Μάθημα» βιωματικής ιστορικής αφήγησης από τον Βασίλη Τζανακάρη στους μαθητές του 3ο Γυμνασίου Σερρών

«Μάθημα» βιωματικής ιστορικής αφήγησης από τον Βασίλη Τζανακάρη στους μαθητές του 3ο Γυμνασίου Σερρών

Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ1 και Γ2 της Γ΄ γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών, με σκοπό να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν από τον πολυβραβευμένο Σερραίο συγγραφέα και ιστοριοδίφη Βασίλη Τζανακάρη στην έκθεση πρωτότυπου και αδημοσίευτου αρχειακού υλικού, το οποίο αφορά στην τραγική τριετία 1919-1922 στην Μικρά Ασία.

Η έκθεση των σπάνιων αρχειακών πηγών εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και την έκδοση του 25ου βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη (ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν ένα μοναδικό «μάθημα» βιωματικής ιστορικής αφήγησης και εντυπωσιάστηκαν από τη γλαφυρή ξενάγηση του ίδιου του συγγραφέα. Συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα των πηγών στην καταγραφή αλλά και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και έμαθαν για τις δυο προσωπικότητες που στιγμάτισαν την περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας: τον Ύπατο Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.
Άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και συζήτησαν με τον συγγραφέα με αποτέλεσμα να αποσπάσουν  τον έπαινο του ‘Καλού ακροατή» από τον κ. Τζανακάρη.
Υπεύθυνες  καθηγήτριες και συνοδοί των μαθητών ήταν οι κ. Ζέττα Βασιλική, Θεοδωρίδου Μαρία, Μπόντη Ελένη και  Παπαγεωργίου Αγάπη

Πηγη: http://3gym-serron.ser.sch.gr