Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής για μικρά παιδιά και ενήλικες

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής για μικρά παιδιά και ενήλικες

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, συνεχίζοντας την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Σερρών, ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη χρονιά στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής προτείνοντας μια σειρά εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά.

Τι είναι ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής;

Ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής είναι: ένα τραπέζι, μια μικρή ομάδα ατόμων, ένας εμψυχωτής και μερικές φορές ένα φλιτζάνι καφές.

Ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής είναι: τετράδιο και μολύβι, laptop, tablet.

Ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής είναι: χρόνος για να ακούσεις μια πρόταση γραφής, χρόνος για να γράψεις το δικό σου κείμενο, χρόνος για να μοιραστείς το κείμενό σου με τα μέλη της ομάδας, χρόνος για εποικοδομητικά σχόλια.

Ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής είναι μια ευκαιρία συνάντησης ανθρώπων που επιθυμούν να μοιραστούν με άλλους  τη χαρά της δημιουργίας, που θέλουν να «δοκιμάσουν» τα κείμενά τους σε αναγνώστες και να ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες σχετικά με την τέχνη της γραφής.

Θα λειτουργήσουν δυο εργαστήρια , ένα για ενήλικες και ένα για παιδιά, με εμψυχώτρια την Αντωνία Θεοχαρίδου, συγγραφέα, εκπαιδευτικό.

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες

που γράφουν ήδη… ή που θα ήθελαν να αρχίσουν να γράφουν ή που απλά τους αρέσει να επικοινωνούν μέσα από τις λέξεις.

«Γράφουμε τη δικιά μας Οδύσσεια, στα ίχνη του Οδυσσέα»

Έχοντας σαν πηγή έμπνευσης το μύθο του Οδυσσέα , τους σταθμούς του ταξιδιού του, τα εμπόδια, τις προκλήσεις, τις συναντήσεις και χρησιμοποιώντας κυρίως την τεχνική της αυτόματης γραφής, θα γράψουμε πάνω στο ταξίδι, τη νοσταλγία, την αναζήτηση, τη μεταμόρφωση. Θα δουλέψουμε επίσης πάνω στο φανταστικό και θα εμβαθύνουμε στις τεχνικές της περιγραφής του τοπίου. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την ιστορία ενός ταξιδιού ή μιας περιπλάνησης όπου ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον Οδυσσέα που κρύβει μέσα του. Κάθε πρόταση δημιουργικής γραφής θα αποτελεί μια ευκαιρία συγγραφής ενός σύντομου κειμένου έτσι ώστε στο τέλος του εργαστηρίου όλα τα κείμενα που θα παραχθούν να αξιοποιηθούν για τη συγγραφή μιας μεγάλης ιστορίας, νουβέλας ή μυθιστορήματος.

Θα δουλέψουμε πάνω: στις τεχνικές της αφηγηματικής τέχνης, το θέμα της ιστορίας μας, τον κεντρικό ήρωα και τους δευτερεύοντες ήρωες, τον τόπο, τη γλώσσα των ηρώων μας.

Διάρκεια εργαστηρίου : 26 ώρες ( 13 δίωρες συναντήσεις)

Έναρξη μαθημάτων : 2 Νοεμβρίου 2016

Εμψυχώτρια : Αντωνία Θεοχαρίδου, εμψυχώτρια Δημ. γραφής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

 ergastiti

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά 8-14 ετών

«Ελάτε να παίξουμε με τις λέξεις, να διασκεδάσουμε

και να δημιουργήσουμε μαζί τη δικιά σας ιστορία! »

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, τα παιδιά, με εργαλείο τεχνικές και ασκήσεις δημιουργικής γραφής, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο συγγραφής ενός παραμυθιού ή μιας μικρής ιστορίας. Έτσι θα αναπτύξουν την ικανότητα έκφρασης στον προφορικό και γραπτό λόγο και θα είναι σε θέση να αποτυπώνουν με ευκολία και αμεσότητα τις σκέψεις τους στο χαρτί , δημιουργώντας το δικό τους πρωτότυπο κείμενο!

Επίσης , οι μικροί δημιουργοί, σε συνεργασία με τους μουσικούς του Ωδείου, θα πειραματιστούν πάνω στη μουσική επένδυση των παραμυθιών τους .

Τα παραμύθια είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μέσα στην απλότητα της πλοκής τους, κουβαλούν ένα ολόκληρο κόσμο, ποιητικό ,φανταστικό και συχνά ανατρεπτικό και συμβάλλουν στη συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών.

Στόχοι του εργαστηρίου

  • Εξοικείωση με τις διαδικασίες της ανάγνωσης και της γραφής.
  • Βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων των παιδιών στο γραπτό και τον προφορικό λόγο.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας έκφρασης μέσω της τέχνης.

Διάρκεια εργαστηρίου : 30 ώρες ( 15 δίωρες συναντήσεις) + 6 ώρες για την μουσική επένδυση.

Εμψυχώτρια : Αντωνία Θεοχαρίδου, εμψυχώτρια δημ. γραφής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

Έναρξη μαθημάτων : 10 Οκτώβρίου 2016 (πιθανές μέρες μαθημάτων: Δευτέρα ή Τετάρτη , ώρα 18.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες, σας περιμένουμε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 ,από τις 18.00  έως τις  20.00,στον χώρο του Ωδείου του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στην γραμματεία του Συλλόγου.     (τηλ.23210-57444, απογευματινές ώρες)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τις εγγραφές