Με 233 ψήφους 7ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Πρ. Παυλόπουλος

Με 233 ψήφους 7ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Πρ. Παυλόπουλος

Παυλόπουλος ΠροκόπηςΜε 233 ψήφους, σε σύνολο 295 Βουλευτών, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε, σήμερα το βράδυ, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο να λαμβάνει 30 ψήφους, ενώ 32 Βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Βουλευτές: Κυριάκος Μητσοτάκης (Ν.Δ.), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), η Άννα Γαϊτάνη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) Αλέξανδρος Κοντός (Ν.Δ.) και Σάββας Αναστασιάδης (Ν.Δ.).
Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από «Το Ποτάμι» και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
«Παρών» ψήφισαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ και της «Χρυσής Αυγής».

Οι Σερραίοι βουλευτές

Ανάλογα ψήφισαν οι βουλευτές που εκλέγονται στις Σέρρες: Ετσι Προκόπη Παυλόπουλο ψήφισαν οι κ.κ. Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛ.), Αραμπατζή Φ., Καραμανλής Κ. απο τη ΝΔ.

Νίκο Αλιβιζάτο ψήφισε ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (ΠΟΤΑΜΙ), ενώ “παρών” δήλωσε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής

Ηθελημένα απών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απόφασή του να μην παρευρεθεί στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση.
Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα.
Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας.
Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος.
Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω».

Ηθελημένα απούσα και η κυρία Ι.Γαϊτάνη

Η βουλευτής από την Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη έκανε την “έκπληξη” με την απουσία της από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τους παροικούντες στην Κουμουνδούρου η επιλογή της βουλευτού να μην έρθει σήμερα στην ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη, καθώς η ίδια προερχόμενη από τη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) είχε αντιδράσει έντονα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δευτέρας.

Η κα. Γαιτάνη με δήλωση της διευκρινίζει για τη σημερινή της στάση:

“Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα.

Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση των μελών του και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί νικηφόρα”.

Την ίδια ώρα και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με την απουσία του, αν και δικαιολογημένη λόγω ασθένειας, προκάλεσε πολλά σχόλια, καθώς δεν επέλεξε τη λύση της επιστολικής ψήφου, η οποία μπορεί να μην προσμετράται, αλλά συνηθίζεται για όσους βουλευτές απουσιάζουν και θέλουν να ξεκαθαρίσουν την στάση τους.