Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκαν οι προστάτες της πόλης των Σερρών Μιχαήλ & Γαβριήλ (φωτος)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκαν οι προστάτες της πόλης των Σερρών Μιχαήλ & Γαβριήλ (φωτος)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, η ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες της πόλης των Σερρών.

Εκατοντάδες Σερραίοι προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και τον προαύλειο χώρο του για να τιμήσουν τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες και να καταθέσουν τις ευχαριστίες τους και τα αιτήματά τους.

Προσκύνημα σε Τίμιο ξύλο και την εικόνα της Παναγίας του όρους των Ελαιών

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν κομμάτι του αυθεντικού Τιμίου Σταυρού και την Ιερή Εικόνα της Παναγίας του όρους των Ελαιών, προερχόμενα εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Πλήθος Μητροπολιτών

Του Πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο οποίος προέστη και της πολυαρχιερατικής θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των  Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφ. Επισκόπου Βελίκης κ. Σιώνου (Πατρ. Βουλγαρίας) και του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ομίλησε με θεολογική ενάργεια για την Σύναξη των Αρχαγγέλων.

Θεολόγος: Η πίστη δομικό στοιχείο του Ελληνα

Στη ομιλία του ο Μητροπολίτης Σερρών και της Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, επανέλαβε ότι το Ελληνικό Έθνος από των αρχαίων ακόμη χρόνων είναι φιλόθεο και φιλόθρησκο, τονίζοντας πως η πίστη είναι δομικό στοιχείο της ιδιοπροσωπείας του Έλληνα.

Αυτή η πίστη αρμονικά και ισορροπημένα συνδεδεμένη με το αρχαίο ερευνητικό και οικουμενικό ελληνικό πνεύμα γέννησε έναν εξαιρετικό πολιτισμό, μοναδικής ποιότητας και ήθους.

Για το ζήτημα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας υπεγράμμισε ότι πρόκειται για ένα σύνθημα ξένο προς τη φυσιογνωμία του Έθνους μας και εκτός των πραγματικών αναγκών του Έλληνα σήμερα.

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης:

“Η πάντοτε δημιουργικά ανήσυχη και ερευνητική των πραγμάτων ψυχή του Έλληνα ανεκάλυψε στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη τον θησαυρό που αναζητούσε. Αυτός ο θησαυρός πλούτισε την ζωή του Έθνους μας με τις τρεις μεγάλες αρετές μέσα από τις οποίες ο Έλληνας έζησε, εμπνεύστηκε, άντεξε, μεγαλούργησε, την φιλοθεία, την φιλοπατρία και την φιλανθρωπία”.

Η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει γα την μισθοδοσία των Ιερέων

Αναφερθείς δε δι’ ολίγων στα τελευταία γεγονότα αναφορικά με τα θέματα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου και της “αξιοποιήσεως” της εναπομείνασας εκκλησιαστικής περιουσίας τόνισε ότι η Εκκλησία ομιλεί, διαλέγεται και κυρίως αποφασίζει για τα σοβαρά της θέματα μέσα από τα θεσμικά της όργανα, κορυφαίο των οποίων είναι η περί τον εκάστοτε Προκαθήμενό της, Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος συντεταγμένα μέσα σε πνεύμα ενότητος και ψυχραιμίας, με αίσθημα του χρέους τους και της ιεράς αποστολής τους θα μελετήσουν το θέμα νηφάλια και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις προς όφελος του λαού του Θεού, του εφημεριακού μας κλήρου και της πατρίδος μας.

Τιμές για την προσφορά του στον κ. Ζήση Θωμαϊδη

Ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ι. Μητροπόλεως, με τον Σταυρό του Αγίου Νικήτα τον κ. Ζήση Θωμαίδη, τ. Επιθεωρητή Εκπαιδεύσεως, για την πολύχρονη προσφορά του στην Εκπαίδευση και στις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Λιτανεία των Ιερών εικόνων

Ακολούθησε η λιτάνευση του αγιωτάτου τμήματος εκ του Τιμίου Σταυρού και των σεβασμίων και Εικόνων της Παναγίας του Όρους των Ελαιών και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις κεντρικές οδούς της πόλης, με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών, του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχόντων και πολυάριθμου πλήθους πιστών.

Αρτοκλασία στην Πλατεία Ελευθερίας

Ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός μίλησε για την σπουδαιότητα της μεγάλης Αρχαγγελικής εορτής  στην κεντρική πλατεία των Σερρών όπου τελέσθηκε αρτοκλασία.

Μ. Κόλλια – Τσαρουχά: Οι Έλληνες αεροπόροι είναι παιδιά, αδέλφια και προστάτες κάθε ελληνικής οικογένειας

Μήνυμα με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο οποίο επεσήμανε ότι «Οι Έλληνες Αεροπόροι είναι παιδιά, αδέλφια και προστάτες κάθε ελληνικής οικογένειας», απηύθηνε η υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Στο μήνυμα αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ότι

«Τιμούμε τους χειριστές των πολεμικών αεροσκαφών και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τους φύλακες-άγγελους που διαφυλάττουν τις ουράνιες Θερμοπύλες με αυταπάρνηση, ικανότητα, θάρρος και πυγμή, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Πατρίδα και το Έθνος. Τιμούμε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούν τα οπλικά συστήματα, τα ραντάρ και τις υπηρεσίες εδάφους.

Με το ήθος και την αδιάκοπη προσφορά τους, οι Έλληνες αεροπόροι είναι παιδιά, αδέλφια και προστάτες κάθε ελληνικής οικογένειας. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας αισθάνεται περηφάνια για την Πολεμική Αεροπορία μας, όπως και για το έργο και την προσφορά του συνόλου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Τιμούμε όλους εκείνους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και πέρασαν στο πάνθεον των Ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Αγώνων του Έθνους.

Χρόνια πολλά με ασφάλεια και υγεία, σε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Υπεραγία Θεοτόκος και όλοι οι άγγελοι να προστατεύουν τα φτερά σας, για να πετάτε πάντοτε ψηλά και όπου χρειαστεί, για την πατρίδα, την πίστη και τον ελληνισμό».

(πηγη φωτογραφιών: romfea.gr)