Με ποιους είναι η Τοπική Νέα Δημοκρατία; Με τους άνεργους ή με τη διαπλοκή;

νοδε-ΣερρώνΤοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις Σέρρες σε μια άκαρπη προσπάθεια να συκοφαντήσουν και να φθείρουν την κυβέρνηση Τσίπρα από τα πρώτα της κιόλας βήματα, προέβησαν το προηγούμενο διάστημα σε καταγγελίες για το «πάγωμα» Προγράμματος για ανέργους ( τα γνωστά voucher ). Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους, αφού πρώτα έστειλαν στην ανεργία 1.350.000 ανθρώπους, εξανέστησαν γιατί τάχα η νέα κυβέρνηση αδιαφορεί και παγώνει έτοιμα προγράμματα.

Αρθρο του Παναγιώτη Κοτρώνη Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Πρώην υποψήφιος βουλευτής
Αρθρο του Παναγιώτη Κοτρώνη
Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών
Πρώην υποψήφιος βουλευτής

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου με αναλυτικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι:

Η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους εξής λόγους:

Πρώτον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και τις εταιρίες, και μόλις το 25% στους ανέργους.

Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα  το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο.

Τρίτον, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες.  Στην  προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.

Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι ούτε καν αναφερόταν ως δυναμικός κλάδος στην προκήρυξη, είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και  στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.

Τέταρτον, η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε  το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό. Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του.

Με νέο δελτίο τύπου η Αναπληρώτρια ανακοίνωσε ήδη τις αλλαγές στο ανακληθέν σκανδαλώδες Πρόγραμμα «Voucher», οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Η διάρκεια κατάρτισης θα είναι μεγαλύτερη των 5 μηνών, που προέβλεπε το ανακληθέν Πρόγραμμα,
  2. Η αμοιβή των ωφελουμένων του Προγράμματος θα είναι μεγαλύτερη (1.500 – 1.600 ευρώ σύμφωνα με το παλιό Πρόγραμμα) και
  3. Η αγορά εργασίας στην οποία θα στοχεύει, θα επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους, πέραν του κατασκευαστικού.

Συνεπώς, με τις αλλαγές αυτές αποφεύγεται το μεγάλο «τρωτό» του ανακληθέντος Προγράμματος, δηλαδή η μονοδιάσταση και η ανεδαφικότητά του (αναφερόταν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο), αφού πρακτικά ήταν αδύνατο οι ωφελούμενοι του Προγράμματος, ολοκληρώνοντας την κατάρτισή τους, να βρουν δουλειά σε έναν κλάδο, που διέρχεται τεράστια κρίση.

Ας απολογηθούν λοιπόν οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας αντί να κατηγορούν την κυβέρνηση, εκτός αν θίγονται προσωπικά από την ακύρωση των προνομίων που προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, σύμφωνα με τον οποίο η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων, αφού το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και τις εταιρίες, και μόλις το 25% στους ανέργους.

Παναγιώτης Κοτρώνης

Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

& πρώην υποψήφιος βουλευτής