Με την ουσιαστική παρέμβαση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Κ.Μητρουσίου

Προωθείται σε συνεργασία της ΔΕΥΑ Σερρών με αρμόδιους συμβούλους της ΥΜΑΘ, πλήρης φάκελος της μελέτης προυπολογισμού 4.119.200€ για χρηματοδότηση από τις δημόσιες επενδύσεις

Με την ουσιαστική παρέμβαση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Κ.Μητρουσίου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σερρών: «Η παροχή άφθονου και σταθερά πόσιμου νερού στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Καπετάν Μητρούση είναι η πρώτη προτεραιότητα των διοικούντων της Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών».

Έτσι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου το πρωί ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης κκ Κ. Χασαπίδης και Ν. Σαφαρίκας συναντήθηκαν με την Υπουργό Μακ. Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο γραφείο της, με στόχο τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει τα πλεονάσματα νερού του Προβατά, της Μονοκκλησιάς και της Άνω Καμήλας στο Κ.Μητρούση καθώς και νερό από τη γεώτρηση κοντά στην Μονοκκλησιά, η οποία θα ενισχύει τα υδραγωγεία και των τεσσάρων χωριών.

Σε δεύτερη φάση θα κατασκευασθεί δεξαμενή 2000 m³ η οποία καλύπτει την ημερήσια κατανάλωση των τεσσάρων χωριών.

Όπως αναέρεται στην ενημέρωση από την ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σερρών: «αυτή η λύση προέκυψε από μελέτη Υδρογεωλογική και διαχείρισης  Υδάτινων πόρων για όλο το δήμο Σερρών, που έκανε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ»

Π.Αγγελίδης και Αθ.Αραμπατζής επίσκεψη στο διυλιστήριο νερού της Δημοτικής  Κοινότητας Μητρουσίου
Π.Αγγελίδης και Αθ.Αραμπατζής επίσκεψη στο διυλιστήριο νερού της Δημοτικής Κοινότητας Μητρουσίου 

Ο προϋπολογισμός μελέτης του συνόλου του έργου είναι 4.119.200€ με ΦΠΑ ενώ το πραγματικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί στα 2 εκατομμύρια Ευρώ όπως ενημέρωσε ο κ Σαφαρίκας. Η ηγεσία της Επιχείρησης πρότεινε στην κυρία Υπουργό το 1 εκατομμύριο να δοθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το άλλο (κατασκευή δεξαμενής) να καλυφθεί από ένταξη σε πρόγραμμα.

Για την εκκίνηση του έργου απαιτούνται περί τις 500.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.Σ σε συνεργασία με τους αρμόδιους συμβούλους του ΥΜΑΘ θα ετοιμάσουν πλήρη λεπτομερή φάκελο της πρώτης φάσης του έργου, τάχιστα, τον οποίο η κυρία Κόλλια θα παραδώσει προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ .Κουρουμπλή, με στόχο τη χρηματοδότηση του. Ο φάκελος θα φέρει τη σήμανση «κατεπείγον», καθώς το έργο έχει να κάνει με θέμα υγείας, την καταλληλόλητα του πόσιμου νερού.

Ο κ Χασαπίδης δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. θα δημοπρατήσει το έργο. Ενημέρωσε ότι η Υπηρεσία προχωρά άμεσα στην αντικατάσταση του πληρωτικού υλικού των φίλτρων του διυλιστηρίου νερού του Κ.Μητρούση, ώστε το χωριό να έχει πόσιμο νερό έως την ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Δίκτυο Λευκώνα

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν τα προβλήματα που παρουσιάζει, το ελλιπές και προβληματικό δίκτυο ύδρευσης του Λευκώνα, όπως το παρέλαβε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ με τον Καλλικράτη.

Ο προϋπολογισμός αποκατάστασης εκτιμάται στις 490.000 ευρώ.

Εδώ η λύση πιθανότατα θα δοθεί από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης Σ.Ε.Σ. (νέο ΕΣΠΑ) που ξεκινά το 2016.

Η πρώτη σύσκεψη των Διευθυντικών στελεχών της ΔΕΥΑ Σερρών με την κυρία Κόλλια έγινε και πάλι στον ίδιο χώρο την 9η του περασμένου Ιουνίου, χωρίς όμως να τελεσφορήσει αφού μεσολάβησαν οι εκλογές.