Σύσκεψη για την αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών

Σύσκεψη για την αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το Σάββατο 22.12.2012 στο Επιμελητήριο Σερρών παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών.

Σε συνέχεια της σύσκεψης του Σαββάτου, στις   27.12.2012 ημέρα Πέμπτη, η Επιτροπή Δράσης που συγκροτήθηκε από τους αγρότες, επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Μωυσιάδη  προκείμενου να  υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός  για το κλείσιμο των απαραίτητων ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων .

          Αναφέρθηκε  εκ νέου η μεγάλη αδικία που διαπράττεται εις  βάρος των αγροτών με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη . Τονίστηκε δε, ότι οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν για την ασφάλειά  τους όλα τα χρόνια της δραστηριότητά  τους ως επαγγελματίες αγρότες .

Συγκεκριμένα μέχρι το 1988  πλήρωναν  5% επί του ακαθαρίστου εισοδήματός τους υπέρ  ΟΓΑ και  1,2 χαρτόσημο, ενώ από το 1988 πληρώνουν την προβλεπόμενη  για την κατηγορία που επιλέγουν  εισφορά  στον ασφαλιστικό τους φορέα.

          Έτσι  στην πράξη   οι αγρότες πληρώνουν στον ΟΓΑ 44 χρόνια ασφάλισης, άρα είναι εντελώς άδικο και παράλογο μέτρο αυτό της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους .

Ακόμη δε πιο παράλογο είναι το μέτρο αυτό, για όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα , δηλαδή όσους γεννήθηκαν το 1948, – κάτι που  δεν ισχύει για τα  υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία όπου όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγονται.

Για άλλη μία φορά η Επιτροπή Δράσης ζήτησε τη συμπαράσταση των βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη, των Δημάρχων, του Περιφερειακού και των Δημοτικών  Συμβουλίων καθώς και των κομμάτων ώστε να αρθεί η απόφαση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών .

Τέλος αποφασίσθηκε να αποσταλεί ψήφισμα σε όλα τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες.