Μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου οδικού άξονα Μεσοράχης- Αμφίπολης Σερρών

Μεσοράχη-Αμφίπολη-εργαΜε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων η βουλευτίνα ν.Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή, απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ.Χατζηδάκη και ζητά να πληροφορηθεί τον λόγο που σταμάτησαν τα έργα και επισημαίνει τον κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΠΕΠ 2007-2013, που θα σημάνει και την επιστροφή των κονδυλίων που διατέθηκαν στην Ευρωπαίκή Ενωση. Αναλυτικά στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής μαζί με συναδέλφους της αναφέρεται:

Τον Απρίλιο του 2009 εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας η κατασκευή του οδικού άξονα Μεσοράχης-Αμφίπολης, που είναι σημαντικό έργο για τον Νομό Σερρών. Το έργο δημοπρατήθηκε και στις 15/7/2010 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αναδόχου εταιρείας Φίλιππος ΑΤΕ. Το έργο επιβλέπεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ με ΦΠΑ. Παρότι οι εργασίες ξεκίνησαν στην αρχή με ικανοποιητικό ρυθμό προόδου, από τον Νοέμβριο του 2011 έχουν στην πραγματικότητα σταματήσει με μοναδική εξαίρεση κάποιες εργασίες σκυροδέτησης τεχνικών ομβρίων που έγιναν στο πλαίσιο υπεργολαβίας το φθινόπωρο του 2012. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει για την ικανότητα του αναδόχου να χρηματοδοτήσει το έργο, ενώ υπάρχουν φήμες για υποκατάστασή του από την εταιρεία Intrakat ATE.

Επειδή, το ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 ολοκληρώνεται φέτος, υπάρχει κίνδυνος απένταξης του παραπάνω έργου και απόδοσης χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επειδή, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί την μοναδική διέξοδο για την ευρύτερη περιοχή προς τη θάλασσα και επείγει η ολοκλήρωση του ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιά ήταν η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου, πότε δόθηκαν παρατάσεις προθεσμίας περαίωσης, με ποια αιτιολογία και πότε προβλέπεται να αποπερατωθεί το έργο;
  2. Έχει προχωρήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου- με όλους τους κόμβους- ή παρουσιάζονται προσκόμματα που θέτουν σε κίνδυνο την περάτωση του συνολικού φυσικού αντικειμένου ;
  3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να μη χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση ενός κρίσιμου έργου για την ευρύτερη περιοχή  ;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

παρακαλώ για την κατάθεση:

  1. Της αρχικής σύμβασης του έργου “Κατασκευή Οδικού άξονα Σέρρες- Αμφίπολη” και τυχόν τροποποιήσεις στην αρχική σύμβαση.
  2. Του εγκεκριμένου και αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος του έργου και της αιτιολογικής έκθεσης.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αφροδίτη Σταμπουλή

Γιώργος Σταθάκης

Ευγενία Ουζουνίδου