Μείωση Δημοτικών Τελών ζητά ο συνδυασμός Μηλίδη με την υπογραφή και του…Δ. Βαλτσάνη

Μείωση Δημοτικών Τελών ζητά ο συνδυασμός Μηλίδη με την υπογραφή και του…Δ. Βαλτσάνη

Βαλτσάνης-ΔημήτριοςΟ Δ.Βαλτσάνης Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφούσα παράταξης «Δημοτική Πρωτοβουλία  Σερραίων» συνυπογράφει  το αίτημα των μελών της δημοτικής παράταξης του δημου σερρων

«ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΛΙΔΗΣ» που έχει θέμα την Αναπροσαρμογή Δημοτικών Τελών για το έτος 2014. Με την υπογραφή του Δ.Βαλτσάνη (σ.σ. ο οποιος διετέλεσε και αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και το περασμένο Μάιο ήρθε σε ρήξη με μέλη της παράταξης του, τελικά όμως δεν ανεξαρτοποιήθηκε) συμπληρώνεται ο αριθμός των 8 Δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από δυο παρατάξεις κι έτσι το θέμα μπορεί να μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Εποχή Δημιουργίας» που φέρει ημερομηνία 22 Αυγούστου 2013:

Η Δημοτική μας  Παράταξη, υπέβαλε στον Πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Αίτημα – Εισήγηση για την συζήτηση του θέματος της ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ – ΜΕΙΩΣΗΣ των δημοτικών τελών για το έτος 2014 και εφεξής. Το αίτημα φέρει τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό λειτουργίας 8 υπογραφές Δημοτικών Συμβούλων, προερχόμενων από δύο διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις και η εισαγωγή και συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωτική.  
Παραθέτουμε αναλυτικά  το κείμενο της πρότασής μας:
«Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών
ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών του Θέματος:
«Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την αναπροσαρμογή Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού έτους 2014 και εφεξής».
Δημοτικό Συμβούλιο-Σερρών-2013Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί ίσως την αποκορύφωση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ως εξής:
  1. Μείωση 10 % για το έτος 2014 και εφεξής των ανταποδοτικών τελών γενικής και οικιακής χρήσης που αφορούν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
  2. Μείωση κατά 50 % των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δημοτών μας, ήτοι:
 • Μακροχρόνια άνεργοι.
 • Άποροι, κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας Πρόνοιας – Απορίας.
 • ΑΜΕΑ με αναπηρία 67 % και άνω και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €.
 • Άτομα με ψυχασθένεια με αναπηρία 67 % και άνω και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €.
 • Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση και βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €.
 • Πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 € προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε επιπλέον (του τέταρτου) τέκνο.
 • Τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 €.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 €.
(Τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου).
  1. Μείωση δημοτικών τελών κατά 50 % για την πρώτη τριετία από την ίδρυση κάθε νέας επιχείρησης εντός των ορίων του Δήμου Σερρών.
  2. Μείωση κατά 50 % για την πρώτη τριετία στους νέους επαγγελματίες Δημότες μας  που προβαίνουν σε έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα τον Δήμο Σερρών.
Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη, αφού είναι δυνατή η εξασφάλιση πόρων από τις εξής πηγές:
Α. Επιβολής τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, εδάφους και υπεδάφους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τράπεζες (Ν.1080/1980)
Β. Διπλασιασμό των δημοτικών τελών σε μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις και υποκαταστήματα τραπεζών που στεγάζονται σε χώρους άνω των 300 τ.μ..   
Σκοπός της πρότασης μας για μείωση των δημοτικών τελών είναι η στήριξη στην πράξη αυτών που έχουν ανάγκη, η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και η επιβολή τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς που μπορούν πραγματικά να πληρώσουν.
Για όλους αυτούς του λόγους ζητούμε την συζήτηση του ανωτέρω θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και την λήψη σχετικής απόφασης, η οποία μάλιστα πρέπει να λάβει χώρα επειγόντως ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου του Προϋπολογισμού έτους 2014.
Εισηγητής του θέματος ορίζεται ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Θεόδωρος Μηλίδης.
Σέρρες 20 Αυγούστου 2013
Δημοτική Παράταξη Δήμου Σερρών
«Εποχή Δημιουργίας  – Θεόδωρος Μηλίδης»
 • Μηλίδης Θεόδωρος
 • Γκότσης Ηλίας
 • Ίντος Δημήτριος
 • Δινάκης Κων/νος
 • Κατιρτζόγλου Βασίλειος
 • Αναστασιάδης Ηλίας
 • Μοσχολιός Ζωγράφος
 •  
 • Βαλτσάνης Δημήτριος
 • Δημοτικός Σύμβουλος της  Παράταξης Δημοτική Πρωτοβουλία  Σερραίων»