Μελετούν “μινι” διακοπή των σχολείων την εβδομάδα της Κ.Δευτέρας!!!

Η περίοδος της «σχολικής ανάπαυλας» προτείνεται να είναι οι τέσσερις ημέρες που ακολουθούν την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου
Η περίοδος της «σχολικής ανάπαυλας» προτείνεται να είναι οι τέσσερις ημέρες που ακολουθούν την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου

Αποκριάτικη εβδομάδα διακοπών θα έχουν όπως όλα δείχνουν οι μαθητές, μετά από πρόταση της ομοσπονδίας ξενοδόχων που έγινε δεκτή από το υπ. Τουρισμού.

Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα εκδρομών στις οικογένειες και εσόδων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Το… «κακό» στην υπόθεση για τους μαθητές είναι ότι ενδέχεται οι επιπλέον διακοπές να αφαιρεθούν απο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή να ξεκινά νωρίτερα το σχολικό έτος.

Η περίοδος της «σχολικής ανάπαυλας» προτείνεται να είναι οι τέσσερις ημέρες που ακολουθούν την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ολόκληρη εβδομάδα που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει κόσμο στα ξενοδοχεία.

Οι ξενοδόχοι έθεσαν το θέμα και στον πρωθυπουργό ο οποίος έδωσε σχετικές οδηγίες στους συναρμόδιους υπουργούς. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας. 

Πιο αναλυτικά η πρόταση της ΠΟΞ για την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, τη χειμερινή περίοδο, μέσω της θέσπισης ορισμένων κινήτρων, όπως ανακοίνωσε, περιλαμβάνει:

1. Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας, ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (“ski week” για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα Μέλη της Π.Ο.Ξ. (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να αποφασιστεί μία πιλοτική εφαρμογή.

2. Πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής που προβλέπεται στην Υ.Α. 129287/Γ2/ 2011 (ΦΕΚ Β’ 2769), κυρίαρχα, σε περιοχές της ημεδαπής, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου. Προς τούτο, προτείνεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου (μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων – Μέλη της ΠΟΞ), ούτως ώστε πριν οι μαθητές καταλήξουν στην απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησης της εκδρομής τους να έχουν πληρέστερη γνώση.