Το μέλλον του αγροτικού κόσμου και οι νέοι αγρότες των Σερρών

Το μέλλον του αγροτικού κόσμου και οι νέοι αγρότες των Σερρών

Νέοι Αγρότες-Σέρρες-2015aΤο μέλλον του αγροτικού κόσμου απασχολεί τους σοβαρούς νέους αγρότες των Σερρών, όπως φαίνεται από τις δραστηριότητές τους μετά την βασιλόπιτα της 22 Ιαν 2015, και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στις συζητήσεις της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών.

22 Ιαν 2015, Μεσοκώμη, Κόψιμο Βασιλόπιτας και ανταλλαγή ευχών των μελών του ΔΣ της ΕΝΑ Σερρών με τον Δήμαρχο Εμμ. Παπά κ. Δ. Νόττα, τον τότε Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λεονταρίδη και τον σημερινό βουλευτή κ. Α. Χατζηδημητρίου.

1 Φεβ 2015, Θεσσαλονίκη, Πρόσκληση για ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με κύριο αντικείμενο την κάλυψη του κενού συμμετοχής των οργανωμένων Νέων Αγροτών στην αναπτυξιακή δομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

5 Φεβ 2015, Δραβίσκος, Δημιουργία Ομάδας Πρωτοβουλίας γα την ενεργοποίηση των Νέων Αγροτών όλης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, και με τον ΑντιΔήμαρχο κ. Δ. Χατζηχαραλάμπους, με την συμμετοχή του Προέδρου κ. Σ. Δελεφέρη, του παλαιού προέδρου της ΕΝΑ Σερρών κ. Π. Γκιοργκίνη, του Γραμματέα κ. Δ. Γανίκα, του Αντιπροέδρου κ. Κ. Βαρσαμή και των κκ Γ. Μακρή, Α. Σαλάκη, Ι. Σταθάκη, Β. Χ#Χαραλάμπους, Γ. Περδικάκη και Ι. Λασκαρίδη. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης η προσπάθεια να κατανοηθεί το «περίεργο λεξιλόγιο» της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που πίσω από εύκολους όρους «κρύβει» δυσάρεστες καταστάσεις, ιδίως για τους Νέους Αγρότες, και η πραγματική έλλειψη διαβούλευσης με τους πραγματικούς αγρότες. Ίσως η έλλειψη ουσιαστικής δημοκρατικής εκπροσώπησης των αγροτών να βοηθά ή να είναι το αποτέλεσμα των κομματικών παρεμβάσεων, που συνεχίζονται.

12 Φεβ 2015, Στρυμωνικό, στις 20.00, συνάντηση-συζήτηση για το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου, μετά από εισήγηση του δημοσιογράφου κ. Δ. Μιχαηλίδη, με φροντίδα του Αντιπροέδρου κ. Κώστα Βαρσαμή (6945057156).

19 Φεβ 2015, Ροδολίβος, συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-CAP και το μέλλον του αγροτικού κόσμου με συντονιστή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Κων. Μελίτου (επαγγελματία παραγωγού).

26 Φεβ 2015, Κάτω Πορρόϊα, παρουσίαση της ΚΑΠ από τον κ. Α. Μπαντή

4-6 Μαρ 2015, Plovdiv, Βουλγαρίας, Επίσκεψη στην Αγροτική Έκθεση AGRA με στόχο την ενημέρωση για το αγροτικό νεολαιίστικο κίνημα της Βουλγαρίας, τον τρόπο συμμετοχής του Αγροτικού Κόμματος Βουλγαρίας στην Κυβέρνηση της Βουλγαρίας και την λειτουργία του Αγροτικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας.

Οι Νέοι Αγρότες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη πραγματικής επαγγελματικής κατάρτισης, επισημαίνοντας ότι από τις δεκαέξι (16) περίπου αναγνωρισμένες παιδαγωγικές μεθόδους εκπαίδευσης η «διάλεξη» σε αίθουσες διδασκαλίας είναι ίσως η πιο αναποτελεσματική για επαγγελματίες αγρότες.

Οι Νέοι Αγρότες προτιμούν, και είναι αποτελεσματικότερες, τις Επισκέψεις Μελέτης & Μάθησης (Study & Learning Visits), τα εργαστήρια, τα πρότυπα επιδεικτικά και αποδεικτικά αγροκτήματα, την προσέγγιση της σύγχρονης τεχνολογίας σε εκθέσεις, τις καινοτόμες λύσεις να τις δουν εφαρμοσμένες σε άλλες περιοχές ή άλλα κράτη, και την βελτίωση της καταξίωσης των αγροτικών επαγγελμάτων με υποδοχή σχολείων στα αγροκτήματά τους, ή/& δημιουργία city farm κοντά ή μέσα σε πόλεις και συμμετοχή αγροτών στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων, ακόμα και δημιουργία μορφών απόκτησης διατροφικής αυτάρκειας, με λαχανόκηπους και άλλα, στα σχολεία.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382