ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΒΛΑΧΒΕΗΣ: Ακόμη ταλαιπωρούνται οι ακτήμονες του Ζευγολατειού

νεος αγρότηςΟ βουλευτής Σερρών με τη ΝΔ Μενέλαος Βλάχβεης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των ακτημόνων του Ζευγολατειού, οι οποίοι ταλαιπωρούνται 25 χρόνια (δικαιούχοι οριστικής διανομής του 1988). Αναλυτικά στην ερώτησή του αναφέρει:

Στις 31 Οκτωβρίου 1988, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Νομού Σερρών εξέδωσε την απόφαση 56/1988 προκειμένου να γίνει η συμπληρωματική οριστική διανομή του αγροκτήματος Ζευγολατειού Νομού Σερρών και να αποκατασταθούν οριστικά οι ακτήμονες του ομώνυμου συνοικισμού. Το τίμημα καθορίστηκε στις 830 μεταλλικές δραχμές ανά στρέμμα γης, τιμή που αντιστοιχούσε στο 1/3 της τρέχουσας αγοραίας αξίας.
Το 1995 η ίδια Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Νομού Σερρών για τη συμπληρωματική οριστική διανομή του αγροκτήματος Ζευγολατειού Νομού Σερρών και τη γεωργική αποκατάσταση των ακτημόνων του ομώνυμου συνοικισμού, εξέδωσε στις 29 Δεκεμβρίου 1995 νέα απόφαση, την 71/1995 καθορίζοντας τίμημα ανά στρέμμα γης 540 μεταλλικές δραχμές, που αντιστοιχούσε στο 1/3 της τρέχουσας αγοραίας αξίας   για  εκτάσεις όμορες και ίσης απόδοσης.
Όπως είναι προφανές, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια και σε περίοδο όπου ο πληθωρισμός κάλπαζε με διψήφιο νούμερο, εντούτοις ελήφθη απόφαση για καθορισμό τιμής μικρότερης για εκτάσεις όμορες και ίσης απόδοσης.
Οι δικαιούχοι της διανομής του 1988 ζητούν να αναπροσδιοριστεί η τιμή που καλούνται να πληρώσουν και να διαμορφωθεί στα επίπεδα αυτής του 1995. Με αυτή τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να καταβάλλουν το τίμημα και να πάρουν τους τίτλους κυριότητας, διότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλλει το ήδη υψηλό τίμημα και η Δ.Ο.Υ τους απέστειλε τις βεβαιωμένες οφειλές, τις οποίες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ παλιότερα αδυνατούσαν λόγω του υψηλού τιμήματος που καλούνταν να καταβάλουν.
Η κυρίαρχη εντύπωση μεταξύ των ακτημόνων της ρύθμισης του 1988 είναι πως η συγκεκριμένη εξυπηρετούσε σκοπιμότητες τοπικών παραγόντων στις οποίες ενέδωσαν τελικά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να επέλθει οριστική λύση στο πρόβλημα των ακτημόνων του Ζευγολατειού Νομού Σερρών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μενέλαος Βλάχβεης