Το μέρισμα που θα λάβετε – Επιστροφή και στους συνταξιούχους

Αφορά αυτούς που έχουν οικογενειακό εισόδημα ως 18.000 ευρώ

Το μέρισμα που θα λάβετε – Επιστροφή και στους συνταξιούχους

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρω σε περισσότερους από 3.400.000 δικαιούχους θα δώσει εφέτος το κράτος σε χαμηλόμισθους, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας (13/11).

Οι οριστικές αποφάσεις, τα ποσά, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ενώ θετικά βλέπουν τη χορήγηση του μερίσματος και οι δανειστές που ως πρώτη αντίδραση λένε ότι «συζητούν αυτές τις «ιδέες» με τις ελληνικές αρχές.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τι θα λάβουν, τα κριτήρια και το πότε θα δοθούν σας παρουσιάζουμε με πίνακες και παραδείγματα από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ.

Από τα 1,4 δισ. ευρώ , τα 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα σε 3,4 νοικοκυριά (άγαμοι, έγγαμοι με ή χωρίς παιδιά).

Προτεραιότητα θα έχουν άνεργοι, νέοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

  • – Εισοδηματικά κριτήρια: Άγαμοι έως 9.000 € – οικογένειες με 2 παιδιά έως 18.000 €
  • – Προσαύξηση εισοδηματικών ορίων: 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί
  • – Περιουσιακά κριτήρια: Αντ. Αξία ακινήτων έως 180.000 € κατά περίπτωση
  • – Ύψος μερίσματος: Από 250 € (άγαμος) – 900 € (2 παιδιά)
  • – Το Κοινωνικό μέρισμα: Είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο
  • – Καταβολή: Έως μέσα Δεκεμβρίου

Επιστροφές στους συνταξιούχους

Επίσης, 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ως παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας την περίοδο 2010 έως 30 Ιουνίου 2016. Η πληρωμή θα γίνει με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου

Λεφτά και στην ΔΕΗ για τη συγκράτηση των τιμολογίων

Τέλος, 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για την κάλυψη δαπανών ΥΚΩ λογαριασμών ΔΕΗ που χρωστά το Δημόσιο για να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις στο ρεύμα 300.000 δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ.

Υπερ-πλεόνασμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από τα 1,4 δισ. ευρώ θα δημιουργηθεί από το υπερπλεόνασμα ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 800 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει τα 2,2 δις. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή το πλεόνασμα θα φθάσει στα επίπεδα 3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τα 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 και το 1,75% του Μνημονίου.